FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 2,015
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Temperatura medie anuala a aerului in Romania

Tag-uri Populare


relatii   individ   social   interactiune   geografie   relief   natura   ape   minerale   timp   distractie   relaxare   vacanta   plimbare   dragoste   educatie   romania   soare   casa   muzeu   plante   literatura   pasiune   vise   copii   vedete   religie   eleganta   ghiveci   amabilitate   societate   pamant   evolutie   copilarie   madonna   familie  

All Tags

Famous Forum

 

Temperatura medie anuala a aerului in Romania

 Q:   Intreaba despre Temperatura medie anuala a aerului in Romania       
Temperatura medie anuală a aerului variază între aproximativ 11°C de-a lungul litoralului românesc al Mării Negre, pe valea Dunării şi în sud-vestul ţării, pană la -2°C pe varfurile cele mai înalte ale Carpaţilor Meridionali. Munţii sunt încercuiţi în general de izoterma de 6°C.

In luna cea mai caldă, iulie, temperaturile medii sunt cuprinse între 23°G în campia din sudul ţării şi 8°C pe varfurile munţilor, în timp ce în luna ianuarie, variaţia termică medie înregistrează între 0° în sudul litoralului pană la -10°C pe crestele montane. Primăvara, în luna aprilie, în sudul ţării se înregistrează o medie de 12°C (litoralul fiind mai rece decat cam pia ca urmare a influenţei apei marine reci) în timp ce în munţi, temperatura este încă negativă.

Toamna, în octombrie, litoralul este mai cald (sub influenţa mării care a înmagazinat căldura din timpul verii şi o pierde mai încet decat uscatul) media fiind de 13°C, iar pe restul teritoriului ţării, temperatura scade treptat pană aproape de 0° în Carpaţii Meridionali. Fără îndoială că această situaţie medie este numai orientativă. în unii ani, iernile sunt blande, cu temperaturi pozitive chiar în regiunile munţilor mijlocii, aşa cum a fost în ianuarie 1936, în timp ce în alţi ani, media lunii ianuarie scade sub -10°C chiar în sud, ca în 1940 sau 1942 de pildă.

Diferenţele între mediile lunare ale iernilor reci şi ale celor calde sunt de 12 - 15°C. în iernile grele, cu viscole şi înzăpeziri, în special în Campia Română şi în Podişul Transilvaniei, temperaturile minime scad sub -30°C. Este interesunt că minima absolută de temperatură consemnată la o staţie meteorologică nu a fost înregistrată în munţii înalţi, ci într-o depresiune montană (Bod -38,5°C la 25 ianuarie 1942). între verile reci şi cele calde, diferenţele sunt de 5 — 7°C. în unele zile de caniculă, temperaturile maxime cresc la peste 40°C în Campia Română.

Maxima absolută de temperatură de 44,5°C a fost înregistrată, în apropiere de Brăila, la 10 august 1951. Instabilitatea termică a timpului în ţara noastră se reflectă în faptul că, uneori, în curs de numai 24 ore, temperatura medie zilnică poate creşte sau, mai ales, scădea cu 5°C pană la 10°C şi mai mult, ca urmare a unor succesiuni rapide de fronturi şi mase de aer cu caractere diferite. Aceste variaţii sunt mai pronunţate în sudul şi în estul ţării şi în general în regiunile expuse vanturilor.


Tag-uri: geografie, ape, minerale, reliefCategorie: Diverse  - ( Diverse - Archiva)

Data Adaugarii: 02 August '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :