FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 6,760
Votes: 5
Fame Riser
          
Fame Rank
7
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Caracterizarea personajului principal dintr-o schita - D-l Goe

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   ape   continent   geografie   poet   morometii   investigatie   omor   crima   otrava   personaj  

All Tags

Famous Forum

 

Caracterizarea personajului principal dintr-o schita - D-l Goe

 Q:   Intreaba despre Caracterizarea personajului principal dintr-o schita - D-l Goe       
Caracterizarea personajului principal dintr-o schita - D-l Goe Aparuta in volumul ‘’Momente si schite’’ (1901) de I. L Caragiale, schita D-L Goe relateaza faptele determinate de un singur episod semnificativ din viata personajului principal Goe si anume calatoria cu trenul la Bucuresti in compania celor trei dame mam-mare, mamitica si tanti Mita.

Titlul reprezinta numele personajului principal caruia autorul i-a adaugat si apelativul reverentios ‘’domnul’’ care proiecteaza intentiile sale satirice inversand cele doua universuri umane caci Goe se comporta ca un om mare iar cele trei dame se comporta ridicol ,daca ne gandim ca Goe nu este un om mare, ci doar un copil rasfatat si obraznic, certat cu invatatura.
Personajul principal al schitei este Goe, numele lui figurand in titlul operei. El part icipa la toate momentele actiunii, faptele importante fiind savarsite de el pe cand celelalte perosnaje reactioneaza in functie de nazbatiile “puisorului”.
Astfel, el este prezentat atat in asteptarea trenului in timpul calatoriei cat si in momentul sosirii in capitala.

Portretul fizic lipseste facand exceptie amanuntele oferite de autor cu privire la articolele de tip vestimentar cum ca tanarul purta un frumos costum de marina si palarie de paie.
Vestimentatia nu evidentiaza gustul pentru frumos ci aroganta afisata ostentativ,cu sprijinul material si moral al familiei, de un copil al carui singur ‘’merit’’ este acela de a fi ramas repetent.
Goe este rasfatat si lenes, needucat si obraznic, nu iubeste invatatura si de aceea a ramas repetent. Fara a avea vreun merit deosebit, el este invatat sa fie recompensat de familia sa chiar si atunci cand nu este cazul, sa primeasca totul la comanda si neconditionat. De aceea, i se pare normal ca si trenul sa soseasca atunci cand vrea el : ‘’mam-mare de ce nu mai vine ?...eu vreau sa vie. ‘’.

Obraznicatura crede ca e foarte destept asa cum crede de altfel intreaga familie ‘’e lucru mare cat e de destept, zice mam-mare’’ si de aceea se adreseaza jignitor mamei si bunicii cand e in discutie forma corecta a cuvantului marinar : ‘’vezi ca sunteti proaste amandoua ? intrerupse tanarul Goe. Nu se zice nici marinal si nici marinel…’’.
Aceeasi lipsa de buna crestere, bun simt si buna purtare o afiseaza si cand tanarul binevoitor ii spune sa nu scoata capul pe fereastra : ’’-Ce treaba ai tu uratule ? zice mititelul smucindu-se.’’
Urletele, tipetele, zbieretele sunt modul sau ‘’firesc’’ de a se manifesta ori de cate ori este nevoie sau ori de cate ori se afla in pericol, la care se adauga bataile din picior si cu pumnii : ‘’Sa opreasca ! zbiara si mai tare Goe batand cu piciorele si cu pumnii’’.
Cand se loveste la nas de clanta usii incepe sa ‘’urle’’ si cand se blocheaza in toaleta vagonului, dupa ce se aud ‘’bubuituri’’ in usa compartimentului,‘’urla disperat’’.
Goe este micul tiran al familiei pentru ca cele trei dame sunt supuse unor presiuni psihilogice pentru a-i accepta toate mofturile.
Escroc in devenire, el speculeaza cu abilitate slabiciunile familiei pentru a face noi nazbatii.

Profita de dragostea exagerata a familiei sale si de faptul ca este iertat de fiecare data si continua sa fie obraznic si neastamparat chiar si in preajma mamei sale.
In ciuda lenei sale si a incapacitatilor intelectuale, Goe este vazut de catre familia sa drept un baiat destept.
Trasaturile caracteristice ale personajului sunt scoase in evidenta indirect prin fapte dar mai ales prin felul de a vorbi. La aceasta modalitate de caracterizare se adauga relatiile cu celelalte personaje, fie ca sunt din familie fie ca sunt persoane straine, iar caracterizarea directa este realizata prin parerile deosebit de favorabile ale membrilor familiei.
Prin intamplarile imaginate, prin replicile pe care autorul i le atribuie lui Goe, autorul isi exprima dezaprobarea si dispretul total fata de personaj, fata de educatia primita in familie.
Goe reprezinta pe copilul rasfatat dintotdeauna si ne aminteste de relatiile permanente in timp dintre copiii rasfatati si parintii si bunicii lor ingaduitori.


Tag-uri: caracterizarea personajului principal, schita, d-l goe



Categorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 26 January '12


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :