FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,131
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Ce este bronsita

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Ce este bronsita

 Q:   Intreaba despre Ce este bronsita       
Ce este bronsita Bronsita este o inflamatie a mucoasei care captuseste arborele bronsic.

1) Bronsita acuta este de obicei o manifestare partiala a unui proces inflamator care cuprinde caile respiratorii in totalitate, asa ca vorbim de rinotraheobronsita.

Frecvent se asociaza si inflamatia mucoasei laringelui, in care caz este vorba de o laringotraheobronsita. Bronsita acuta recunoaste drept cauza o infectie favorizata de frigul umed, alteori o sensibilizare (vezi alergie) a mucoasei bronsice la particule de praf, polen etc.

Multe din bolile contagioase (gripa) si in special cele eruptive (pojar, rubeola) sunt insotite de bronsita. Simptomele premergatoare bronsitei sunt:
infundarea nasului, stranut, inecaciune, senzatie de usturime in gat, raguseala.

Dupa cateva zile apare bronsita propri u-zisa, care se manifesta printr-o stare generala tulburata:
dureri de cap, senzatie de oboseala si de slabiciune, dureri in membre, febra.

Tusea este de cele mai multe ori uscata (faza de cruditate).

Dupa cateva zile, simptomele se reduc; tusea, care nu mai este atat de chinuitoare, a devenit umeda, caci bronsita a intrat in faza de coacere (tusea „s-a copt") si sputa este expectorata mai usor.

In general, si atunci cand nu intervin complicatii, o bronsita acuta dureaza 5-10 zile.

2) Bronsita cronica poate urma unei bronsite acute recidivante sau poate sa evolueze cronic de la inceput. De obicei ne aflam in fata unei bronsite acute care se prelungeste sau se repeta, cu simptome care trec din ce in ce mai greu.

Tusea devine aproape permanenta, imbracand uneori caracterul unor accese de tuse declansate de trecerea de la o temperatura la alta (din casa, afara).

La batrani, accesele de tuse pot sa fie insotite de dispnee si cianoza. In formele umede, sputa este abundenta si are aspect mucopurulent; in formele uscate, tusea este chinuitoare, iar sputa putina, mai mult vascoasa.

Este important sa ne reamintim ca in spatele unei bronsite cronice pot sa se ascunda numeroase boli:
emfizem, insuficienta cardiaca, bronsiectazie, tuberculoza pulmonara, tumori.

O bronsita care se prelungeste necesita neaparat control medical competent.

Profilaxia bronsitei indica evitarea frigului si a umezelii, imbracaminte potrivita pentru diferite anotimpuri, evitarea locurilor aglomerate in timpul epidemiilor de gripa, igiena la locul de munca cu respectarea conditiilor de protectie a muncii in industriile cu pulberi si praf.

La inceputul bolii se urmareste calmarea tusei; cand apare expectoratia se recomanda expectorante.

Revulsivele (ventuze, cataplasme cu mustar) sunt bine venite, la fel aspirina, piramidonul,bauturile fierbinti, in cazurile indicate de medic.

Nu trebuie uitata, incetarea imediata a fumatului, stiuta fiind frecventa bronsitei tabagice.


Tag-uri: bronsita, inflamatie, mucoasa



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 30 March '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :