FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 925
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole

Intrebari despre Viziunea Crestina si Ciziunea Fiozofica Despre Om

- Cine a fost Blaise Pascal? by Andi

Tag-uri Populare


religie   biserica   dumnezeu   familie   copii   societate   crestini   credinta   sfinti   iubire   familie crestina   educatie   formare   scoala   personalitate   intelepciune   suflet   viata   matrita   factor   egipt   evanghelie   fecioara   parinti   rol   crestin   morala   craciun   sarbatori   expresie   noul testament   caracter   mantuitor   sfintii apostoli   arta educarii   activitate  

All Tags

Famous Forum

 

Viziunea Crestina si Ciziunea Fiozofica Despre Om

 Q:        
Viziunea Crestina si Ciziunea Fiozofica Despre Om Sfantul Grigorie Teologul afirma: "Omul este deopotriva maretie si umilinta, cer si pamant, vremelnicie si nemurire, mostenitor al pamantului daca priveste spre cele de sus, dar si mostenitor al intunericului, daca priveste spre cele de jos."

Consider ca Sfantul Grigorie Teologul in acest citat, ne prezinta uimitoarea natura a omului, caracterul sau dihotomic- trup si suflet. Maretia consta in faptul ca omul este creat de Dumnezeu dupa chipul Lui si nu numai atat, ci si in urma dobandirii unei asemanari partiale cu Dumnezeu, mantuirea obiectiva realizata prin Jertfe rascumparatoare a Mantuitorului Iisus Hristos. Totodata, omul este umilinta deoarece pe langa maretia lui Dumnezeu, el este insignifiant.

Omul este cer si pamant deoarece in fiinta sa este cuprins cerul - sufletul si pa mantul – trupul, iar ca cerul sa regaseasca pamantul este nevoie de conlucrarea Harului Divin.

Omul este vremelnicie datorita caderii in pacat, deoarece omul a fost creat de Dumnezeu pentru a fi nemuritor. Dupa caderea in pacat, acesta devine vremelnic, iar sifletul ramane nemuritor, cu posibilitatea de a se intoarce la Dumnezeu, posibilitate oferita prin actele Mantuirii realizate de Hristos, dar totodata prin privirea spre cele de sus si trairea vietii in si prin Mantuitorul, avand in final , ca rezultat, dobandirea vietii vesnice.

Daca noi oamenii privim spre cele de jos ne negam propria fiinta, facandu-ne partasi cu diavolul ce cauta sa umbreasca chipul Domnului, existent in om.

Filozoful crestin Blaise Pascal afirma in lucrarea sa "Cugetari" : "Desi omul fiind singura faptura cugetatoare, numai el face raul voit, el are posibilitatea de alegere intre bine si rau…"Scaderile despre care Pascal vorbest, existente in natura umana nu sunt rezultate ale vreunei imperffectiuni divine, ci roadele alegerii gresite a omului de a incerca prin propriile puteri sa ajunga asemen Creatorului.

"Omul nu este decat o trestie, cea mai slaba din natura, dar este o trestie cugetatoare." Aceasta afirmatie a filozofului Blaise Pascal este adevarata, dar daca omul reuseste sa isi canalizeze aceasta cugetare spre a urma porunca Mantuitorului, iubirea Domnului si a aproapelui, atunci putem spune ca omul este o fiinta rationala, simtitoare, morala, intr-un cuvant, induhovnicita!

Autor : Vancea Catalin


Tag-uri: religie, pamant, sufletCategorie: Viata Religioasa  - ( Viata Religioasa - Archiva)

Data Adaugarii: 04 December '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :