FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,966
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre La ce ne poate ajuta calcularea bioritmului

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

La ce ne poate ajuta calcularea bioritmului

 Q:   Intreaba despre La ce ne poate ajuta calcularea bioritmului       
La ce ne poate ajuta calcularea bioritmului Iată câteva din multiplele domenii în care calcularea bioritmului poate fi deosebit de importantă:

1. la cosmonauţi s-a stabilit că randamentul acestora are corelaţii evidente cu bioritmurile. La 24 mai 1962, locotenentul comandant cosmonautul M. Scott Carpenter, dintr-o eroare de pilotaj la reîntoarcere, a înclinat nava spaţială într-un unghi incorect, depăşind punctul de amerizare cu aproximativ 250 mile, astfel că timp de câteva minute s-a crezut că pilotul este pierdut. Era în perioada critică a ciclului emotiv.

2. în domeniul aviaţiei. Statisticile Centrului pentru Securitatea Aeriană a S.U.A. au constatat că, în 80% din cazuri, catastrofa a coincis cu cel puţin o zi criti că a pilotului, când catasfrofa a avut loc ca urmare a erorii de pilotaj.
3. în transporturile rutiere, feroviare şi aeriene aplicarea graficelor-bioritm sunt de domeniul practicii. în Japonia, divizia de transporturi Naga-Hama, compania de transport Seibu şi căile ferate OMI au scăzut numărul de accidente cu 40%, aplicând bioritmurile la conducătorii de mijloace de transport. La Tokio, există un institut de bioritmologie cu 5000 de cercetători.

4. în domeniul medical. Folosind metematicile bioritmice pe o perioadă de peste 15 ani, dr F. Wehrili din Lucarna - Elveţia, a determinat zilele cele mai favorabile pentru intervenţiile chirurgicale, unde se puteau face amânări. S-au practicat peste 1OOOO operaţii, fără nici un eşec sau cea mai mică complicaţie. Când nu se ţine seama de ciclurile bioritmice, statsticile arată că se produc 30 până la 60% din cazurile de complicaţii. Date identice sunt prezentate şi în S.U.A.

Supravegherea imunologică a organismului, procesul de îmbătrânire, metabolismul, componentele nervoase centrale, sistemul neuroendocrin etc. vor face în viitor obiectul bioritmologiei — componentă a cronobiologiei, inaugurând unul dintre cele mai promiţătoare capitole de prevenire şi combatere a bolilor.

5. Un alt domeniu de aplicabilitate a bioritmurilor este cronofarmacologia, care studiază efectele medicamentelor în funcţie de sincronizarea biologică temporală cât şi descifrarea efectelor agenţilor medicamentoşi asupra acestor bioritmuri.

6. Există o relevanţă stabilită de cercetări recente între perioadele bioritmice ale mamei şi sexul produsului de concepţie. Ovula posesoare în exclusivitate a cromozomului X este fecundată de către o celulă seminală (spermatozoid] posesoare, fie a unui cromozom X (femelă], fie a unui cromozom Y (mascul). Biologii afirmă că, în general, numai întâmplarea decide dacă o celulă X sau o celulă Y ajunge prima la ovulă şi va fecunda.

Alţi cercetători susţin că ovula, în anumite momente, este mai predispusă să accepte o celulă X şi în alte momente, o celulă Y. Din punct de vedere bioritmic se presupune că atunci când ciclul fizic al mamei este pozitiv în momentul concepţiei, ovula este predispusă să accepte celulele Y, ceea ce va da naştere unui băiat. Dacă în momentul concepţiei ciclul emotiv este pozitiv la mamă, cercetătorii au credinţa că se va naşte o fată. Ciclul înalt fizic (23 zile) antrenează în sânge o compoziţie alcalină, în timp ce un ciclu emotiv (de 28 zile] are tendinţa să creeze un mediu acid. (M. Ifrim)

7. în domeniul sportului sunt date care atestă legăturile dintre bioritm şi performanţă sportivă ca fiind deosebit de benefice chiar în cazul amintit mai sus (cronofarmacologia). Descifrarea bioritmurilor deschide perspective deosebite în admninistrarea cât mai eficientă, strict individualizată a susţinătoarelor de efort la sportivi.

Dacă interpretăm corect graficul fazelor bioritmice, putem doza valoarea şi intensitatea antrenamentului sportiv, dar şi periodizarea lui zilnică, săptămânală, anulă etc. astfel încât eficienţa sa fie maximă prin randamentul şi implicarea sportivului. Pentru a întrebuinţa bine bioritmul, şcoala japoneză a elaborat un test. Combinând rezultatele de la test cu calendarul-bioritm şi cu "caracteristicile" propriei personalităţi a rezultat fişa de autoantrenament-bioritm care dă soluţii de comportament pentru respectivul individ.

Zilele critice, fazele negative, joase, au înrâuriri diferite la sporturi diferite şi la sportivi diferiţi. Un exemplu demonstrativ este următorul: Nobunori Taguchi a câştigat prima medalie de aur a Japoniei la înot, într-o competiţie de mare anvergură.

Cunoscându-şi fazele joase din cele trei cicluri, cu o bună pregătire psihologică şi un tratament corespunzător, a adoptat o atitudine calmă care a jucat un rol important în victoria sa. Benny Paret ("Kid-ul") a intrat pe ring când şansele sale biologice aveau o poziţie triplu critică. După ce a fost făcut K.O. de un adversar arţăgos, şansele de revenire erau foarte mici nu şi-a mai venit în simţiri niciodată, a murit în ziua critică următoare, "bateriile" sale bioritmice ne putându-se încărca atât de repede.

Condiţiile-bioritm pot crea diferenţa dintre doi sportivi de putere egală. Cerinţele boxului, diferite de ale înotului fac posibilă o prezicere-bioritm de câştig sau înfrângerea. Evoluţiile boxerilor Floyd Paterson şi Ingemar Johansson au făcut mare vâlvă la vremea lor. Cei doi valoroşi sportivi (categoria grea - campioni mondiali la profesionişti) aveau bioritmurile aproape invers. Primul a câştigat suedezul Johansson. în meciul retur de la New York, 20 iunie 1960 toate premiile erau pentru Ingemar. Cum ciclurile sale, fizic şi emotiv, erau jos, a câştigat Floyd care avea aceleaşi cicluri sus. întâlnirile lor ulterioare au dovedit corelaţia dintre cicluri şi performanţă.

Bobby Fischer, campionul mondial de şah, în 17 decembrie 1962 a remizat cu adversarul său (era ajunul zilei critice], iar în 18 decembrie 1962 a pierdut. A fost singura partidă pierdută şi singura zi critică în care a jucat. în 3 ianuarie 1963, şahistul a devenit campion mondial. Schema victoriilor, partidelor nule şi singura înfrângere a lui Fischer arată cum bioritmurile pot prevedea "capriciile performanţelor". Cunoscând fazele negative şi zilele critice, sportivul poate contracara condiţiile prin mijloacele de refacere şi pregătire psihologică corect conduse, echilibrând acest handicap.

Important pentru sport este şi ritmul circadian descoperit de Winker. Prin înregistrări şi calcule speciale s-a constatat că fazele de creştere a temperaturii reprezintă perioade în care randamentul în efortul fizic este maxim. De asemenea, în special pentru jocurile sportive, de mare importanţă este calcularea şi găsirea procentului de compatibilitate între 2, 3 sau mai multe persoane. în Europa, marile echipe profesioniste de fotbal apelează la teoria compatibilităţii bioritmice şi alcătuiesc liniile de înaintaşi în aşa fel încât să obţină cele mai bune rezultate.

Concludem că bioritmurile reprezintă parametrii biologici, genetic determinaţi, care definesc global tipul constituţional, cunoaşterea lor având importanţă atât pentru atingerea formei sportive cât şi pentru dirijarea individualizată a antrenamentelor şi utilizarea în mod adecvat a mijloacelor de refacere şi a pregătirii psihologice.

Important este ca fiecare sportiv, în caietul său individual. Alături de celelalte date antropometrice, fiziologice etc. [talie, greutate, perimetre, diametre, frecvenţa cardiacă, TA, ore de somn, starea fizică, alimentaţie etc.} să aibă determinat şi graficul bioritm. Un sportiv care ştie că poziţia lui bioritmică nu este favorabilă nu trebuie să renunţe la competiţie. "Spiritul şi trupul omului" sunt destul de maleabile pentru ca, ştiind condiţiile contrare, să poată să le' remedieze. Mijloacele de refacere şi pregătire psihologică, corect conduse într-o fază bioritmică descendent-negativă, pot echilibra handicapul.

7. Problematica bioritmurilor nu a fost elucidată complet. Supradimensionarea ca şi neconsiderarea lor sunt două laturi la fel de greşite, iar problematica nu este nicidecum alterată. Supradimensionarea nu este susţinută de nivelul actual de cunoaştere privind modalitatea de calcul şi de capacitatea de a dezvălui unele intimităţi ale organismului uman.

În consecinţă, urmărirea graficului bioritmurilor trebuie continuată în ideea că în viitor acestea vor furniza date ce vor fi indispensabile pentru aplicarea dinamicii capacităţii de efort şi a vârfurilor înalte de formă sportivă pe care un individ le poate înregistra în timpul marilor concursuri care îl consacră. Orologiul biologic există, dar el trebuie căutat în intimitatea sistemului endocrin.

sursa imaginii - freeschoolclipart.com


Tag-uri: sport, medicina, aviatie



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 27 February '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :