FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,570
Votes: 1
Fame Riser
          
Fame Rank
10
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Artemis

Tag-uri Populare


razboi   tara   domnie   regi   istorie   antichitate   drepturi   civilizatie   lupta   politica   intregire   voievod   romani   daci   unire   investigatie   crima   omor   otrava   personalitati   revolutie   egiptul antic   guvern   spionaj   contraspionaj   interese   referat   india   grecia   evul mediu   cultura   egipt   evrei   familie   relatii   opere  

All Tags

Famous Forum

 

Artemis

 Q:   Intreaba despre Artemis       
Artemis Artemis este zeita greaca a vanatatorii. Este una dintre cele mai renumite zeitati din Panteonul grecesc, renumele sau rasunand chiar si in zilele noastre. Originile sale sunt unele cat se poate de nobile si de faimoase. Este fiica lui Zeus ai al lui Leto cu care acesta a avut o aventura. Din aceasta aventura s-a nascut intai Artemis si apoi Apolo.

Respectiva infidelitate a lui Zeus trezeste imensa gelozie a sotiei sale, Hera care face tot posibilul ca cei doi frati sa nu se nasca. Artemis chiar ajuta la aducerea pe lume a fratelui sau, Apolo. De aceea legaturile dintre ea si fratele sau sunt unele foarte stranse.

Legendele grecesti ne-o prezinta pe Artemis ca o zeita si o femeie vesnic tanara si activa. Ea este chiar considerata egala barbatilor si versiunea feminina a fratelui sau geaman, Apolo. Este mare si impunatoare, regina cu un chip frumos si bucle aurii. Mandra de trupul sau, se ingrijeste si isi pastreaza ferm virginitatea.

Picturile si sculpurile ne-o arata pe Artemis fiind inarmata cu arc si cu sageti faurite de Hefaistos si de ciclopi. Este insotita mereu de cainii care i-au fost daruiti de zeul Pan. Acesti cainii care sunt mai iuti ca vantul si capabili sa doboare chiar si lei.

Zeita salasluieste in munti si paduri, unde vaneaza cerbi, caprioare, iar uneori lei si pantere. Este una dintre cele mai demne si mai aprige pazitoare ale castitatii. Zeita apara pudoarea, se ridica impotriva violentei necontrolate, a desfraului. Pedepseste aprig nedreptatile, mai aes cele indreptate impotriva femeilor. Asa ca iubirile ilicite si fortate sunt pedepsite: violarea nimfelor Opis si Chromion este razbunata, tiranul Tartarus este ucis pentru ca a profitat de putearea sa pentru a poseda fetele din cetatea sa.

Faptul ca apara cu fervoare femeile nu inseamna ca demna sa putere si indarzije nu se pot indrepta si impotriva reprezentantelor sexului frumos. De fapt, Artemis apara doar dreptatea, castitatea, pedepsind toate nedreptatile si infidelitatile. Le pedepseste si pe fecioarele care cedeaza iubitilor: o transforma in ursoaica pe Calisto dupa ce a fost sedusa de Zeus si cere sacrificarea preotesei sale Comoetho din acelasi motic.

Viziunile si gandirea sa nu sunt unele limitate. Este de acord cu iubirea, atata timp cat este una legitima si corect traita. De aceea, Artemis nu se opune casatoriei preoteselor care la nunta trebuie sa depuna in fata altarului ei parurile virginale, suvite de par, papusi si jucarii, parasind apoi domeniul zeitei.

Este femeie, stiind sa fie in acelasi timp si o luptatoare, o razboinica extrem de iscusita si de priceputa, participand impreuna cu Apolo la uciderea sarpelui Piton, la pedepsirea gigantului Titos si la masacrarea copiilor Niobei, regina care-i insultase mama.

Cultul acestei zeite a fost unul atat de apreciat si de renumit, incat a fost adoptat si de catre romani, nu numai de catre greci. La Roma ii sunt inchinate mai multe temple, aici fiind venerata sub denumirea de Diana.

Sursa Imaginii - library.thinkquest.org


Tag-uri: grecia, dianaCategorie: Istorie si Civilizatie  - ( Istorie si Civilizatie - Archiva)

Data Adaugarii: 23 December '07


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :