FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 3,804
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Bolile globulelor rosii

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Bolile globulelor rosii

 Q:   Intreaba despre Bolile globulelor rosii       
Bolile globulelor rosii Hematopoieza este una din funcţiile vitale ale organismului şi constă în producerea celulelor sângelui. Acestea sunt globulele roşii, globulele albe şi trombocitele, fiecare din ele având rol fiziologic bine definit. Hematopoieza are loc în mod normal în măduva roşie a oaselor şi în foliculii limfatici. În unele stări de boală, ca o redeşteptare potenţialităţilor latente ale ţesuturilor organismului, se pot dezvolta focare de hematopoieză şi în alte locuri.

Prezentarea bolilor sângelui separat de cele ale organelor hematoformatoare este greu de făcut. Bolile sângelui au de obicei o localizare principală pe elementele figurate ale seriei roşii, ale celei albe sau ale celei trombocitare, dar ele nu se limitează la o serie, ci au ecou şi în celelalte serii. în afară de bolile celulelor sângelui se mai pot întâlni şi boli ale proteinelor sangvine şi în special boli ale coagulării.
Iată care sunt cele mai des întâlnite.


Bolile globulelor roşii

În raport cu creşterea sau scăderea numărului globulelor roşii, bolile care afectează seria roşie se împart în eritremii şi anemii.

Eritremiile

Sunt boli grave ale seriei roşii. în cadrul lor s-au descris: policitemia, eritroblastozele cronice şi eritroblastozele acute.

- Policitemia sau poliglobuha se caracterizează printr-un sânge viscos cu peste 6 000 000 globule roşii pe mm3, dar care nu sunt încărcate suficient
cu hemoglobina. Boala se asociază cu creşterea volumului ficatului şi splinei,
datorită faptului că aceste organe devin la rândul lor producătoare de hematii,
alături de măduva oaselor. Boala durează în medie 10 ani şi este gravă dacă
nu se aplică tratamentul.

- Eritroblastozele sunt, de asemenea, boli de sânge grave, care se caracterizează prin apariţia în sângele circulant a elementelor tinere nucleate ale seriei roşii. Boala este asemănătoare cancerului seriei albe (leucemie). Formacronică a eritroblastozei duce la anemie gravă, mortală (hematiile normale sunt înlocuite treptat cu celule tinere, care nu pot satisface nevoile respiratorii ale organismului).

Anemiile

Anemiile sunt cele mai frecvente boli de sânge.

O trăsătură caracteristică a tuturor anemiilor este scăderea în proporţii variabile a numărului globulelor roşii, fenomen asociat cu modificări in forma, structura şi compoziţia chimică a hematiei.

- Anemiile posthemoragice se caracterizează prin scăderea masivă a numărului de globule, precum şi a cantităţii de hemoglobina. O formă gravă a anemiei acute posthemoragice este însoţită de şoc sau colaps cardiovascular. Forma cronică apare după pierderi mici, dar repetate, de sânge, prelungite deseori timp de luni şi ani, ducând la epuizarea măduvei oaselor şi a rezervelor de fier ale organismului.

Această situaţie apare In caz de ulcer duodenal sângerând, hemoroizi, colită ulceroasă, cancer gastric sau intestinal, metroragii, hematurii. Tratamentul acestor anemii constă în înlăturarea cauzei care le-a declanşat, medicamente (produse de fier, vitamină B) şi transfuzii cu sânge total sau masă eritrocitară.

- Anemia feriprivă se caracterizează prin încărcarea redusă cu hemoglobina a hematiillor şi apare la persoanele care primesc prin alimentaţie cantităţi insuficiente de fier, la cele cu absorbţie defectuoasă de fier prin intestin sau la cele la care consumul de fier este crescut (gravide, fete la pubertate etc.), precum şi in utilizarea defectuoasă a fierului, în tumorile maligne şi infecţii. Tratamentul constă în administrarea pe gură sau prin injecţii a preparatelor de fier, îmbunătăţirea alimentaţiei cu alimente cit mai bogate în proteine şi fier.

- Anemia pernicioasă (Biermer) se caracterizează prin lipsa de maturizare a globulelor roşii, datorită lipsei sau insuficientei sinteze a factorului antianemic (Castle) în mucoasa gastrică. Prin tratamentul cu vitamină Bu se constată o maturizare rapidă a tuturor globulelor roşii. Bolnavii cu tulburări gastrice cronice pot preveni această boală, prezentându-se cu regularitate la controlul medical periodic, în cadrul dispensarizării.

- Anemiile hemolitice apar în urma unei distrugeri exagerate a globulelor
roşii, datorită fie calităţii defectuoase a hematiei, fie anticorpilor din plasma
sangvină, fie, în sfârşit, distrugerii într-una ritm prea accelerat a globulelor roşii
de către splină. Factorii chimici care pot declanşa anemii hemolitice sunt cloratul de potasiu, benzenul, plumbul, fosforul, sulfamidele, fenacetina şi chinina, toxinele unor microbi (streptococi, stafilococi), toxinele unor paraziţi (hematozoarul palustru), precum şi unele toxine provenite din ciuperci sau veninuri de şarpe şi păianjen.

Factorii imunologici sau anticorpii hemolizei apar datorită incompatibilităţii dintre aglutinogenul aflat pe hematiile sângelui administrat prin transfuzie şi aglutininele din sângele bolnavului. Aceşti anticorpi distrug hematiile introduse şi provoacă o stare gravă, numită şoc hemolitic post-transfuzional.

O boală similară însă apărută in mod „fiziologic" este boala hemolitică a nou-născutului, care apare după cum am văzut prin conflict serologic, în special in sistemul sangvin Rh. în acest caz, tatăl fiind Rh pozitiv, transmite fătului acest caracter al globulelor roşii.

In timpul sarcinii, globulele roşii Rh-pozitive ale fătului trec prin placentă în corpul mamei, producând în sângele acesteia anticorpi specifici anti-Rh. Trecând din nou prin placentă în corpul fătului anticorpii anti-Rh distrug hematiile acestuia, determinând apariţia boli hemolitice.

Caracteristica tuturor anemiilor hemolitice este scăderea marcată a numărului de eritrocite, care poate atinge valori severe, sub 1 000 000 globule roşii pe milimetru cub. Din cauza efortului la care este supusă, în unele cazuri măduva oaselor nu mai poate compensa pierderile. Această fază gravă a bolii poartă numele de panmieloftizie. Urina este colorată în roşu, datorită eliminării resturilor provenite din cantitatea mare de hemoglobina pusă în libertate prin distrugerea globulară.

- Anemiile prin defect de generare a eritrocitelor, numite hipoplastice sau aplastice, sunt datorite incapacităţii măduvei oaselor de a produce hematii. Aceste anemii care apar în special în timpul bolilor maligne ale sistemului hematopoietic (leucemii acute şi cronice, reticuloză), sunt asociate şi cu o scădere a numărului de trombocite, din care cauză, alături de anemie, la bolnavi survin şi hemoragii. Forma gravă a anemiilor hipoplastice şi aplastice se confundă cu panmieloftizia

Sursa Imaginii - .freeschoolclipart.com


Tag-uri: eritremia, anemia, sangeCategorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 18 February '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :