FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 2,418
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Muschii abdomenului

Tag-uri Populare


anatomie   oase   muschi   corp   picioare   brate   aliaj   otel   fier   metal   omor   crima   otrava   investigatie   hormoni   medicina   plamani   sange   nas   organism   cultura   cunostinte   cercetare   inspiratie   china   yang   soare   energie   aer   secretie   glande endocrine   tesuturi   reproducere   faringe   yin   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Muschii abdomenului

 Q:   Intreaba despre Muschii abdomenului       
Muschii abdomenului Muschii abdomenului se împart în:
-MuÅŸchi ai regiunii superioare: diafragma;
-MuÅŸchi ai regiunii anterioare;
-MuÅŸchi ai regiunii posterioare sau lomboiliace;
-MuÅŸchii regiunii perineale.

MuÅŸchiul diafragma
Este un muşchi plat ce se întinde ca o cupolă între torace şi abdomen. Partea sa centrală este o formaţiune aponevrotică numită centru tendinos comparabilă cu un trifoi. Din acest centru pornesc fibre musculare radiind în trei direcţii principale:

- Fibrele sternale ce se ataşează pe apendicele xifoid (faţa internă);

-Fibre costale ce se ataşează pe cartilajeje costale 7-12 (faţa internă). Fibrele se încrucişează cu cele ale muşchiului transvers;

-Fibre vertebrale ce se ataà …Ÿează pe vertebrele lombare prin doi stâlpi situaÅ£i de fiecare parte ÅŸi anume: stâlpii interni de pe corpurile vertebrelor L1, L3 la dreapta ÅŸi L, L2 la stânga.

Arcadele fibroase implică doi muşchi:
-Arcada muşchiului psoas, care se întinde de la corpul L1, până la procesul costiform L1, (ligament arcuat median);
-Arcada muşchiului pătratul lombelor ce se întinde de la procesul L1, până la coasta 12 (ligament arcuat lateral). Diafragma este perforată de mai multe orificii pe unde trec vase (artera aortă, vena ă, marea venă azygos), esofagul, nervi.
Acţiune: este principalul muşchi inspirator.
Inervaţie: nervul frenic.


MuÅŸchii regiunii posterioare

Muşchiul psoas este descris împreună cu muşchii membrului inferior ce iau ca punct fix femurul; aici studiem numai acţiunea sa asupra coloanei vertebrale. în contracţie bilaterală psoasul a fost mult timp descris ca un lordozant lombar din cauza orientării elor sale cu oblicitate în jos şi anterior.
S-a demonstrat însă că acest muşchi poliarticular are articulaţii mult mai complexe decat ne arăta analiza vectorială globală. La nivel lombar apare ca un muşchi studiat din în etaj". în convexitatea acestei coloane, el participă la restabilirea poziţiei acesteia actionând sinergic cu muşchii lombari paravertebrali.

Se formează astfel un ansamblu format din coloana lombară înconjurat de patru ane musculare, psoasul fiind mai mult un muşchi redresor dezlordozant al coloanei bare. Aceasta rezultă şi din înregistrările electromiografice efectuate pe subiecţi în ul mişcării.
în contracţie unilaterală psoasul antrenează coloana lombară în înclinare laterală, e şi rotaţie de partea opusă a contracţiei.

Muşchiul pătratul lombelor: se ataşează pe ultima coastă, procesele costiforme celor 5 coaste iliace şi creasta iliacă. Este format din fibre verticale şi oblice care se intrepătrund.
Acţiune: dacă la punct fix pe bazin coboară coboară coasta 12 (şi pe celelalte în acelasi timp) (expirator). Realizează înclinarea laterală a coloanei vertebrale de partea tracţiei. Dacă ia punct fix pe coaste ridică bazinul de partea contracţiei.
Inervaţie: nervul subcostal, ramuri anterioare ale nervilor lombari I-IV.

MuÅŸchii regiunii anterolateral

MuÅŸchiul transvers abdominal este situat cel mai profund. Acest muÅŸchi se pe:
-Faţa profundă a ultimelor 7 coaste;
-Procesele costiforme ale celor 5 vertebre lombare;
-Creasta iliacă;
-Pe arcada femurală (ligamentul inghinal).

De la origine fibrele se dispun orizontal spre a se termina pe aponevroza anterioară a transversului ce se uneşte cu cea de partea opusă la nivelul linei albe.
Acţiune: prin contracţia fibrelor circulare se reduce diametrul regiunii abdominale (rol expirator). Participă la acţiunea de totalitate asupra conţinutului abdominal, fiind cel mai de seamă muşchi al presei abdominale. Dacă considerăm aponevroza anterioară ca punct fix, este lordozant lombar. Testul cel mai simplu pentru a simţi acţiunea transversului este de a tuşi.
Inervaţie: nervii intercostali 7-12, nervul ilioinghinal, nervul iliohipogastric.

Muschiul oblic intern se insera:
- Inferior pe ligamentul inghinal, pe creasta iliacă, pe aponevroza lombară, apoi fibrele se dirijază în evantai
-Superior pe ultimele 4 coaste, pe aponevroza anterioară a micului oblic ce se ataşează superior pe cartilajele costale, stern, inferior pe pube;
-Anterior aponevroza sa se uneşte cu cea a oblicului intern de partea opusă la nivelului liniei albe.

Acţiune: în contracţie unilaterală realizează înclinarea laterală şi rotaţia trunchiului de aceiaşi parte.
în contracţie bilaterală dacă bazinul este punct fix, realizează flexia trunchiului pe bazin. Dacă ia punct fix pe coaste produce flexia bazinului pe torace. Este muşchi expirator. Este sinergistul muşchiului oblic extern de partea opusă şi antagonistul oblicului extern de aceiaşi parte.
Inervaţie: nervii intercostali 7-12, nervul ilioinghinal, nervul iliohipogastric.

Muschiul oblic extern se insera:
- pe ultimele 7 coaste unde îşi alternează inserţiile cu cele ale dorsalului mare şi dinţatul anterior.
- pe creasta iliacă şi ligamentul inghinal;
- fibrele au apoi un traiect oblic spre aponevroza marelui oblic (ce se întinde de la stern la pube); cele două aponevroze se unesc anterior la nivelul liniei albe.

Acţiune: când ia punct fix pe inserţia distală, în contracţie unilaterală, determină înclinarea unilaterală a trunchiului de aceiaşi parte şi rotaţie de partea opusă. în contracţie bilaterală flectează trunchiul pe bazin, coboară coastele (expirator). Când ia punct fix pe inserţia proximală flectează bazinul pe torace; o rotaţie a trunchiului la dreapta cu flexie anterioară se va realiza prin contracţia simultană a micului oblic drept şi a marelui oblic stâng.
Inervaţie: nervii intercostali 7-12, nervul ilioinghinal, nervul iliohipogastric.

Muşchiul drept abdominal este cel mai superficial din muşchii abdominali; se întinde anterior de aponevrozele celor trei muşchi anteprezentaţi rior. Ia naştere superior pe coastele 5,6,7, pe apendicele xifoid şi se termină inferior pe pube (marginea superioară a simfizei pubiene). Este întretăiat de trei inserţii tendinoase.

Acţiune: apropie sternul de pube când ia punct fix pe pube, flectează toracele pe bazin şi coboară coastele (expirator). Când ia punct fix pe coaste flectează bazinul pe torace. Este antagonist al muşchiului errector spinal.

Inervatie: nervii intercostali 7-12, nervul ilioinghinal, nervul iliohipogastric.

sursa imaginii http://www.criticalbench.com


Tag-uri: oase, muschi, corp, anatomie, brate, picioare



Categorie: Stiinta si Tehnica  - ( Stiinta si Tehnica - Archiva)

Data Adaugarii: 30 January '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :