FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 4,594
Votes: 1
Fame Riser
          
Fame Rank
10
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Popa Tanda- povestirea pe momente

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   ape   continent   geografie   poet   morometii   investigatie   omor   crima   otrava   personaj  

All Tags

Famous Forum

 

Popa Tanda- povestirea pe momente

 Q:   Intreaba despre Popa Tanda- povestirea pe momente       
Popa Tanda- povestirea pe momente Actiunea nuvelei ‘’Popa Tanda’’ de Ioan Slavici, este plasata in satele Butucani si Saraceni, durata ei fiind cuprinsa intre tineretea si batranetea poetului Trandafir, personajul principal.
Expozitiunea, situatia initiala, prezinta direct personajele si locul actiunii.
Parintele Trandafir, unul dintre cei doi copii ai dascalalui Pintilie, profeseaza in satul natal. Fiind corect, drept, aspru , intra in conflict cu satenii si cu protopopul. Astfel, este mutat in satul Saraceni. Stabilit aici, preotul constata starea de saracie lucie si lenea locuitorilor . Satul avea case darapanate, fara garduri, biserica, o cladire ciudata, mai mult o ingramadire de trunchiuri putrezite si barne intr-o parte.
Intriga, cauza care declanseaza actiunea o constituie hotararea preotului de a-i schi mba pe satenii din Saraceni : ‘’Isi puse dar de gand ca sa faca din poporenii sai oameni harnici.’’
Desfasurarea actiunii, partea cea mai ampla a subiectului literar prezinta incercarile preotului Trandafir de a-i scoate pe sateni din starea in care se aflau.
In atingerea scopului propus, parintele Trandafir incepe cu predica, impreionandu-i, dar fara efecte in plan practic, continua sfatul, cu batjocura si cu ocara, dar totul este zadarnic.
Ba mai mult decat atat, satenii deranjati de insistentele preotului, vor sa scape de el dar Episcopul ii da dreptate lui Trandafir si nu-l muta in alt sat.
Cugetand asupra situatiei dificile ivite, preotul procedeaza in mod mai practic pentru rezolvarea acesteia pe calea exemplului personal. Mai intai isi repara propria casa, isi imrejmuieste curtea cu gard, isi face cateva straturi pe care le cultiva cu zarzavaturi.
Apoi seamana porumb pe langa gard si imprejurul stratului, dar si pe langa casa. Incepe dupa aceea sa-si gospodareasca terenurile de la marginea satului.
Preotul se apuca de impletit lese din care mai si vinde reusind sa-i antreneze la aceasta munca si pe unii dintre sateni. Aceasta este o dovada ca treburile se misca si ca incercarile lui Trandafir incep sa-si arate roadele.
Punctul culminant, situatia dificila s-a rezolvat si actiunea a atins astfel cota ei maxima.
Asa se explica faptul ca partea a treia a nuvelei ne infatiseaza parca un alt spatiu, un alt decor decat cel de la inceput , pentru ca desi era vorba tot de satenii din satul Saraceni, de data aceasta el este de nerecunoscut.Din departare se zareste o biserica frumoasa, gardurile intesate cu pomi, casa preotului, scoala, gradinita si primaria si casele instarite si curate ale satului.
Deznodamantul (situatia finala), il aduce in prim plan pe acelasi preot Trandafir, infatisat si la inceputul nuvelei. Desi toate s-au schimbat, el a ramas acelasi om verde, vesel si harnic, numai ca parul si barba carunte ii tradeaza varsta. El a devenit bunic, ii rasfata pe nepoti si traieste la batranete satisfactia ca a reusit sa-i schimbe pe satenii din satul Saraceni.


Tag-uri: nuvela, povestireaCategorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 13 March '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :