FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,409
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Primul ajutor

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Primul ajutor

 Q:   Intreaba despre Primul ajutor       
Primul ajutor Primul ajutor este totalitatea masurilor de caracter de urgenţă care se iau la locul producerii accidentului, înaintea sosirii personalului medical calificat. Primele îngrijiri sunt acordate de cei care asistă la producerea accidentului (rude, vecini, colegi de munca ai victimei etc) sau sunt luate de însăşi victima (autoajutor). In marea majoritate a cazurilor, la locul accidentului nu este prezent un medic sau alt cadru medical.

Se impune de aceea cunoaşterea măsurilor de prim ajutor de către întreaga populaţie. Aplicarea corectă a acestor măsuri este uneori de importanţă vitală. De multe ori, este mai importantă acordarea primului ajutor chiar decât tratamentul medical aplicat ulterior într-o unitate spitalicească. Ap licat corect, poate evita apariţia unor complicaţii grave imediate sau tardive, puţind uneori preveni instalarea unor infirmităţi.

Schematic, măsurile de prim ajutor s-ar putea rezuma la oprirea hemoragiilor, pansarea aseptică a plăgilor, imobilizarea corectă a fracturilor, prevenirea şocului.

Degajarea victimei de la locul accidentului are o foarte mare importanţă. Sunt situaţii în care aceasta trebuie scoasă din spaţii strimte, în care manevrarea este adesea imposibilă. Inventarierea rapidă a leziunilor este absolut necesară. De multe ori, sânt neglijate unele leziuni care pot să aibă urmări din cele mai grave.

Un exemplu edificator este cel al fracturilor de coloană cervicală. Victima acuză dureri importante în zona cefei. Acest lucru trebuie să trezească imediat suspiciunea existenţei unei fracturi.

Dacă victima nu este scoasă „în bloc", cu capul fixat rigid, fără mişcări de lateralitate sau mai ales flexia gâtului, dintr-o fractură banală se poate ajunge la o complicaţie, în mare parte ireversibilă, tetraplegia (paralizia membrelor superioare, inferioare, a trunchiului etc). Şi aceasta pentru că in timpul mişcării de flexie a gâtului, un fragment osos al fracturii poate secţiona măduva spinării. Importanţa cunoaşterii unor gesturi de prim ajutor este uneori de o deosebită importanţă.

Pentru ^salvator" este important să cunoască faptul că este mai bine să se abţină de la vreun gest căruia nu-i cunoaşte semnificaţia.

Calmul, stăpânirea de sine joacă un rol important în asistenţa de urgenţă. Panica ce survine în cazul accidentelor sau a marilor calamităţi duce la pierderea de vieţi omeneşti sau leziuni infirmizante pentru victimă.

Principiul de bază în acordarea primului ajutor trebuie să rămână ,în primul rând să nu dăunăm şi apoi să ajutăm".

îndepărtarea cauzelor care au determinat accidentul sau care pun viaţa victimei în pericol este obligatorie (curentul electric, incendii, fum, gaze sau substanţe, toxice apă etc). Orientarea în degajarea victimelor din situaţii speciale (de sub dărâmături, din automobile grav avariate) trebuie să se facă cu calm, prin manevre blânde şi nu forţate.

Evaluarea leziunilor trebuie să fie rapidă şi completă, fie (acolo unde este posibil) prin dialogul purtat cu victima, fie printr-o inspecţie atentă a corpului acesteia.

Ordinea de abordare a leziunilor este in funcţie de gravitatea acestora. Funcţiile vitale (circulaţia, respiraţia) vor fi primele recuperate prin respiraţie artificială şi masaj cardiac extern.

în marile hemoragii externe, recunoaşterea precisă a caracterului acesteia este imperios necesară, făcându-se hemostaza în mod corect. Un garou aşezat incorect poate să ducă la sporirea cantitativă a hemoragiei.

Pansarea plăgilor se va face cu pansamente cit mai curate, fiind necesare câteva noţiuni de asepsie. Astfel, o plagă aparent inofensivă poate fi infectată chiar de cel ce acordă primul ajutor. Acolo unde există semne de certitudine pentru existenţa unei fracturi nu se vor face tentative brutale de axare. Manevrele vor fi blânde, fără a accentua durerea victimei, aceasta puţind fi factor de producere a şocului traumatic.

Vor fi respectate regulile de imobilizare corectă a fiecărui segment în parte. Atelele pentru imobilizarea segmentelor cu fracturi vor fi improvizate din scânduri, bare din metal (aluminiu), crengi de copac, beţe de schiuri etc.

Vor fi aplicate ferm, dar nu constrictiv. Anunţarea unităţii sanitare cea mai apropiată se face cit mai repede cu putinţă şi, acolo unde este posibil, de o altă persoană, pentru a nu lăsa victima nesupravegheată. Transportul către unitatea sanitară se face cu mijlocul cel mai rapid posibil, însoţirea celui accidentat fiind obligatorie.

sursa imaginii - freedigitalphotos.net


Tag-uri: accident, victima, leziune



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 05 October '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :