FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,217
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Despre Alexandru cel Bun

Tag-uri Populare


razboi   tara   domnie   regi   istorie   antichitate   drepturi   civilizatie   lupta   politica   intregire   voievod   romani   daci   unire   investigatie   crima   omor   otrava   personalitati   revolutie   egiptul antic   guvern   spionaj   contraspionaj   interese   referat   india   grecia   evul mediu   cultura   egipt   evrei   familie   relatii   opere  

All Tags

Famous Forum

 

Despre Alexandru cel Bun

 Q:   Intreaba despre Despre Alexandru cel Bun       
Despre Alexandru cel Bun Nepot al lui Petru I Musat (domnitor al Moldovei Intre anii cca 1375 si cca 1391), Al. a asigurat consolidarea statului prin desavarsirea organizarii institutionale a tarii si prosperitatea economica.

Pentru a-si realiza aceasta politica interna l-a asociat la domnie, In primii ani de la urcarea sa pe tron, pe fratele sau, Bogdan, asa cum demonstreaza actele de cancelarie din acea perioada. Al. a organizat Sfatul domnesc si a Intarit autoritatea dregatorilor pe plan local, In cadrul Sfatului domnesc, logofatul a capatat un rol deosebit de important. Domnitorul s-a preocupat In mod deosebit atat de organizarea administrativa, militara, juridica si religioasa, cat si de Intarirea cetatilor de la hotare si a oastei moldovenesti.

Perioada de liniste a domniei sale a permis dezvoltarea economica a targurilor Moldovei, mai ales ca acestea se gaseau pe importantele drumuri comerciale catre nordul si centrul Europei. Un astfel de drum era cel “moldovenesc”, care facea legatura Intre Braila, Chilia si Cetatea Alba, de-a lungul vaii Siretului, cu Cracovia si Liov, importante orase din Polonia. Domnitorul a urmarit si asigurarea veniturilor domniei si vistieriei statului. De asemenea, Al. a fost preocupat de Intarirea comertului cu orasele din Transilvania si din Polonia. In anul 1408, domnitorul a acordat un privilegiu comercial liovenilor, iar brasovenii au beneficiat si ei de un astfel de avantaj. In timpul lui Al. au fost batute monede de arama si de argint, de 2 grosi, 1 gros si o jumatate de gros.

Al. a acordat o atentie deosebita Intaririi Bisericii Ortodoxe. Cu ajutorul lui Mircea cel Batran, domnitorul moldovean a reusit sa puna capat conflictului cu Patriarhia de la Constantinopol. Astfel, Mitropolia Ortodoxa a Moldovei a fost recunoscuta de Patriarhia mai sus-mentionata, devenind subordonata acesteia.

Calitatile de bun diplomat au fost demonstrate de Al. In politica sa externa. A avut relatii foarte stranse cu domnitorul Tarii Romanesti, Mircea cel Batran. Un capitol special In politica externa a fost consacrat relatiilor cu regatele catolice vecine, Polonia si Ungaria. Cum Ungaria manifesta tendinte de instaurare a suzeranitatii asupra Moldovei, dorind si stapanirea importantelor centre comerciale de la gurile Dunarii, domnitorul moldovean s-a orientat spre alianta cu Polonia, pentru a contrabalansa politica promovata de maghiari In aceasta zona. De aceea, Al. a Incheiat, In 1402, 1404, 1407, 1411 si 1415, Intelegeri cu regele Wladislaw al Il-lea Jagello al Poloniei, fagaduindu-i acestuia sfat si ajutor Impotriva oricarui dusman.

Semnificativ este faptul ca domnitorul moldovean i-a trimis, atat In anul 1410, cat si In anul 1422, ajutor militar regelui polon, In bataliile contra teutonilor, de la Griinwald si, respectiv, Marienburg, ajutor care s-a dovedit a fi decisiv. Bunele relatii pe care Moldova le-a avut cu Polonia In timpul lui Al. sunt demonstrate si de faptul ca Wla-dislaw al Il-lea Jagello s-a opus aplicarii tratatului polono-maghiar Incheiat la Lublau In 1412 care prevedea participarea ostii moldovenesti la o eventuala campanie comuna antiotomana, iar daca domnitorul moldovean ar fi refuzat, tara lui urma sa fie Impartita Intre cele doua regate vecine. In anul 1420, Moldova a fost angajata, pentru prima data, In lupta antiotomana.

Atunci, otomanii au atacat Cetatea Alba, important centru comercial, pe care doreau s-o cucereasca. Aflat In fruntea ostirii moldovenesti, Al. a fost nevoit sa respinga singur acest atac, Intrucat regele polon nu i-a venit In ajutor. Domnitorul a fost Inmormantat la manastirea Bistrita, care era ctitoria sa. Se Incheia o perioada de prosperitate si de liniste, de 32 de ani, pentru Moldova.


Tag-uri: domnitor



Categorie: Istorie si Civilizatie  - ( Istorie si Civilizatie - Archiva)

Data Adaugarii: 02 December '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :