FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 2,226
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Ce este gangrena

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Ce este gangrena

 Q:   Intreaba despre Ce este gangrena       
Ce este gangrena Gangrena reprezinta mortificarea tesuturilor, datorita compromiterii factorilor indispensabili vietii celulare. in legatura cu acesti factori se descriu diferitele aspecte clinice ale gangrenei.

Gangrena gazoasa este o infectie cu microbi ana-erobi (B. pertringens, B. histoliticus), care produce o mortificare extensiva a tesuturilor, cu eliberarea de gaze si toxemie grava. Cel mai frecvent, microbii anaerobi sunt asociati cu microbi aerobi, de obicei cu streptococul.

Cei anaerobi se dezvolta numai in anumite conditii, realizate de ranile cu zdrobiri de tesuturi (mai ales ale maselor musculare, murdarite cu pamant sau alte materiale in care se gasesc spori de anaerobi); de aceea,acestia se observa mai ales in urma ranilor de razboi si a accidentelor de circulatie.

Diminuarea rez istentei organismului prin hemoragie abundenta, stare de soc etc usureaza aparitia si dezvoltarea gangrenei gazoase. Unele leziuni la diabetici si chiar unele arsuri si degeraturi se pot complica cu gangrena gazoasa.

Prima senzatie de care se plange bolnavul este aceea de tensiune si de strangere dureroasa la nivelul ranii. Desfacand pansamentul se observa ca rana raspandeste un miros patrunzator de putrefactie si are o secretie murdara-bruna.

Pielea din jurul ranii este intinsa, lucioasa, cu vene dilatate si la palpare se simt crepitatii. Starea generala a bolnavului este grava, temperatura ridicata si bolnavul moare datorita fenomenelor toxice grave (septicemie, icter hemolitic, anurie).

Tratamentul profilactic consta in curatirea corecta a ranilor, drenaj, antibiotice, ser antigangrenos, combaterea starilor de deficienta a organismului (transfuzii, vitamine).

Tratamentul curativ este chirurgical, ser antigangrenos, antibiotice. Gangrena prin tulburari de circulatie este destul de frecventa; se observa in emboliile arteriale sau in stadiul avansat al arteritelor.

Gangrena poate prinde mai multe degete si o parte a piciorului sau piciorul in totalitate. Evolutia merge spre mumificare si este foarte inceata. Se poate complica cu gangrena gazoasa. Tratamentul este medical si chirurgical; uneori amputatie.

Gangrena pulpara este o stare a pulpei dentare mortificate, in care tesutul pulpar (vasele si nervii dintelui) se descompune din cauza infectarii sale de catre microbii de putrefactie.

Se produce dupa ce pulpa s-a mortificat datorita unor intoxicatii, unor tulburari vasculare (cauze generale), unor traumatisme ale dintilor tineri sau agentilor termici. Cel mai des apare ca o complicatie a cariei dentare, care devine penetranta, ajungand pana in canalul radicular al dintelui.

Bolnavul nu acuza uneori nici un simptom, mortificarea si infectia supraadaugata petrecandu-se „in tacere". In acest mod se poate forma si granulomul , care poate exista tot „in tacere".

Alteori se manifesta prin faptul ca a devenit foarte urat mirositoare cavitatea carioasa a dintelui si uneori - mai ales cand aceasta se astupa cu resturi alimentare - apar dureri pulsatile ce pot trada formarea unui abces, (gangrena complicata).

Tratamentul gangrenei trebuie inceput numai dupa ce stomatologul a vazut pe radiografii daca exista sau nu un granulom, daca radacina se prezinta penetrabila de instrumentele dilatatoare care se utilizeaza in tratamentul radacinilor.


Tag-uri: gangrena, tesuturi, factori



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 12 April '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :