FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,391
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Anahita

Tag-uri Populare


razboi   tara   domnie   regi   istorie   antichitate   drepturi   civilizatie   lupta   politica   intregire   voievod   romani   daci   unire   investigatie   otrava   crima   omor   personalitati   revolutie   egiptul antic   guvern   interese   contraspionaj   spionaj   referat   india   grecia   evul mediu   cultura   egipt   evrei   familie   relatii   opere  

All Tags

Famous Forum

 

Anahita

 Q:   Intreaba despre Anahita       
Anahita Anahita este zeita persana a aurorei si a fecunditatii. Ea este una dintre cele mai importante zeitati ale mitologiei Orientului Mojlociu, alaturi de Ahuramazda, An, Angra Mainyu, Anu, Aramazd, Astarte, Baal, dumuzi, Ea, Enki, Enlil, Erra, Hadad, Innana, IÅŸtar, Kumarbi, Marduk, Mithra, Mot, Nergal, Ninurta, ÅžamaÅŸ, Sin, Tammuz, Tesub, Tiamat si Vahagn.

Anahita este asimilata cu divinitatea indiana Sarasvati si cu babilonienele Istar sau Inanna si chiar uneori cu Afrodita, Diana sau Minerva. Aceasta este singura zeita veritabila iraniana, in mezdeism neexistand de regula zeitati feminine. Este numita Ardva Sura Anahita, ceea ce inseamna Inalta, Puternica, Imaculata. Printre animalele sale sfinte se numara paunul si porumbelul. Este infatisata ca o tanara cu sanii mari, purtand ci ngatoare sus pentru a conferi pieptului sau plinatate si farmec sau purtand o diadema prevazuta cu diamante, avand pe umeri o pelerina aurie. Unele texte ne-o prezinta pe zeita fiind incoronata de stele, purtand blanuri de vidra, brocarduri si bijuterii, fiind incaltata cu sandale de aur.

La inceput, Anahita era considerata o zeita a apelor din rauri. Odata cu trecerea timpului, ea devine apoi divinitatea tuturor lichidelor purificatoare si fertilizante: rauri, lacuri, mari, dar si sperma, secretii vaginale, lapte. Este numita de catre Georges Dumezil „marele fluviu mitic, sursa comuna din care izvorasc continuu toate apele, toate raurile pamantului”. Este totodata si sfanta care sporeste bogatiile si pamanturile.

Datorita reformei initiate de Zoroastru, ea devine un spirit al prosperitatii, ce contribuie la opera creatiei, luptand pentru dreptate si initiindu-i pe oameni in riturile religioase. Povestea profetului Zoroastru este una dintre cele mai faimoase. Cand avea varsta de douazeci de ani, viitorul profet Zoroastru decide sa isi lasa in urma casa parinteasca, parasind-o pentru a pleca in cautarea omului „cel mai dornic de dreptate si cel mai devotat hranirii saracilor” . timp de sapte ani a trait ca un ascet in pustiul unei grote in munti, iar peste 10 ani a primit vizita unor arhangheli. Conform lui Zoroastru, aceasta vizita a declansat intrarea sa in extaz, facandu-l martorul aparitiei lui Ahuramazda care i-a rostit urmatoarele cuvinte sfinte si memorabile : „sunt tatal care asigura dreptatea. Eu sunt cel care a creat, o, Zarathustra, drumul Soarelui si al Stelelor. Eu stiu cum creste si cum descreste Luna”. Dupa ce acest nou „Dumnezeu” i s-a infatisat si i-a vorbit, Zoroastru a plecat in lume pentru a raspandi cunoasterea despre zeul Ahuramazda si a lupta impotriva lui Angura Mainyu, Cel Rau.

Cultul zeitei Anahita s-a dezvoltat puternic in intregul Orient Mijlociu, pana in Turcia. In templul de la Bisbar, in Iran, cultul zeitei este asociat cu cel al focului. Edificiul are ziduri inalte de 14 m, construite din blocuri de piatra fixate cu scoabe din fier bifurcate. Templul are patru usi si este incojurat de patru coloane prevazute cu un sistem de mici canale de aductie a apei.

Sursa Imaginii - pantheon.org


Tag-uri: persia, fecunditatea,Categorie: Istorie si Civilizatie  - ( Istorie si Civilizatie - Archiva)

Data Adaugarii: 29 January '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :