FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,608
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Despre respiratia tisulara

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Despre respiratia tisulara

 Q:   Intreaba despre Despre respiratia tisulara       
Despre respiratia tisulara Intre tesuturi si plamani, gazele sunt transportate de sange. Respiratia tisulara, pe masura ce 02 este consumat in oxidarile celulare, o noua cantitate de gaz trece din sange catre tesuturi, deoarece se produce un dezechilibru intre cantitatea de 02 din sange si cea din celule.

In urma acestui dezechilibru, 02 trece din locul in care se gaseste in cantitate mare, inspre locul unde se afla in cantitate redusa, cu alte cuvinte, gazul trece din sange catre celule.

Cu C02 se petrece un fenomen invers: pe masura ce este produs in urma metabolismului celular, el trece catre capilare, deoarece in celule se gaseste in cantitate mai mare decat in sange. Schimburile respiratorii tisulare se explica deci prin deosebirea cantitativa dintre gazele existente in sange si cele din celule.

R eglarea respiratiei tisulare

Intensitatea schimburilor respiratorii tisulare este cu atat mai mare, cu cat celulele functioneaza mai intens. Astfel, respiratia unui muschi este cu atat mai intensa, cu cat el se contracta mai mult. La fel, respiratia celulelor unei glande sudoripare este cu atat mai intensa, cu cat ea secreta mai multa sudoare.

Activitatea tisulara si deci si respiratia tisulara pot sa creasca sau sa scada, in functie de necesitatile organismului. Aceasta coordonare (armonizare) a proceselor tisulare cu nevoile organismului, se face prin intermediul sistemului nervos si al glandelor endocrine.

Astfel, sistemul nervos simpatic mareste respiratia tisulara, in timp ce sistemul nervos parasitnpatic o poate scadea.

Dintre glandele endocrine mentionam tiroida si hipofiza, care pot activa arderile tisulare si epifiza, care ar avea un rol de diminuare a acestor procese. Actiunea acestor glande se exercita prin intermediul hormonilor.

Metode de apreciere a repiratiei tisulare

Masurand cantitatile de 02 si de C02 existente in sangele din artera si vena unui organ putem aprecia gradul respiratiei tisulare a organului respectiv. Cu cat diferenta este mai mare, cu atat vom deduce ca respiratia a fost mai intensa, consumandu-se mult 02 si producandu-se mult C02.

Intrucat respiratia tisulara se modifica paralel cu activitatea celulelor respective, deci cu metabolismul lor, putem aprecia dupa cantitatea de 02 consumata de un individ intr-o perioada de timp, si dupa C02 produs, care este gradul de activitate celulara, deci metabolismul intregului organism.

Aceasta concluzie sta la baza examenului de metabolism bazal, care se executa in mod curent in clinica .


Tag-uri: respiratie, respiratie tisulara, tesut



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 24 April '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :