FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 687
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Principiile unei alimentatii echilibrate

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Principiile unei alimentatii echilibrate

 Q:   Intreaba despre Principiile unei alimentatii echilibrate       
Principiile unei alimentatii echilibrate Iată câteva din principiile şi normele care fixează cadrul unei alimentaţii raţionale, echilibrate.

Astfel, aspectul energetic al alimentaţiei trebuie judicios corelat cu vârsta persoanei, cu sexul, activitatea pe care o depune, starea fiziologică, clima în care trăieşte. Un om tânăr are nevoie, dacă efectuează o muncă medie, de 30—35 cal./kilocorp/zi, în cazul unei munci grele are nevoie de 45 — 55 cal./kilocorp/zi, iar pentru o muncă foarte grea până la 60 cal./kilocorp/zi. Legat de starea fiziologică, o femeie însărcinată necesită în aceleaşi condiţii de activitate cu 450 calorii mai mult pe zi.

Legat de climă, la frig sunt necesare mai multe calorii.

Puterea calorică a factorilor nutritivi este de circa 4 cal. /g pentru glucide şi proteine şi de cea 9 cal./g pentru lipide. In condiţiile ţării noastre, la .constituirea raţiei energetice a unei zile glucidele contribuie cam cu 55—65%, lipidele cu 25—35%, proteinele cu 11—13% (pentru adulţi). Referitor la glu¬cide, este recomandabil ca acestea să provină mai mult din cereale, legume şi leguminoase, fructe şi mai puţin din produsele zaharoase industriale.

Grăsimile vor trebui să fie cam jumătate de provenienţă vegetală şi jumătate de provenienţă animală. Proteinele vor fi cam 50—60% de origine vegetală şi 40—50% de origine animală. Trebuie subliniat însă că proporţia proteinelor din raţie (îndeosebi a celor animale) este net mai mare la copii, la gravide sau la femeia care alăptează.

Nevoile zilnice de substanţe minerale sunt aproximativ următoarele: clor 6 g; sodiu 4 g; potasiu 3,2 g; sulf 1,2 g; fosfor 1,2 g; calciu 0,84 g; magneziu 0,32 g; zinc 20 mg; fier 18 mg etc. Nevoile zilnice de vitamine hiposolubile sunt: viţ. A 5 000 u.i.; vit. D 400 u.i.; vit. E 2,3 mg; vit. K 0,5 mg; pentru cele hidrosolubile se indică: vit. Bl 1,5 mg/zi; vit. B2 2—2,5 mg/zi; vit. B6 2 mg/zi; vit. C 50—150 mg/zi; cit. PP 15—26 mg/zi. O alimentaţie corectă aduce în general suficiente minerale şi vitamine, rareori fiind nevoie de suplimentări.

Pentru ca alimentaţia să fie cu adevărat echilibrată, ea trebuie să fie con¬stituită prin aportul tuturor grupelor de alimente. Se consideră drept proporţii optime următoarele: carne şi derivate 4—8% din totalul caloric, lapte şi deri¬vate 3—3,5%; ouă 3—4%; grăsimi 12—17%; cereale şi derivate 25—45%; legume şi fructe 17—18%; zahăr şi produse zaharoase 7—8%; băuturi nealcoolice 2—3%.

Distribuţia pe parcursul zilei trebuie să fie în general aceasta: 15—20% din totalul caloric se va consuma dimineaţa, 5—10% la gustarea din jurul orei11,00, 35—40% la masa de prânz, iar restul seara. Această ultimă masă se va lua cam cu două ore înainte de culcare şi va fi mai uşoară.

In ceea ce priveşte pregătirea mesei, nu se recomandă nici la omul sănătos folosirea rântaşurilor, a cepei prăjite, a unturii prăjite şi a sosurilor foarte grele.

Sursa Imaginii - freedigitalphotos.net


Tag-uri: vitamine, glucide, proteine



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 19 February '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :