FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,756
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre 1877 - Cucerirea Plevnei

Tag-uri Populare


razboi   tara   domnie   regi   istorie   antichitate   drepturi   civilizatie   lupta   politica   intregire   voievod   romani   daci   unire   investigatie   otrava   crima   omor   personalitati   revolutie   egiptul antic   guvern   interese   contraspionaj   spionaj   referat   india   grecia   evul mediu   cultura   egipt   evrei   familie   relatii   opere  

All Tags

Famous Forum

 

1877 - Cucerirea Plevnei

 Q:   Intreaba despre 1877 - Cucerirea Plevnei       
1877 - Cucerirea Plevnei In timpul razboiului de independenta, din 1877-l878, pe frontul din Bulgaria, punctul cel mai important a fost Plevna. Acolo se gasea o reduta, aparata de alte 14 dispuse In zona respectiva si aparate de aproximativ 50 000 de ostasi otomani, condusi de Osman-Pasa.

De cucerirea Plevnei depindea posibilitatea Inaintarii trupelor ruse In directia Adrianopolului. Acestea mai Incercasera sa cucereasca reduta Plevna de doua ori, dar de fiecare data au fost respinse de otomani. Al treilea atac, de data aceasta romano-rus, asupra Plevnei a fost si el respins, la data de 30 august/11 septembrie 1877.

In septembrie-octombrie 1877, armatele ruse si romane au actionat In vederea izolarii depline a Plevnei, lucru reusit la Inceputul lunii noiembrie 1877. Cei 45 000 de soldati otomani aflati sub comanda lui Osman-Pasa erau Incercuiti si nu mai aveau provizii.

Singura sansa pentru otomani era sa sparga Incercuirea, lucru Incercat de Osman-Pasa. Acesta a esuat, iar romanii au reusit sa intre In reduta. Osman-Pasa a capitulat si s-a predat colonelului roman Mihail Cerkez, dorind sa-i Inmaneze acestuia sabia.

Considerand ca aceasta onoare ar fi trebuit sa-i revina comandantului frontului de la Plevna, principele Carol I, Mihail Cerkez s-a dus sa-l Instiinteze, dar rusii, patrunsi si ei In reduta si ajunsi In fata lui Osman-Pasa, i-au cerut sa capituleze fara conditii.

Acesta a fost nevoit sa predea sabia generalului rus Ganetki. Pana la urma, ca semn de respect fata de aportul hotarator al romanilor la obtinerea victoriei de la Plevna, sabia a fost trimisa, prin intermediul colonelului Cerkez, principelui Carol I al Romaniei. Victoria de la Plevna a permis armatei ruse sa continue Inaintarea spre Adrianopol, iar celei romane sa actioneze In zonele Vidin - Smardan - Belogradcik. Cucerirea Plevnei a reprezentat un moment deosebit de important In desfasurarea razboiului.


Tag-uri: razboiul de independenta



Categorie: Istorie si Civilizatie  - ( Istorie si Civilizatie - Archiva)

Data Adaugarii: 02 December '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :