FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 9,997
Votes: 4
Fame Riser
          
Fame Rank
8
Fame Riser
create pool

Articole

Intrebari despre Zeita Atena

- Zeita Atena cand a iesit din craniul lui Hefaistos a iesi inarmat by rosu raluca

- Cum era venerata Zeita Atena? by andreiutza29

Tag-uri Populare


razboi   tara   domnie   regi   istorie   antichitate   drepturi   civilizatie   lupta   politica   intregire   voievod   romani   daci   unire   investigatie   otrava   crima   omor   personalitati   revolutie   egiptul antic   guvern   interese   contraspionaj   spionaj   referat   india   grecia   evul mediu   cultura   egipt   evrei   familie   relatii   opere  

All Tags

Famous Forum

 

Zeita Atena

 Q:        
Zeita Atena Atena este zeita greaca a intelepciunii. Este una dintre cele mai renumite zeitati din Panteonul grecesc, renumele sau rasunand chiar si in zilele noastre. Originile sale sunt unele cat se poate de nobile si de faimoase. Este fiica lui Zeus si a lui Metis. Legendele afirma ca, din clipa in care a iesit din teasta tatalui sau, Zeus, a cucerit admiratia tuturor zeilor. Metis era considerata zeita atotcunoascatoare.

Cand a ramas insarcinata cu samanta lui Zeus, stapanul Olimpului a fost avertizat ca, daca i se va naste o fiica, aceasta va fi urmata de un baiat care il va detrona. In consecinta, Zeus a inghitit-o pe mama si, cand i-a venit sorocul, i-a cerut lui Hefaistos sa-i crape teasta. Din craniul sau a iesit Atena, gata inarmata care a scos un strigat de lupta care a zguduit cerul si pamantul.

Din momentul in care a venit pe lume, Atena a fost considerata egala preputernicului sau tata. Insa pe cat de puternica si plina de forta era, pe atat de cumpatata in intelepciune. Este infatisata mereu stralucitoare si inarmata. Reuseste prin excelenta sa imbine dragostea pentru arta cu dragostea pentru intelepciune.

Desi era supranumita Parthenos, fecioara, Atena nu era o zeita virgina. Reprezinta prin excelenta unul dintre cele mai iubite simboluri ale curentului feminist. Nu se temea de barbati, se considera egala lor. Ii apara intotdeauna si isi masura puterile cu ei.

Isi petrece majoritatea timpul in compania barbatilor. Este foarte atrasa de catre acestia, are multe relatii amoroase cu ei chiar, insa nu doreste nicidecum sa isi lege destinul cu un barbat. Nu doreste deloc sa se casatoreasca, pretuindu-si enorm libertatea. Printre protejatii sai se aflau numai barbati. Atena este razboinica, puternica si protectoare.

Stie sa fie femeie, chiar una frumoasa, inteligenta si foarte atractiva. Insa stie in acelasi timp sa fie si o luptatoare indarzita si puternica, priceputa pe campul de lupta. Ia parte activa la diferite razboaie, desi Ares este dusmanul sau declarat. Il uraste pe acesta, accesele lui nechibzuite, nebunia sa ucigasa si setea pentru sange. Atena lupta diferit: foloseste ambuscada, strategia, siretlicul si uneori chiar magia. Aceasta ii invata pe oamnei sa stapaneasca si chiar sa cucereasca fortele naturii.

Ea se afla la originea tuturor meseriilor: ii invata pe muritori arta tesutului, a torsului, a fierariei. Dreseaza caii si inventeaza carul. Guverneaza prelucrarea lemnului si impreuna cu Danaos inventeaza prima ambarcatiune. Astfel, Artemis ii invata pe oameni ca „metis”, adica inteligenta, nu forta, este cea care face din om un bun mestesugar.

Cultul acestei zeite a fost unul atat de apreciat si de renumit, incat a fost adoptat si de catre romani, nu numai de catre greci. La Roma aceasta a fost asimilata zeitei Minerva.

Sursa Imaginii - vcg.isti.cnr.it


Tag-uri: grecia, minerva, zeita, intelepciuneCategorie: Istorie si Civilizatie  - ( Istorie si Civilizatie - Archiva)

Data Adaugarii: 24 December '07


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :