FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,531
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Perioada de crestere

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Perioada de crestere

 Q:   Intreaba despre Perioada de crestere       
Perioada de crestere Durata in care organismul creste sub aspectul indicilor amintiti se numeste perioada de crestere.

Ea dureaza de la nastere si ia sfarsit catre varsta de 20-25 de ani, fiind in general, mai scurta la fete in comparatie cu baietii.

Cresterea in inaltime (lungime, talie) este inegala in cursul perioadei de crestere.

Fata de lungimea la nastere, inaltimea adultului este de circa 3,5 ori mai mare.

Dezvoltarea in lungime este invers proportionala cu varsta. In primele doua luni dupa nastere, talia creste cu 8-9 cm, iar in urmatoarele 10 luni, cu circa 12 cm.

In urmatorii 3-4 ini, cresterea este de circa 6-7 cm pe an, iar ulterior se mentine la 5 - 6 cm pe an, diminuand treptat catre sfarsitul perioadei de crestere, care coincide cu inceputul perioadei adulte.

In perioada de 15-17 ani apare o accelerare ce precede in general modificarile amintite de inaltime si greutate.

La nastere, volumul abdomenului este predominant fata de cel al toracelui, capului si extremitatilor.

Pe masura inaintarii in varsta, dimensiunile toracelui si ale membrelor cresc mai mult decat volumul abdomenului.

In cazuri de ingrasare exagerata (obezitate), volumul abdomenului poate aparea mult marit in comparatie cu al celorlalte parti din corp.

Proportional cu dezvoltarea musculaturii creste forta musculara a individului. Fata de ceilalti indici, forta musculara are un grad de dezvoltare mai intens abia la pubertate.

Se apreciaza ca la varsta de 6 ani, copilul are in medie jumatate din forta musculara pe care o are adultul.

Modalitati de apreciere a procesului de crestere.

Cresterea ponderala se apreciaza prin cantarire cu ajutorul cantarelor obisnuite pentru adulti sau in cazul copiilor mici cu cantare special amenajate.

Cresterea in inaltime se apreciaza cu ajutorul unor tije de lemn sau metal gradate in centimetri atasate de obicei cantarelor medicale.

Dezvoltarea volumetrica a corpului se apreciaza prin masurarea circumferintelor la diferite niveluri (cap, gat, torace, abdomen, membre) si exprimarea acestor circumferinte in centimetri.

Masurarea fortei musculare se poate face cu un aparat numit dinamometru, care consta intr-o lama de otel ovala rezistenta la turtire.

Prins in mana, aparatul este turtit corespunzator fortei musculare, iar gradul de turtire este inregistrat pe un cadran special al aparatului.

Cresterea indicilor amintiti in cursul perioadei de crestere se face prin inmultirea celulelor fiecarui organ, cu exceptia sistemului nervos, la care se inregistreaza o crestere volumetrica nu prin inmultirea celulelor, ci prin dezvoltarea in lungime si grosime a numarului de celule existent la nastere.

In unele cazuri se poate inregistra o crestere volumetrica a unui organ cavitar fara modificarea numarului de celule pe care al are.

Acest fenomen poarta numele de dilatatie (vezica biliara, inima, se dilata in timpul umplerii si isi micsoreaza volumul dupa golire).

Alteori, unele organe musculare, dupa o activitate intensa si indelungata, pot creste volumetric si ponderal, fara cresterea numarului de celule musculare.

Acest fenomen se numeste hipertrofie si se intalneste in mod curent la sportivi, la care musculatura este mult dezvoltata.


Tag-uri: crestere, inaltime, musculatura



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 02 April '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :