FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,352
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Costumul militar-unul din elementele definitorii ale unui om al armatei

Tag-uri Populare


relatii   social   interactiune   individ   geografie   relief   natura   ape   minerale   timp   distractie   plimbare   relaxare   vacanta   dragoste   educatie   romania   soare   casa   muzeu   plante   literatura   vedete   religie   vise   copii   pasiune   societate   pamant   amabilitate   ghiveci   eleganta   evolutie   madonna   familie   copilarie  

All Tags

Famous Forum

 

Costumul militar-unul din elementele definitorii ale unui om al armatei

 Q:   Intreaba despre Costumul militar-unul din elementele definitorii ale unui om al armatei       
Costumul militar este unul din elementele definitorii ale unui militar. Faptul se corelează şi cu psihologia celor ce îmbrăţişează cariera armelor. Astfel cine intră în armată nu se mulţumeşte să fie în centrul atenţiei, vrea să fie ascultat, să domine, să impună respect, să fie valorizat ca un individ căruia i se datorează supunere.

Sunt câteva dintre multele trăsături ale războinicului, pe care trebuie să-l vedem atras pe de-o parte de valorile ierarhiei, iar pe de alta interesat de a-şi consuma agresivitatea sau cel puţin numai de a şi-o exprima. în tabloul manifestărilor agresive intră foarte bine şi comportamentele de impunere. Este un prim nivel al mesajului uniformei militare, s ubstratul urmând teoriile lingvistice. Astfel costumul militar are o funcţie semantică determinată, iar organizarea sa ţine de domeniul comunicării şi implicit a regulilor organizării mesajelor. Al doilea plan de semnificaţii al mesajului care-l reprezintă uniforma este în întregime socializat. El este legat de valoarea pe care o constituie apartenenţa la grupul social al războinicilor. Gloria în războaie, putinţa de a fi identificat şi valorificat pozitiv de către ceilalţi membrii ai societăţii datorită încadrării în grupul celor care o apără constituie fundamentul pe care se sprijină prestigiul. Nevoia de prestigiu este una fundamentală pentru om şi din acest punct de vedere uniforma comunică şi acest lucru.

Uniforma constituie semnul distinctiv al integrării într-o clasă care se bucură de recunoaştere şi onoruri, recunoaştere care se răsfrânge şi asupra individului. Funcţ-e de tipul regimului, de perioadele de război ori pace aceasta poate fi mai mult ori mai puţin nuanţată.

Nu numai grupul militarilor se distinge prin uniforma specifică ci şi cel al clericilor, al medicilor şi al altor categorii sociale. Codul acestor categorii sociale este structurat foarte riguros, cu reguli precise şi bine respectate.

în interiorul instituţiei militare, uniforma este elementul exterior al ierarhiei. în primul rând uniforma comunică structura armatei pe categorii de personal: soldaţii şi gradaţii, maiştri militari şi subofiţeri; ofiţerii cu grade inferioare; ofiţerii cu grade superioare; generalii şi amiralii. Pentru aplicaţii sau pentru campanie, echipamentul este aproape identic pe când în cazul serviciului în cazarmă şi pentru ţinuta de oraş, diferenţele sunt mult mai pregnante. în acest ultim caz accesoriile fiind mai numeroase şi mai minuţios distribuite, îndeosebi la ţinuta de ceremonie. De asemenea, uniformele comunică informaţii despre structurarea armatei pe categorii de forţe: trupe de uscat, forţe aeriene, marina. De la ţară la ţară, de la un regim politic la altul, există uniforme mai mult sau mai puţin marcante pentru jandarmerie, pentru poliţia militară, justiţia militară, ş.a. Culoarea materialului joacă aici un rol important; este de obicei kaki pentru trupele de uscat, albastră pentru aviaţie, bleumarin pentru forţele navale. Uniforma realizează distincţia între posesorii gradelor militare.

Din acest punct de vedere, ea îşi manifestă în completitudinea sa rolul de sistem de comunicare nonverbală. Modul de organizare şi de funcţionare a armatei necesită o identificare rapidă a ierarhiei, în aşa fel încât să fie limpede de la prima privire cine se subordonează şi cui, cine dă ordinele şi cine le primeşte, cine comandă şi cine execută, cine salută primul şi cine este salutat. Orice echivoc, orice ambiguitate pot distorsiona nu doar comunicarea între reţelele de grade şi de funcţii, între indivizii încadraţi acestora, ci însăşi eficacitatea sistemului.


Tag-uri: social, interactiune, individ, relatii



Categorie: Diverse  - ( Diverse - Archiva)

Data Adaugarii: 20 October '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :