Microscopul este un instrument medical care permite marirea imaginilor elementelor extrem de mici, de ordinul micronilor (1 micron = 0,001 mm), invizibile cu ochiul liber.
Se intrebuinteaza in special pentru studiul celulelor din care sunt formate toate tesuturile organismelor si pentru studiul vietuitoarelor, zise microscopice (microbi, ciuperci, virusuri). Spre deosebire de lentila, care mareste numai de cateva ori, microscopul descoperit de Leeuwenhock, in 1683, reprezinta combinarea intr-un anumit fel a mai multor feluri de lentile.
Prima lentila de langa obiectul examinat se numeste obiectiv, iar ultima lentila prin care privim se numeste ocular. Microscopul trebuie sa aibe o talpa metalica de sustinere, un suport pentru materialul de examinat sf o sursa de lumina (na
turala, prin oglinda, sau artificiala, prin bec electric).
Numeroasele perfectionari tehnice aduse microscopului de la descoperirea sa pana acum, au permis realizarea unor modele cu o deosebita capacitate de examinare. El poate fi folosit in multe domenii de cercetare, avand surse diferite de iluminare proprie (bec electric, lumina polarizata sau oblica, raze ultraviolete), posibilitatea de deplasare a obiectului de examinat, posibilitatea proiectarii imaginii pe un ecran si a fotografierii sau filmarii ei.
Cautand inlocuirea luminii fotonice cu un fascicul de electroni, care, avand o lungime de unda mai mica, poate evidentia celule mai mici (virusurile), sau structurile foarte fine din interiorul celulelor, s-a nascut ideea microscopului electronic.
Acesta foloseste un fascicul de electroni accelerati printr-un camp de inalta tensiune, concentrat prin lentile electrostatice (sau electromagnetice), care dupa ce intalnesc preparatul, dau imaginea electronica. Aceasta este inregistrata de lentila electrica si proiectata pe un ecran fluorescent de lentile proiectoare.
Electronii trec insa foarte usor in structurile nemetalice pe care vrem sa le examinam, astfel ca au fost necesare metalizarea preparatelor si depunerea lor pe o pelicula de colodiu, pentru a putea dispersa electronii si a putea astfel obtine o imagine a preparatului.
Imaginea obtinuta poate fi fotografiata (electronografie).