FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 9,536
Votes: 1
Fame Riser
          
Fame Rank
1
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Despre sange - elementele figurate eritrocite, leucocite, trombocite

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Despre sange - elementele figurate eritrocite, leucocite, trombocite

 Q:   Intreaba despre Despre sange - elementele figurate eritrocite, leucocite, trombocite       
Despre sange - elementele figurate eritrocite, leucocite, trombocite Sangele este un tesut fluid (care poate curge) alcatuit din celule sau elemente figurate si un lichid intercelular numit plasma.

Elementele figurate se impart in :

a) eritrocitele sau globulele rosii care sunt celule fara nucleu, de forma unor lentile biconcave. Aceasta forma le asigura o suprafata mare, cu un volum mic. Numarul eritrocitelor este de 6 000 000 - 8 000 000 pe mm3 la copiii mici si de 4 000 000 - 5 000 000 pe mm3 la adulti. Ele reprezinta cam 45% din volumul sangelui. Fiecare eritrocit contine o cantitate mare de substanta colorata, bogata in Fe, numita hemoglobina.

Datorita acestei substante care poate fixa oxigen, eritrocitele participa la functia respiratorie a sangelui. Eritrocitele poseda anumite substante numite aglutinogeni. Datorita lor, globulele rosii pot aglutina, adica se pot ingramadi sub actiunea unor substante existente in plasma, numite aglutinine.

In sangele unui individ nu exista in mod normal aglutinine care sa poata aglutina eritrocitele proprii, deoarece ingramadirea globulelor rosii in vase ar duce la astuparea acestora si la impiedicarea circulatiei sanguine.

Eritrocitele sunt produse de maduva rosie a oaselor. La fat, ficatul si splina participa la formarea eritrocitelor. Distrugerea globulelor rosii are loc in special in splina, dupa o existenta in sange timp de 90-120 de zile;

b) leucocitele sau globulele albe sunt celule nucleate, sferice. Numarul lor este de 6 000-8 000 pe mm3 la omul adult. La copilul mic se gasesc in numar de 8 000-10 000 pe mm3.

Dupa numarul fragmentelor in care sunt divizati nucleii, leucocitele pot fi impartite in mononucleare (cu un nucleu nefragmentat) si polinucleare (cu nucleu fragmentat).

Dupa felul cum se coloreaza granulatiile din protoplasma si dupa marimea lor, polinuclearele se impart in leucocite neutrofile bazofile si eozinofile, iar mononuclearele se impart in monocite (celule mari) si limfocite (celule mici).

Leucocitele pot ingloba si digera microbi. Acest fenomen a fost descris de biologul rus Mecinikov si se numeste fagocitoza. In sange iau nastere anumite substante numite anticorpi.

Prin anticorpi, organismul impiedica actiunea vatamatoare a produsilor microbieni toxici sau a altor corpi straini care ar patrunde in sange. Limfocitele iau nastere in ganglionii limfatici. Restul leucocitelor se produc in aceleasi locuri cu eritrocitele;

c) trombocitele sau placutele sanguine sunt celule anucleate, care se distrug usor in afara vaselor, punand in libertate fermenti care produc coagularea (inchegarea) sangelui . Ele sunt produse in acelasi loc cu eritrocitele si se gasesc in sange in numar de 250 000-300 000 pe mm3.


Tag-uri: sange, eritrocite, leucocite, trombociteCategorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 28 April '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :