FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 7,454
Votes: 5
Fame Riser
          
Fame Rank
4.2
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Referat despre opera literara "Mara" - roman despre iubire

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   ape   continent   geografie   poet   morometii   investigatie   omor   crima   otrava   personaj  

All Tags

Famous Forum

 

Referat despre opera literara "Mara" - roman despre iubire

 Q:   Intreaba despre Referat despre opera literara "Mara" - roman despre iubire       
Referat despre opera literara "Mara" - roman despre iubire "Mara" este un roman despre iubire si casatorie. Slavici e primul care descrie o iubire respinsa, care nu mai este prezentata din punctul de vedere al barbatului ce traieste intr-un registru de obligatii si scopuri uniforme si precis definite, ci din perspectiva femeii, supusa constrangerilor si interdictiilor, care traieste iubirea divergent si contradictoriu.

Interdictia care conditioneaza iubirea din romanul ‘Mara’ e tripla.
In primul rand, este vorba despre o interdictie nationala (cele doua familii nu vor sa-si spurce sangele).
In al doilea rand este vorba de o interdictie sociala (Persida avand o educatie intelectuala e favorizata).
In al treilea rand este vorba de incopatibilitatea temperamentelor (cei doi fiind doua spirite inegale ; femeia reprezinta termenul ac centuat, personalitatea).

Totusi, practic nu exista mijloace de constrangere pentru a impiedica legatura. Cand Persida il intalneste pe Natl, are loc o instrainare de sine, o trezire a instinctului si a irationalitatii care stapananesc ratiunea. Eul nu se mai recunoaste, se pierde, cu un coplesitor sentimnent de injosire si rusine. Rezistenta la ‘slabiciune’ e rezistenta la depersonalizare.

Femeia si barbatul vor lupta cu ei insisi pentru ca nu vor sa se recunoasca in aceasta parte nou trezita si amenintatoare a personalitatii lor. Aici apare formula ‘a vrea sa nu mai vrei’.

Personajele lui Slavici lupta intre vointa de a fi si vointa morala.
Modificare locului are un efect important asupra relatiilor dintre personaje. Omul este punctul central unde se intalnesc si se intretaie liniile de relatie dintre individ si grupul care il inconjoara.

Legaturile locului odata abolite prin simpla deplasare, determina o vacanta de influenta sociala data. Persida isi dezlantuie sentimentele in spatiile nesupravegheate apoi ‘printre ai sai devine ea insasi’.

Iubirea avanseaza pe tot parcursul cartii dar orice progres in ordine afectiva e insotit de contrarietate in oprdinea cunoasterii. In cele din urma iubirea a parcurs etapele care au trebuit sa transforme impulsul initial al instinctualitatii acerbe in afectivitate altruista acceptata de tota nivelele individualitatii.

Persida stapaneste acum forta de care alta data fusese stapanita pana la desfigurare.

In ‘Mara’, Slavici descrie actiunea formativa a pasiunii, vazuta ca proba necesara in fortificarea unui caracter.


Tag-uri: mara, roman, ioan slavici



Categorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 17 November '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :