FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,325
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Rezistenta

Tag-uri Populare


fotbal   efort   antrenament   muschi   antrenor   forta   performanta   manchester united   exercitii   organism   atacant   viteza   anglia   psihic   putere   medic   real madrid   intindere   articulatii   sanatate   pregatire   corp   premier league   mijlocas   accidente   masaj   exercitiu   odihna   respiratie   relaxare   fotbalist   precautie   fracturi   diversitate   alimentatie   medicamentatie  

All Tags

Famous Forum

 

Rezistenta

 Q:   Intreaba despre Rezistenta       
Rezistenta Rezistenţa este capacitatea organismului de a efectua un lucru mecanic de o anumită intensitatea, o perioadă de timp cât mai îndelungat fără scăderea eficienţei activităţii. Capacitatea psiho-fizică a organismului sportivului de a face faţă oboselii specifice activităţii depuse.

Sunt controverse greu de soluţionat în direcţia clasificării diferitelor tipuri de rezistenţă; majoritatea autorilor admit existenţa unei: rezistenţe generale care exprimă capacitatea de a presta un lucru mecanic de durată cu participarea considerabilă a sistemului muscular şi rezistenţa specifică, condiţionată de particularităţile cerinţelor impuse organismului sportivului de executarea exerciţiilor din ramura lui de sport.

În funcţie de tipul de oboseală, de tipul de activitate motrică, de modul particular în care este solicitată, etc., rezistenţa se prezintă sub mai multe variante:

1. în funcţie de ponderea musculaturii solicitată, rezistenţa este:

a. rezistenţa generală, când în activitate este cuprinsă 2/3 din întreaga musculatură a corpului (musculatura unui membru inferior constituie 1/6 din întreaga musculatură); este condiţionată de sistemele cardio-vascular, respirator (capacitatea de a consuma oxigen):

b. rezistenţa regională, când este cuprinsă în activitate 1/3-2/3 din masa musculară;

c. rezistenţa locală, când este cuprinsă mai puţin de 1/3 din întreaga musculatură a corpului.

2. după specificul efortului, rezistenţa este generală şi specifică şi se referă mai mult la o "rezistenţă de bază", independentă de o activitate motrică; cea specifică este în legătură cu cea regională şi locală, uneori sunt sinonime.

3. după modul de desfăşurare a proceselor oxidative, în funcţie de sursele energetice mobilizate se definesc rezistenţa aerobă şi anaerobă.

4. după durata efortului, rezistenţa este: scurtă, medie şi lungă.

5. rezistenţa este într-o strânsă legătură cu celelalte calităţi motrice şi specialiştii o prezintă ca: rezistenţa în regim de forţă şi rezistenţă în regim de viteză.

Alţi specialişti, pe lângă formele prezentate mai sus, deosebesc patru tipuri de rezistenţă:

a) rezistenţa intelectuală (neuropsihică) – capacitatea de a efectua timp îndelungat activităţi ce solicită intens intelectul omului (jocul de şah, exerciţiile de matematică);

b) rezistenţa senzorială, activitatea trăgătorilor în timpul antrenamentelor şi competiţiilor, care solicită intens organele de simţ;

c) rezistenţa emoţională, care exprimă capacitatea omului de a efectua o activitate prelungită în condiţiile unui stres emoţional deosebit (alpinism, auto-moto, concursurile cu miză mare, etc.);

d) rezistenţa fizică locală, regională, generală (se mai numeşte şi vegetativă pentru că limitele ei sunt determinate în special de capacităţile funcţionale ale sistemului cardiovascular şi aparatului respirator.

sursa imaginii - freeschoolclipart.com


Tag-uri:



Categorie: Sport  - ( Sport - Archiva)

Data Adaugarii: 07 March '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :