FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 489
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Destramarea Iugoslaviei - 1991-1992

Tag-uri Populare


razboi   tara   domnie   regi   istorie   antichitate   drepturi   civilizatie   lupta   politica   intregire   voievod   romani   daci   unire   investigatie   crima   omor   otrava   personalitati   revolutie   egiptul antic   guvern   spionaj   contraspionaj   interese   referat   india   grecia   evul mediu   cultura   egipt   evrei   familie   relatii   opere  

All Tags

Famous Forum

 

Destramarea Iugoslaviei - 1991-1992

 Q:   Intreaba despre Destramarea Iugoslaviei - 1991-1992       
Destramarea Iugoslaviei - 1991-1992 Fosta Iugoslavie, formata din republicile Slovenia, Croatia, Bosnia-Hertegovina, Macedonia, Serbia si Muntenegru a Incetat sa mai existe In anul 1991. Inceputul destramarii a fost marcat de proclamarea Independentei Sloveniei si Croatiei In aceeasi zi, 25 iunie 1991.

Cele doua foste republici iugoslave au format state nationale independente separate, iar exemplul lor a fost urmat de Macedonia, la 15 septembrie 1991.

Bosnia-Her-tegovina s-a proclamat si ea stat independent la data de 3 martie
1992. In aceste conditii, la 27 aprilie 1992 s-a format o noua federatie iugoslava, care cuprinde doar Serbia si Muntenegru. Destramarea fostei Iugoslavii a fost sangeroasa, Intre anii 1991 si 1995 In Croatia desfasurandu-se lupte puternice Intre croatii si sarbii din aceasta tara.

Bosnia- Hertegovina a cunoscut si ea durerea razboiului civil Incepand din 1992, In acest stat situatia fiind chiar mai complicata din cauza faptului ca s-au confruntat trei comunitati etnice: sarbii, croatii si musulmanii. Pacea instaurata In Bosnia-Hertegovina, In anul 1996, a fost posibila, ca si In Croatia, numai dupa interventia internationala.

Daca guvernul croat Isi exercita controlul asupra Intregului teritoriu al tarii, In Bosnia-Hertegovina, In urma acordului semnat la Paris de presedintii bosniac, croat si iugoslav In anul 1995, s-au creat doua entitati, Republica Srpska si Federatia croa-to-musulmana. In privinta noii federatii iugoslave, creata de Serbia si Muntenegru In anul 1992, aceasta a Intampinat numeroase greutati, trebuind sa faca fata embargoului si sanctiunilor impuse de O.N.U. si de U.E. In anul 1999, Republica Federativa Iugoslava a fost bombardata de N.A.T.O.

In urma acuzatiilor de Incalcare de catre sarbi a drepturilor albanezilor din Kosovo, In prezent, Kosovo se afla “sub protectie internationala” dupa bombardamentele N.A.T.O. si, daca Inainte albanezii Ii acuzau pe sarbi ca nu le respecta drepturile, astazi sarbii se considera amenintati de albanezi.

Trupele K.F.O.R. vegheaza ca Intre albanezii din Kosovo, majoritari In aceasta provincie sarbeasca, si sarbii, care sunt In minoritate pe teritoriul kosovar, sa nu reizbucneasca un nou conflict.


Tag-uri: proclamarea independenteiCategorie: Istorie si Civilizatie  - ( Istorie si Civilizatie - Archiva)

Data Adaugarii: 07 December '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :