FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 2,553
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Ce este angina

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Ce este angina

 Q:   Intreaba despre Ce este angina       
Ce este angina Angina este o inflamatie acuta a amigdalelor si a tesutului limfatic din jurul lor. Dupa aspectul clinic sunt:

a) angina rosie sau eritematoasa, caz in care amigdalele si faringele sunt foarte rosii (ca flacara), contrastand net cu culoarea normala sau palida a restului mucoasei bucale;

b) angina alba, care poate fi:
pultacee, in care pe langa roseata de mai sus se adauga depozite izolate de exsudat albicios (puroi) pe amigdale;
pseudomembranoasa, cu depozit alb cenusiu, acoperind in intregime suprafata amigdalelor si formand o falsa membrana;
ulcero-membranoasa, de obicei unilaterala, pe o amigdala, o ulceratie acoperita de un depozit alb murdar;
ulcero-necrotica, cu ulceratii adanci, care progreseaza, acoperite de depozite cenusii, cu o stare generala grava.

Dupa agent ul patogen producator pot fi:
a) angine microbiene cu diferiti germeni, ca:
streptococul hemolitic, stafilococul, pneumococul, fuzospirilii, bacilul difteric si mai rar alti microbi.

Angina streptococica este cea mai frecventa. Debutul este brusc, cu frison, febra mare, dureri in gat. Aceasta ingina este rosie sau pultacee, mai rar pseudomembranoasa (in acest caz, depozitul se poate desprinde usor de pe amigdale), ganglionii submaxilari si cervicali pot fi usor mariti si durerosi.

Tratament:
penicilina, gargara, repaus la pat;

angina fuzospirilara este ulceromembranoasa, unilaterala. Este produsa de o asociere microbiana (bacili fuziformi si spirili).

Tratament:
penicilina, gargara; angina difterica (sau difteria faringiana), cu debut mai lent, febra moderata, angina pseudomembranoasa (depozitele sunt foarte aderente de amigdale; daca sunt desprinse, locul sangereaza).

Adesea pseudomembranele, de culoare alb-cenusiu-murdar, depasesc amigdalele, intinzandu-se pe lueta si faringe. Starea generala de obicei este grava, copilul este palid, somnolent, cu tahicardie.

b) angine virotice, produse de numeroase virusuri printre care adenovirusuri, virusurile Cosackie, ECHO, virusurile gripale, paragripale, virusul rujeolei, al varicelei si altele.

Sunt de obicei rosii, roseata cuprinzand si faringele si restul mucoasei bucale. Unele virusuri dau angine veziculoase (mici basici pe lueta, stalpi sau amigdale).

Starea generala este buna, febra lipseste sau este mica. Unele insotesc boala de baza care le-a produs (rujeola, rubeola, varicela).

Tratament:
gargara, piramidon, repaus. Se vindeca de obicei in cateva zile;

c) angine micotice, cea mai frecventa ciuperca care produce angina fiind Monilia albicans (Candida albicans). Apar in special dupa tratamente prelungite cu antibiotice mai ales la copii.

Ciuperca (Monilia albicans) se gaseste in mod normal in gura, dar nu se dezvolta din cauza florei microbiene obisnuite; in tratamente prelungite cu antibiotice, flora microbiana a gurii este distrusa si atunci ciuperca invadeaza cavitatea bucala, fiind rezistenta la antibiotice.

Angina prezinta de obicei depozite albicioase, care se intind pe amigdale, faringe, lueta si chiar pe restul mucoasei bucale (stomatita micotica).
Tratament:
se intrerup antibioticele (daca permite boala de baza), se fac gargara sau chiar spalaturi largi ale gurii cu apa bicarbonata, badijonari cu solutie Lugol in gura si mai ales se administreaza antibiotice cu actiune asupra ciupercilor (stamicin).

Anginele sunt contagioase in special angina streptococica, angina difterica si anginele virotice (dintre care unele sunt foarte contagioase putand da nastere la epidemii, mai ales in colectivitati); contagiunea se face pe calea aerului sau pe cale indirecta, prin obiectele contaminate de bolnav.

Diagnosticul de laborator se face prin examene bacteriologice; se izoleaza agentul patogen in anginele microbiene si micotice. Exsudatul de pe amigdale, prelevat cu tampoane sterile, este insamantat pe medii de cultura speciale, care se examineaza dupa 24 de ore de pastrare la termostat, la 37°.

Pentru a preciza virusul in cazul anginelor virotice, cercetarile se fac in laboratoare de inframicrobiologie comportand examene mult mai laborioase (culturi pe culturi de tesuturi, inoculari la animale).

Profilaxia se face prin izolarea bolnavilor la domiciliu sau la spitalul de boli contagioase si tratarea lor. Pentru angina difterica, izolarea in spital este obligatorie.

De asemenea se face dezinfectia camerei si a obiectelor contaminate de bolnav, in cazul anginei streptococice si difterice.


Tag-uri: angina, inflamatie, amigdaleCategorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 29 March '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :