FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,090
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Despre toxoplasmoza

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Despre toxoplasmoza

 Q:   Intreaba despre Despre toxoplasmoza       
Despre toxoplasmoza Toxoplasmoza este o boala parazitara acuta sau cronica , congenitala sau dobandita, produsa de un parazit unicelular (protozoar), numit Toxoplasma Gondi.

Este o zoonoza, intrucat sursa de infectie o formeaza animalele (iepuri,cobai, pasari, porci, pisici, caini). Omul se imbolnaveste de la animalele domestice (pe cale respiratorie, digestiva, prin muscatura).

Este posibila si transmiterea bolii de la om la om, toxoplasma eliminandu-se la omul bolnav prin sputa, urina, secretie conjunctivala. Copilul se poate imbolnavi in cursul vietii intrauterine (toxoplasmoza congenitala).

In forma acuta, copilul prezinta semne de encefalita cu convulsii, paralizii, marirea craniului, leziuni oculare (corioretinita). Dupa examenul radiologic, se gasesc calcificari craniene.

Lichidul cefalo rahidian este modificat si contine toxoplasme. Este o boala grava. In forma cronica, semnele pot fi tot de encefalita, ca mai sus, sau cu marirea de volum a ganglionilor limfatici (forma mai usoara).

Alteori poate sa apara eruptie pe piele. La adulti, boala este dobandita si se manifesta de obicei ca o boala acuta febrila, cu dureri mari de cap, dureri musculare, stare generala alterata, uneori cu eruptii pe piele.

Toxoplasmoza are o evolutie variabila: la sugar in special, formele encefalitice sunt mortale, sau produc malformatii importante sau tulburari psihomotorii mari.

Diagnosticul se precizeaza in laborator prin punerea in evidenta a parazitului direct in lichidul cefalorahidian in sange sau in diferite alte produse sau prin inoculare la animal (soarece). Se mai pot cerceta anticorpii din serul bolnavului.

Pentru tratament nu s-a gasit inca o substanta sigur eficace. S-au utilizat uneori cu succes atebrina, antimoniu, sulfone.

Profilaxia se face prin depistarea cazurilor la animalele domestice si sacrificarea lor, interzicerea consumului de lapte crud sau carne cruda.


Tag-uri: toxoplasmoza, boala parazitara, toxoplasma gondi



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 30 April '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :