FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 3,303
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Notiuni generale despre glande si clasificarea acestora

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Notiuni generale despre glande si clasificarea acestora

 Q:   Intreaba despre Notiuni generale despre glande si clasificarea acestora       
Notiuni generale despre glande si clasificarea acestora Glandele sunt formatiuni alcatuite din celule de un tip special, a caror activitate principala este de a produce substante cu rol in desfasurarea unor procese din organism.

Unele glande elimina in exterior produsul lor de secretie printr-un canal glandular. Aceste glande se numesc glande cu secretie externa sau exocrine, fiind bogat reprezentate in peretii diferitelor organe cavitare din corp (de exemplu: glandele salivare din cavitatea bucala; glandele stomacale din stomac).

Alte glande nu au canal glandular, iar produsul lor numit hormon este varsat direct in sangele din vasele care inconjoara glanda. Asemenea glande se numesc glande cu secretie interna sau glande endocrine.

Pancreasul si glandele sexuale suntnt glande mixte, ele producand pe langa secretii externe, care se elimina in afara prin canale speciale, si secretii interne sau hormoni.

Principalele glande exocrine sunt: glandele salivare, glandele din peretii tubului digestiv care secreta fermenti cu rol in digestie ; ficatul este, de asemenea, un organ cu functie glandulara, el producand bila ce se varsa in intestin; pancreasul este o alta glanda anexa digestiva.

La numeroase alte organe se gasesc glande care secreta un lichid mai mult sau mai putin vascos, ce umezeste cavitatile organelor respective (cavitati nazale, trahee, glandele anexe ale aparatului genital).

Un rol deosebit il au glandele sudoripare care formeaza sudoarea si care au un rol atat in excretie, cat si in fenomenul de termoreglare.

Glandele cu secretie interna sau endocrine sunt: hipofiza si epifiza, care se gasesc in cavitatea craniana; tiroida, paratiroida, timusul se gasesc la nivelul gatului si in regiunea superioara a toracelui.

Glandele suprarenale si sistemul glandelor cromatine, ovarele, pancreasul, se gasesc in cavitatea abdominala.


Tag-uri: glande, formatiuni, celuleCategorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 12 April '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :