FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,243
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole

Intrebari despre Despre tuberculoza

- pot lua tbc dintr-o fabrica unde este caldura excesiva si mizerie by cristian

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Despre tuberculoza

 Q:        
Despre tuberculoza Tuberculoza este boala contagioasa cu multiple manifestari, dintre care localizarea la nivelul aparatului respirator constituie forma ei cea mai raspandita, avand consecinte deosebite pentru individ si societate. La baza imbolnavirii de tuberculoza sta infectia cu bacili Koch. Acesti, germeni, identificati pentru prima data de savantul german Robert Koch (1882), sunt niste bacili in forma de bastonase, lungi de 1,5-5 microni.

Se cunosc mai multe tipuri de bacili ai tuberculozei, dintre care, bacilul tuberculos uman si bovin pot infecta omul. Conceptia conform careia tuberculoza ar fi o boala ereditara nu a putut rezista dovezilor evidente ale contagiozitatii bolii, la fel dupa cum eronata este si conceptia care pretinde ca s-ar mosteni o predispozitie, terenul care favorizeaza dezvolta rea ulterioara a tuberculozei.

Mamele bolnave de tuberculoza nasc copii perfect sanatosi, care daca sunt pusi la adapost de infectia tuberculoasa prin scoaterea lor din mediul molipsitor, prin vaccinare sau chimioprofilaxie, raman sanatosi si se dezvolta normal. Cauza care produce deci tuberculoza consta in patrunderea si inmultirea bacililor Koch in organismul omului sanatos.

La aparitia bolii, insa, mai pot contribui si alti factori, ca: diferite boli febrile (gripa), raceala, surmenajul, subalimentatia, viata dezordonata si alte cauze care scad puterea de rezistenta a organismului, pot inlesni aparitia ei. Principala sursa de infectie este omul bolnav; acesta, cand tuseste, raspandeste in jurul sau un nor de picaturi fine, care ajung pana la o distanta de cativa metri in jurul lui.

Prin picaturile de sputa, bolnavul tuberculos raspandeste miliarde de bacili care ii pot infecta direct, prin respiratie, pe cei sanatosi. Tot prin sputa se pot imprastia microbii in odaie si depune pe podea, pe obiectele din jurul bolnavului de unde se raspandesc prin praful bacilifer, rezultat din uscarea sputei care contine bacili.

Pentru a evita infectia cu bacili Koch, persoanele tuberculoase purtatoare de microbi (bacilul Koch pozitiv in sputa) trebuie sa fie izolate in spital, sanatorii sau in camere separate, acasa. Este foarte important ca bolnavul sa nu scuipe pe jos.

Cand tuseste, va tine la gura o batista si se va feri de persoanele inconjuratoare. Va evita contactul cu copiii si va avea vesela separata. Paturile, cearsafurile, pernele vor fi tinute zilnic la soare, iar camera va fi bine aerisita. Acest tip de molipsire se face pe cale aeriana, poarta de intrare fiind bronhiile mici sau regiunea amigdalelor.

Calea digestiva constituie un alt mijloc de infectare care are loc prin consumarea laptelui nefiert si provenit de la vite bolnave. De asta data, bacilul Koch se localizeaza in intestin. Dar nu fiecare om in corpul caruia a patruns bacilul Koch, se imbolnaveste de tuberculoza. In schimb aceasta intalnire dintre bacil si individul sanatos duce la crearea unei sensibilitati speciale a organismului fata de toxinele acestuia, la o stare de alergie.

Aceasta alergie tuberculinica, ce reprezinta de fapt aparitia in organism a unor anumite mijloace de aparare impotriva infectiei, poate fi pusa in evidenta cu ajutorul probei sau intradermoreactiei la tuberculina (IDRT).

Daca se inoculeaza sub pielea antebratului cateva picaturi dintr-o solutie de tuberculina, care este un extras de bacili tuberculosi omorati, la locul injectiei apare dupa 24-48 de ore o papula (umflatura) rosiatica, in timp ce la individul care nu a suferit infectia tuberculoasa, locul injectiei ramane nemodificat.

Aceasta proba cu tuberculina permite sa deosebim indivizii care au suferit o primoinfectie tuberculoasa de cei care nu au suferit aceasta infectie. O intradermoreactie pozitiva nu inseamna deci neaparat boala, dar inseamna ca persoana respectiva a facut primoinfectia tuberculoasa. Primoinfectia tuberculoasa se poate constata la orice varsta, dar de obicei se observa in prima copilarie sau la pubertate.

Manifestarile ei sunt de obicei discrete, din care cauza, trec de cele mai multe ori neluate in seama: subfebrilitate, pierderea poftei de mancare, semne de bronsita banala.

Uneori insa, temperatura se ridica mult, iar la nivelul gambelor apar un fel de pete rosii,infiltrate si dureroase, care se cheama eritem nodos.

La examenul radiologic al plamanilor, se poate observa o zona congestiva, care se insoteste de prinderea unui ganglion vecin de la nivelul nilului pulmonar. Aceasta imagine a sancrului de prima infectie si a ganglionilor sateliti, poarta numele de complex primar.

In majoritatea cazurilor, acest complex primar evolueaza spontan catre calcifiere, aceasta prima infectie tuberculoasa ramanand prima si ultima manifestare a contactului cu bacilul Koch. Trebuie sa retinem insa faptul ca bacilul Koch poate supravietui mereu in aceste focare astfel vindecate.

Cand conditiile favorizante (stari de surmenaj, subalimentatie, gripa) scad puterea de lupta a organismului, boala poate reaparea si prezenta diverse infatisari clinice. Astfel, bacilul Koch tarat de curentul sanguin poate insamanta pleura si da nastere la pleurezie sau peritoneul, dand nastere la peritonita sau pericardul, dand nastere la pericardita, sau meningele dand nastere la meningita tuberculoasa.

De asemenea, bacilul poate prinde ganglionii (tuberculoza ganglionilor sau scrofuloza), oasele si articulatiile (tuberculoza osteoarticulara), arborele urinar (tuberculoza renala) sau organele genitale (tuberculoza genitala).

O manifestare grava a acestei perioade de diseminare o reprezinta granulia generalizata. Infectiile repetate cu bacilul Koch, conditiile defavorabile de mediu ca si factorii care scad rezistenta organismului conduc la instalarea ftiziei sau tuberculozei pulmonare cu evolutie cronica.

Mijloacele pentru a depista o tuberculoza din vreme sunt:

1) Intradermoreactia (IDR); aceasta proba are o insemnatate deosebita la copii, la care o reactie intensa arata de obicei o infectie recenta. Ea permite luarea de masuri de ingrijire a copilului cu IDR pozitiva si descoperirea in acelasi timp a sursei de infectie.

2) Depistarea radiologica, care este o metoda larg folosita la noi, aplicandu-se la intreaga populatie adulta.


Tag-uri: tuberculoza, bacilul koch, aparat respirator



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 30 April '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :