FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,173
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Zeul Geb si Zeita Nut

Tag-uri Populare


razboi   tara   domnie   regi   istorie   antichitate   drepturi   civilizatie   lupta   politica   intregire   voievod   romani   daci   unire   investigatie   crima   omor   otrava   personalitati   revolutie   egiptul antic   guvern   spionaj   contraspionaj   interese   referat   india   grecia   evul mediu   cultura   egipt   evrei   familie   relatii   opere  

All Tags

Famous Forum

 

Zeul Geb si Zeita Nut

 Q:   Intreaba despre Zeul Geb si Zeita Nut       
Zeul Geb si Zeita Nut Geb (Pamantul) si Nut (Cerul) sunt, conform credintei egiptene, cuplul creator. Acestia sunt frate si sora care se iubesc si se casatoresc. Insa Ra nu este de accord cu aceasta uniune incestuasa si il trimite pe fiul sau Su (Aerul) sa-i desparta. Singurul moment in care cei doi indragostiti se pot intalni pe furis este in timpul noptii. La egipteni, noaptea reprezinta revenirea cotidiana a boltii ceresti pe pamant. Cei doi se folosesc de aceste intalniri pentru a concepe a patra generatie divina, formata din Osiris, Isis, Seth, Neftis si Horus.

Inainte de nasterea acestei generatii divine, calendarul egiptean era format din trei sute saiseci de zile. Deoarece Su i-a interzis acesteia sa nasca in perioada calendarului oficial de trei sute saiseci de zile, Nut a cerut ajutorul lui Thot, stapanul timpului. Acesta a obtinut de la Luna inca cinci zile, zile pe care zeita le-a folosit pentru a aduce pe lume cei cinci copii ai sai. Modalitatea prin care zeul timpului a castigat aceste cinci zile a fost obtinerea lor de la Luna in urma unui joc de zaruri.

Reprezentarea lui Geb este aceea a unui barbat alungit sub cercare are un brat si un genunchi ridicate spre cer, sprijinindu-se in tot acest timp intr-un cot. In acest fel sunt simbolizate vaile si muntii. Pielea sa ii este neagra ori verde, culorile acestea avand o mare importanta pentru egipteni: semnifica pamantul negru fertilizat de apele Nilului si verdele vegetatiei. Acesta mai reprezinta pamantul care ii inghite pe morti, dar si partea inferioara a sarcofagului, Nut fiind capacul acestuia. Astfel, decedatul face parte integranta dintr-un microcosmos in care se indeplineste unirea celor doua divinitati inainte de a fi despartite.

In unele desene mai este reprezentat intr-o continua erectie, acest lucru simbolizand fertilitatea solului, rodnicia agricola. Gasca este „animalul” sacru a lui Geb. Aceasta gasca se regaseste in coroana Atef, care este purtata de zeul Geb alaturi de coroana Nordului si a Sudului. Domnia lui Geb a fost una foarte buna, rodnica. De aceea, zeul a fost foarte iubit si venerat de catre supusii sai, faraonii fiind adesea numiti „urmasii lui Geb”.

Zeita Nut este simbolizata sub forma unei bolte ceresti alcatuita din corpul sau care este acoperit numai de stele intr-un numar infinit de mare, iar mainile si picioarele ii sunt sprijinite pe Pamant. Mai este reprezentata in pozitie verticala cu trupul gol sau cu o rochie mulata, insa mereu instelata. Mama a stelelor, aceasta este si mama lui Ra- Soarele, pe care il inghite in fiecare seara la apus, eliberandu-l dimineata. Nut mai reprezinta de asemenea intregul spatiu in care domneste Ra, zeul Soare. El pluteste in barca sa atat ziua, cat si noaptea, drumul sau incepand de la pubisul lui Nut, aici el nascandu-se. Drumul se continua pana la gura zeitei care il inghite si il readuce la viata dimineata urmatoare.

Sursa Imaginii - touregypt.net


Tag-uri: pamant, cer, aer, zei egipteni, antichitateCategorie: Istorie si Civilizatie  - ( Istorie si Civilizatie - Archiva)

Data Adaugarii: 27 January '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :