FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 3,964
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Sfintii - ocrotitorii si prietenii copiilor

Tag-uri Populare


religie   biserica   dumnezeu   familie   copii   societate   crestini   credinta   iubire   educatie   familie crestina   personalitate   formare   sfinti   scoala   suflet   intelepciune   viata   rol   parinti   fecioara   evanghelie   egipt   instruire   educare   crestin   morala   caracter   activitate   arta educarii   educatia morala   natura   expresie   sarbatori   craciun   matrita  

All Tags

Famous Forum

 

Sfintii - ocrotitorii si prietenii copiilor

 Q:   Intreaba despre Sfintii - ocrotitorii si prietenii copiilor       
Sfintii - ocrotitorii si prietenii copiilor Aşa cum Mântuitorul a fost Modelul desăvârşit de înţelepciune, bunătate, frumos, si iubire, noi, oamenii creştini trebuie sa urmăm acest Model atât cât ne este cu putinţă fiecăruia dintre noi. Cu cât aceasta este începută la o vârstă mai fragedă, cu cât valoarea sa va fi mai mare. Pentru a-l face pe copil să ajungă la aceste valori esenţiale ale umanităţii este necesară educaţia religioasă începută încă din grădiniţă.

Copilul, încă de mic, vine în contact cu realităţi, simboluri şi manifestări religioase ale căror semnificaţii, în înţelesul lor cel mai simplu, este bine să le cunoască. Mai întâi în familie, apoi în grădin iţă, preşcolarii învaţă să-şi manifeste într-un anumit fel sentimentele, îşi formează deprinderi de conduită cu ajutorul cărora să devină persoane deschise comunicării cu Dumnezeu şi cu semenii.
Educaţia religioasă a copiilor trebuie şi poate începută de la cea mai fragedă vârstă pentru că primii ani ai copilăriei sunt hotărâtori pentru evoluţia ulterioară a individului.

Una dintre sarcinile educaţiei religioase rezidă în formarea bunului creştin capabil e a cunoaşte şi a venera valorile sacre.

Cine sunt Sfintii?

Sfintii sunt acele persoane care pe pamânt s-au ostenit si s-au straduit sa câstige împaratia cereasca, trecând în viata de dincolo "întrarmati cu credinta si nadejdea în Dumnezeu, încalziti de focul dragostei si învesmântati cu podoaba faptelor bune", "persoane care au atins cele mai înalte culmi de traire crestina si de desavârsire morala… luceferi mult luminosi ai crestinatatii, mostenitori ai împaratiei ceresti, locuitori ai raiului, flori nevestejite ale Bisericii lui Hristos” .
Sfintii sunt aceia care fac legatura între cer si pamânt, între Dumnezeu si credinciosi. Ei "se alatura îngerilor pentru ridicarea imnelor de slava Sfintei Treimi, ei sunt de fata la înfricosata si fara de sânge jertfa a Sfintei Împartasanii”. Îngerii si sfintii împreuna constituie "Biserica Cereasca” triumfatoare, al carei cap este Hristos. Sfinţii s-au distins printr-o viaţă curată şi cu adevărat creştină, au suferit pentru credinţa în Hristos, au avut merite deosebite în propovăduirea Cuvântului lui Dumnezeu şi în organizarea Bisericii.

Biserica cinsteşte pe toţi sfinţii, iar unora dintre ei le-a hotărât zile de sărbătoare anuală. Sfinţii mai cunoscuţi sunt însemnaţi în calendarul creştin cu cruce roşie, aceasta însemnând că în acele zile creştinii nu lucrează, ci merg la Biserică şi cheamă prin rugăciune şi cântare ajutorul sfinţilor iubiţi de Hristos. Alţi sfinţi sunt însemnaţi cu cruce neagră, însemnând că acele zile sunt sărbători fără ţinere, adică se poate lucra. În fiecare zi din calendarul ortodox sunt trecute numele unor sfinţi. Ziua de prăznuire a unui sfânt este ziua morţii sale, deoarece pentru creştinul sfânt moartea este ziua sa de naştere sau de trecere în Împărăţia lui Dumnezeu.

Sfinţii cei mai cunoscuţi de creştini sunt:

1. Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, prăznuit la 26 octombrie. Sfântul Dimitrie a trăit în Tesalonic, în Grecia, în jurul anului 300, era voievod al cetăţii şi propovăduia pe faţă credinţa creştină şi aducea pe mulţi tineri la Hristos. Descoperind aceasta, Împăratul îl aruncă în închisoare, unde suferă toate pentru Hristos şi cu rugăciunea îl ajută pe Nestor să îl omoare pe Lie care ucidea mulţi creştini.


2. Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, împreună cu toate oştile îngereşti, se prăznuiesc la data de 8 noiembrie. Prin sfinţii îngeri, Dumnezeu i-a ajutat pe oameni în diferite împrejurări şi şi-a vestit voia Sa în lume.
Fiecare om când este botezat primeşte un înger păzitor care îl păzeşte de rele şi îl ajută să împlinească faptele bune.

3. Sfântul Apostol Andrei

Sfântul Apostol Andrei era frate cu Sfântul Apostol Petru, fiind fiii lui Iona, din cetatea Betsaida Galileii. Ei se îndeletniceau cu pescuitul. La început, Sfântul Apostol Andrei a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. Apoi, auzind de întruparea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, s-a dus în Capemaum, unde locuia Domnul şi L-a întrebat: „Învăţătorule, unde locuieşti?".
Iar Domnul i-a răspuns: „Vino şi vezi!" (loan 1,38-39).
Şi a rămas cu El în ziua aceea. Astfel, Sfântul Apostol Andrei a fost cel dintâi chemat la vestirea Evangheliei lui Hristos. Nu după multe zile, Andrei şi Simon Petru se aflau într-o corabie cu tatăl lor Iona; voiau să plece pe mare, la pescuit peşte. Atunci Fiul lui Dumnezeu i-a chemat pe amândoi la apostolie, zicându-le:

„Veniţi după mine şi vă voi face pescari de oameni" (Matei 4, 19). Din acea clipă, au lăsat toate şi au urmat lui Hristos până la moarte şi înviere, fiind martori ai minunilor şi învierii Lui. Iar după înălţarea Sa la cer, trăgând sorţi unde să plece fiecare la vestirea Evangheliei, Sfântului Apostol Andrei i-a căzut sorţii să încreştineze mai ales ţările din jurul Mării Negre.
Mai întâi a încreştinat Armenia, Iviria şi Sciţia Mare, adică Ucraina de astăzi. Apoi a creştinat Crimeea, sudul Basarabiei şi, trecând pe la Dunăre, a zăbovit mai mult la Tomis, unde a botezat pe mulţi din Sciţia Mică, adică Dobrogea din ziua de azi. El a stat cu ucenicii săi într-o peşteră din apropiere, unde făcea Sfânta Liturghie, de teama păgânilor închinători la idoli. Peştera poartă numele Sfântului Apostol Andrei până astăzi şi se află în comuna Ion Corvin din sud-vestul judeţului Constanţa. Astăzi s-a construit acolo o mănăstire cu hramul „Sfântul Apostol Andrei". în apropierea peşterii se află un pârâiaş, ce poartă numele „pârâiaşul Sfântului Andrei". După ce a întemeiat primele biserici creştine la strămoşii noştri, hirotonindu-le episcopi şi preoţi la Tomis (Constanţa de azi), Sfântul Apostol Andrei a trecut prin Tracia (Bulgaria de azi), prin Macedonia, Grecia, zăbovind doi ani în oraşul Patras. Aici a creştinat pe mulţi închinători la idoli, a făcut nenumărate minuni, a dărâmat capiştile idolilor şi a mărturisit pe Hristos cu mult curaj. Deoarece mulţi credeau în Hristos datorită Sfântului Apostol Andrei, a fost condamnat la moarte prin răstignire pe o cruce în formă de „X", dându-şi sufletul în mâinile Mântuitorului nostru Iisus Hristos la 30 noiembrie, pe timpul împăratului Nero.
Acest Apostol este amintit într-un colind:

„Ne daţi ori nu ne daţi/ Că mergem în altă casă
Unde Sânt Andrei ne lasă/ Şi neface tolba grasă”.

Este important de amintit si, balada „Peştera Sfântului Andrei”.

Balada Peştera Sfântului Andrei

„ Colo pe grindei/ Crâng de alunei/ Văl de arţărei,/ Sfântă mănăstire,/ Loc de tăinuire,/ Se piteşte-n tei/ Casa lui Andrei ...
De la schit în sus,/ Crucea lui Iisus,/ De la cruce-n tei/ Casa lui Andrei/ La schitu din tei,/ Crucea lui Andrei./ Cine că-mi venea/ Şi descăleca?/ Venea Decebal/ Călare pe-un cal,/ Sfinţii că-i găsea/ Cu ei că-mi vorbea,/ Dar nu se-nchina,/ Nici cruce-şi făcea.La schitu din tei,/ Crucea lui Andrei./ Traian că venea,/ La slujbă şedea,/ Slujba asculta/ Şi îngenunchea,/ Cruce nu-şi făcea/ Şi nu se-nchina./ Pe murg călărea/ Şi calea-şi lua/ La cetatea lui/ A trofeului...Iar Sânt' Andrei/ Sub crucea din tei,/ Schitul din grindei,/ Se roagă mereu/ La bun' Dumnezeu.”
(„Sfinţi români şi apărători ai legii strămoşeşti", p. 110-111)

4. Sfântul Mare Ierarh Nicolae se sărbătoreşte la 6 decembrie. Virtutea lui cea mai mare era dragostea pentru cei săraci şi nevoiaşi pe care îi miluia de multe ori.

5. Sfântul Arhidiacon şi Întâiul Mucenic Ştefan, sărbătorit la 27 decembrie, a fost ucis cu pietre căci L-a mărturisit pe Hristos ca Dumnezeu adevărat.

6. Sf. Proroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului Iisus Hristos, a pregătit poporul iudeu pentru primirea Fiului lui Dumnezeu căci postea şi se ruga foarte mult.

In continuare va prezentam pe scurt istoria sa:

În Ţara Sfântă trăiau preotul Zaharia şi soţia sa, Elisabeta. Erau drepţi înaintea lui Dumnezeu şi împlineau toate poruncile Sale. Ei erau bătrâni şi nu aveau copii. Continuau să se roage lui Dumnezeu pentru a fi binecuvântaţi cu un copil. Într-o zi, când preotul Zaharia a intrat în Templu ca să se roage i s-a arătat îngerul Gavriil care i-a spus ca rugăciunea lor a fost primită iar Elisabeta va naşte un fiu care se va numi Ioan. Pentru că preotul Zaharia nu a crezut vorbele îngerului a fost pedepsit să rămână mut până când se va naşte copilul.
La vremea potrivită, Elisabeta a născut un băieţel. După opt zile, când a sosit momentul să i se pună nume copilului, preotul Zaharia a scris pe o tăbliţă, spre uimirea tuturor, că fiul său se va numi Ioan. Din acel moment a putut iarăşi să vorbească. Sărbătorim naşterea Sfântului Ioan în fiecare an, în 24 iunie. Rămas orfan, Ioan s-a retras în pustiul Iudeii. Prin post şi rugăciune se pregătea pentru misiunea sa. Se îmbrăca în haine din păr de cămila; la brâu purta cingătoare din piele. Hrana sa era lăcuste şi miere sălbatică. La râul Iordan, Sfântul Ioan învăţa poporul cum să-L primească pe Domnul nostru Iisus Hristos.
El spunea oamenilor: “Pocăiţi-vă că s-a apropiat Împărăţia Cerurilor...vine Cel ce este mai mare decât mine, Căruia nu sunt vrednic să-i dezleg cureaua încălţămintelor. El vă va boteza cu Duh Sfânt şi cu foc...”Pentru misiunea pe care a îndeplinit-o, Sfântul Ioan este numit “Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului”; pentru aceasta îl sărbătorim în fiecare an în 7 ianuarie. La botezul Domnului S-a arătat Sfânta Treime. Din porunca regelui Irod lui Ioan i s-a tăiat capul. Pentru moartea sa jertfelnică îl sărbătorim cu post şi rugăciune în fiecare an, în 29 august.

7. Sf. Mare Mucenic Gheorghe a murit pentru Hristos tăindu-i-se şi lui capul. El este modelul bărbăţiei creştine. A fost numit purtătorul de biruinţă căci i-a biruit pe chinuitori şi e prăznuit la 23 aprilie.

8. Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena - 21 mai, au construit Biserici si i-a sprijinit pe creştini,dându-le libertatea credinţei, fapt pentru care sunt
numiţi ,, întocmai cu Apostolii’’.

9. Sf. Apostoli Petru şi Pavel (=Saul) - 29 iunie, au propovăduit credinţa creştină cu multă sârguinţă şi au adus mulţi omeni la Hristos. Sunt ucişi în oraşul Roma,în anul 67 d.Hr.: Petru e răstignit cu capul în jos, iar lui Pavel i s-a tăiat capul.

10. Sf. Proroc Ilie - 20 iulie, a fost un om cu credinţă fierbinte şi puternică, refuzând să slujească la idoli. Creştinii se roagă Sf. Ilie ca să le aducă ploaia, la fel cum a primit prin rugăciunile sale la Dumnezeu, ploaie după 3 ani de secetă.
- Creştinii români ortodocşi mai cinstesc pe lângă alţi sfinţi, sfinţii ale căror moaşte (= rămăşiţele trupurilor sfinţilor care n-au putrezit) se găsesc în diferite Biserici şi mănăstiri, ca de exemplu:

- Cuvioasa Paraschiva de la IaÅŸi - 14 octombrie
- Sf. Dimitrie cel Nou de la BucureÅŸti - 27 octombrie
- Sf. Filofteia de la Curtea de ArgeÅŸ - 7 decembrie etc.

- Duminica Tuturor Sfinţilor, prima Duminică după Rusalii, este ziua în care sunt cinstiţi toţi sfinţii cunoscuţi şi necunoscuţi; iar Duminica a doua după Rusalii este Duminica Sfinţilor Români, care au binecuvântat pământul ţării noastre.

Va invitam pe forumul FamousWhy dedicat Religiei.


Tag-uri: sfinti, copii, religie, apostoli, intelepciune, bunatate



Categorie: Viata Religioasa  - ( Viata Religioasa - Archiva)

Data Adaugarii: 08 August '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :