FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,154
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Informatii utile despre copilul sugar

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Informatii utile despre copilul sugar

 Q:   Intreaba despre Informatii utile despre copilul sugar       
Informatii utile despre copilul sugar Termenul de "sugar" desemneaza in mod conventional copilul in primele 12 luni de viata. Perioada de la nastere pana la 30 de zile este denumita (de asemenea in mod conventional) perioada neonatala. Procesul esential al acestei varste este cresterea rapida in lungime si greutate.

Cresterea are doua laturi fundamentale, care alcatuiesc o unitate a contrariilor:

-acumularea de masa organica (cresterea masei corporale, a lungimii corpului, a organelor)
-diferentierea (modificarea formei si structurii diferitelor tesuturi si organe).

Viteza si intensitatea cresterii scad din ce in ce mai mult in decursul copilariei: in nici o alta perioada a vietii nu are loc o crestere asa de intensa ca in perioada de sugar, la sfarsitul careia copilul isi tripleaza greutatea de la nastere.

Inc etinirea cresterii nu se explica prin slabirea „puterii de crestere", ci prin diferen- tiere; cresterea determina diferentierea, iar aceasta la randul sau franeaza cresterea.

In comparatie cu animalele, dezvoltarea omului este mai lenta. Iepurele isi dubleaza greutatea de la nastere in 6 zile, cainele in 8 zile, omul in 180 de zile (6 luni). Suma totala a caloriilor necesare pana la dublarea greutatii este de 4 000-5 000, la animale, in vreme ce la sugar este de 28 000.

Cresterea ponderala si cea staturala pot fi masurate exact, constituind un mijloc valoros de apreciere a starii de sanatate a copilului, intrucat orice boala opreste cresterea ponderala si daca, este de mai lunga durata si mai ales la sugar, poate opri cresterea staturala.

Cifrele medii ale cresterii ponderale sunt urmatoarele: un copil nascut la termen cu 3 000-3 500 g creste in primele 4 luni cu 750 g pe luna, din luna a V-a - a VlII-a cu 500 g pe luna si din luna a IX-a - a XII-a cu 250 g pe luna (la 1 an cantareste intre 9 500 si 9 800 g).

De la 1-2 ani, copilul creste cu 3 kg, iar dupa aceea cu 1 500-2 000 g anual, pana la varsta de 9-10 ani. Cresterea inaltimii reprezinta dezvoltarea scheletului.

Un sugar la termen masoara la nastere in medie 50 cm, el creste in luna I cu 4 cm in luna a II-a si a IlI-a cu cate 3 cm, iar in luna a IV-a cu 2 cm si apoi cu cate 1 cm lunar, pana la 1 an (cand masoara in medie 70 cm).

De la 1 la 2 ani, inaltimea se mareste cu 10-12 cm pe an, de la 2 la 4 ani cu cate 10 cm si apoi cu cate 5 cm pana la pubertate. Toate aceste cifre sunt aproximative: ele necesita experienta din partea aceluia care le interpreteaza.

Aceasta crestere intensa explica si nevoile relativ mari ale sugarului, nevoii energetice, nevoi de alimente (proteine, lipide, glucide), de apa, saruri, si vitamine.

De la 6 luni apare dentitia de lapte, de obicei in ordinea urmatoare:

a) intre 6 si 8 luni, incisivii mediani inferiori;
b) intre 8 si 10 luni; incisivii mediani superiori;
c) intre 10 si 12 luni, incisivii laterali superiori;
d) intre 12 si 14 luni, incisivii laterali inferiori; deci, in jurul varstei de 1 an copilul are 8 dinti.

O intarziere de 1 - 2 luni in aparitia unor dinti de obicei nu este patologica.

Intre 12 si 18 luni apar primii premolari, intre 18 si 24 de luni apar caninii, intre 24 si 30 de luni apar ultimii premolari; deci, copilul de 2 ani si jumatate are 20 de dinti (dentitia de lapte).

Eruptia dintilor poate ocaziona mici tulburari (lipsa de apetit, nervozitate, febra), insa este o greseala a atribui orice imbolnavire a copilului in aceasta perioada aparitiei dintilor.

In asemenea imprejurari, copilul trebuie examinat de medic. Intarzierile patologice in eruptia dintilor se datoreaza rahitismului, mixedemului, tulburarilor sistemului nervos (encefalopatii) si altor cauze.

In primul an de viata evolueaza rapid si dezvoltarea sistemului nervos: din luna a II-a, sugarul incepe sa tina capul in sus si sa-si recunoasca mama; la 3-4 luni, sprijinindu-se pe antebrate, isi ridica trunchiul de pe planul orizontal.

La 6-7 luni sta asezat singur; la 8 luni se taraste; la 8-9 luni se ridica in picioare, tinanduse de marginea patului. La 1 an incepe sa mearga (intai sprijinit si apoi singur).

Primele cuvinte le pronunta la 8-9 luni. Intarzierea in dezvoltarea psihomotorie poate fi datorata unei boli generale (tulburari digestive, otita, bronhopneumonie, piurie, rahitism) sau unei boli a sistemului nervos central (encefalopatie cronica).

Sugarul va fi alimentat de preferinta cu lapte de mama, care contine toate elementele necesare cresterii in proportia cea mai adecvata. Laptele de femeie contine in medie cam 17 g/100 proteine, 34 g/100 grasime si 68 g/100 glucide.

Sugarul este pus la san pentru prima data la 6-12 ore de la nastere.

El trebuie obisnuit cu ore regulate de masa; in primele 3 luni se dau de obicei 7 mese pe zi, din 3 in 3 ore ziua, cu o pauza de 6 ore noaptea; de la 3 la 6 luni, sugarul este hranit de 6 ori in 24 de ore (la 3 ore si jumatate in timpul zilei); de la 6 la 7 luni, de 5 ori in 24 de ore; de la 7 la 8 luni, de 4 ori in 24 de ore (la 4 ore in timpul zilei).

Daca sugarul este distrofic, se recomanda alimentatia la 3 ore chiar la varste mai mari. Sanul trebuie dat alternativ: la un supt, sanul drept, iar la celalalt, sanul stang. Se dau ambii sani la acelasi supt numai dupa 6-7 luni, cand cantitatea de lapte scade sau chiar mai devreme, la indicatia medicului.

Dupa 2 luni se administreaza sugarului suc de fructe (portocale), suc de morcovi rasi pe râzatoare si storsi; se incepe cu cateva picaturi si se creste progresiv pana la 1 - 2 lingurite pe zi. Se intrerupe administrarea in caz de tulburari digestive.

Dupa varsta de 5-6 luni, laptele nu mai este un aliment suficient pentru crestere; de aceea se trece la diversificarea alimentatiei . Cand mama are lapte putin sau deloc, suntem nevoiti sa recurgem la alimentatie mixta (lapte de mama + un preparat de lapte de vaca), respectiv la alimentatie artificiala (numai un preparat de lapte de vaca), chiar din primele 5-6 luni, cand copilul ar fi avut nevoie sa fie alimentat in exclusivitate cu lapte de mama.

Preparatul de baza in aceste imprejurari este laptele praf. Pana la caderea cordonului ombilical, copilul este spalat partial, iar dupa caderea lui, el trebuie imbaiat zilnic.

Lenjeria de corp si de pat trebuie schimbata imediat ce se murdareste. Camera sugarului trebuie sa fie aerisita, curata, stearsa de praf; temperatura camerei trebuie sa fie in jurul de 18-20°, cu o umiditate adecvata (aerul uscat impiedica procesul de autoaparare a mucoaselor respiratorii, favotizand infectiile la acest nivel).

Sugarul trebuie ferit de contactul cu persoanele straine chiar daca sunt aparent sanatoase si de acela cu orice persoana bolnava. Sugarul va fi ferit de aglomeratie (cinema, restaurant).


Tag-uri: sugar, lapte, nastere



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 30 April '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :