FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 3,400
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole

Intrebari despre Istoria artei pe scurt

- Ce este un forceps? by Simona

- Care era secretul sistemului de tip perpetuum mobile construit de by Georgiana

- Cine a pus la punct prima variantă de scriere stenografi că by Sara

- Cine a pus la punct principiile de bază ale stenografiei moder by Izabela

- Ce sunt instalaţiile de condensare a vaporilor de apă să by Maria

- Cum a fost realizat pentru prima dată porţelanul în Euro by Alisa

- Care era teoria phlogistonului? by Lidia

- Ce avea deosebit cuptorul de coxificare al contelui Archibald de by Sonia

- Când s-a descoperit faptul că azotul intră în compozi by Carmen

- Ce este o 'lanternă magică'? by Alexandra

- De ce nu a existat în Italia ziua de 5 octombrie 1582? by Sebastian

- Ce era Calendarul Republican? by Madalin

Tag-uri Populare


relatii   individ   social   interactiune   geografie   relief   natura   ape   minerale   timp   distractie   relaxare   vacanta   plimbare   dragoste   educatie   romania   soare   casa   muzeu   plante   literatura   pasiune   vise   copii   vedete   religie   eleganta   ghiveci   amabilitate   societate   pamant   evolutie   copilarie   madonna   familie  

All Tags

Famous Forum

 

Istoria artei pe scurt

 Q:
 Ce este un forceps? - by Simona
       
RENASTEREA si UMANISMUL – sec XIII- prima jumatate a sec XV
Dupa Evul Mediu, considerat rigid si „intunecat” (desi partea cu intunecarea mi se pare usor trasa de par) Renasterea deschide noi drumuri in istoria artei. Redescoperirea Antichitatii clasice si folosirea naturii ca sursa de inspiratie a insemnat pentru arta crearea unor forme noi, armonioase. Cea mai importanta revolutia a picturii a fost descoperirea perspectivei si implictit a reprezentarii in spatiu. A aparut in Italia si a cupris treptat tot vestul Europei

MANIERISMUL sec XV-XVI Manierismul a insemnat o perioada mai putin fericita in istoria artelor. Se plaseaza intre apogeul Renasterii si inceputul barocului. Pictorii credeau ca maestrii renasterii au facut tot ce se putea face, si arta manierista s -a limitat la imitarea stilurilor renasterii.

NATURALISM BAROC sec XVII Stilul si Caravaggio si implicit caravaggismul a fost numit de criticii de arta naturalism. Acest stil se caracterizeaza prin-un clarobscur foarte puternic si prin suprematia formelor inspirate de natura. Sigura sursa de inspiratie pentru arta este natura.

BAROC sec XVII Barocul a aparul in urma Conciliului de la Trento si a fost considerata o arta subordonata catolicismului. Pictura baroc se caraterizeaza prin copozitii ample, cu multe personaje; de cele mai multe ori sunt valorificate situatii dramatice. Utilizeaza foarte mult tehnica

CLASICISM sec XVII Clasicismul este arta academica prin excelenta. Se inpira din Anchitate si Renastere si respecta cu strictete tratatele de pictura si canoanele de reprezentare estetica.

ROCOCO sec VIII Este succesorul barocului. A aparut in Franta, la curtea regelui Ludivic al XV-lea si in general a fost asociat cu regalitatea fraceza.

NEOCLASICISM sau Clasicismul tarziu a doua jumatate a sec XVIII Este o extensie a clasicismului din secolul XVII, foloseste acelasi surse de inspiratie (Antichitatea si Renasterea) si urmareste sa realizeze forme „corecte din punct de vedere canonic”

ROMANTISM sec XIX. Romantismul a aparut in jurul anului 1800 ca o reactie la neoclasicism si rationalism. Arta romantica a fost marcata de emotie, subiectivism si manifestarea eului interior.

REALISM sec XIX. Arta realista urmareste sa reprezinte realitatea fara deformari. Se caraterizeaza prin introspectie, observarea foarte atenta a realitatii si a omului. Critica foarte mult realitatea.

NATURALISM sec XIX. O ramura a realismului care a atins foarte putin pictura.


IMPRESIONISM sf. sec XIX. Impresionismul marchiaza inceputul artei moderrne, ruptura definitiva de de academismul traditional. Numele curentului vine de la lucarea aristului Claude Monet „L’Impression”. Curentul se caracterizeaza prin lucrari realizate en pein air folosind tuse grabite si o cromatica preponderent calda.

NEOIMPRESIONISM Este o prelungire a impreionismului la inceputul secolului XX.

ART NOUVEAU /ART DECO/ SECESSION – Belle Epoque, inceputul sec XX. Este un stil artistic manifestat plenar in artele decorative, design si arhitectura, si mai putin in pictura si sculptura, care apare la sfarsitul secoluluil al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea, relativ sincron in majoritatea culturilor si tarilor europene, dar si in America de Nord, cu precadere in Statele Unite ale Americi. Principala caracteristica de ordin ornamental a stilului este linia asimetrica, ondulatorie, care se termina print-o miscare ca de bici, incarcata de energie. Fiecare tara si-a dezvoltat proriile caracteristici.

FUTURISM – sec XX. Miscare artistica aparuta in Italia si coordonata de poetul Marinetti. Forma se abstractizeaza tot mai mult. Futurismul este un deschizator de drumuri pentru miscarile de avangarda europene. In manifestul futurist de declara pentru prima data in istoria artelor razboi muzeelor si academismului.

DADAISM sec XX . Dadasimul a fost mai degraba un joc decat o miscare artistica in sine. Numele curentului vinde de la “dada” care inseamna calut in franceza. Totul este ilogic, bazat pe hazard. Este foarte important in arta pentru ca din dadaism a derivat suparealismul.

SIMBOLISMUL sec XX. Simbolismul nu a fost un curent de sine-statator. Este un stil al secolului XX, cu care au cochetat mai multi artisti. Exact cum ii spune si numele simbolismul se caracterizeaza prin opere de arta cu pronuntat caracter semiotic.

CUBISMUL sec XX. Cubismul este considerat cea mai importanta revolutie din istoria picturii. A fost initiat de Braque si Picasso si joaca un rol foarte important pe scena artelor secolului XX. Marchiaza ruptura definifiva de academism si de orice maniera de reprezentare cunoscuta pana atunci. Se joaca cu realitatea figurativa si incearca sa aduca imaginea 3D in 2D. “In ciuda aparenTelor, cubismul nu reprezinta distrugerea realismului, el pune sub semnul indoielii doar realismul iluzoriu, care reproduce ceea ce vedem. Realismul iluzoriu nu este nici obiectiv, nici absolut şi nici unicul posibil - el este doar rezultatul pur al conventiei”.

SUPRAREALISM sec XX. Intemeiat de Andre Breton, suprarealismul se dezvolta ca o continuare a dadaismului. Proclama suprematia liberatii in exprimarea artistica. Este o doctrina morala si estetica infuentata foarte mult de simbolism, pe care il imbogateste in plan artistic cu noile idei venite din psihanaliza.

EXPRESIONISMUL ABSTRACT sec XX Apare dupa cel de-al doilea razboi mondial in S.U.A. si se inspira foarte mult din simbolism, suprarealism si din arta abstracta promovata de expesionismul german. Miscarea s-a dezvoltat in S.U.A. si nu s-a dezvoltat pe plan international.

POP ART anii ‘50-’70 sec XX. Pop Art este arta publicului larg. Lawrece Allway da denimurea de “pop art” unui grup de artisti contituiti pentru a apropia arta de viata cotidiana. Apare simultan in S.U.A . si U.K. si are la baza “popular art” (arta culturii polulare). A aparut intr-o era de prosperitate economica si turbulente politice. Analizeaza societatea de consum (sunt momente in care scritica aceasta societate, dar si momente in care o aduleaza). In pop art granita dintre arta si publicitate dispare, arta devine un buisness.

NOUVEAU REALISME nov 1960 Miscare fondata de Pierre Restany si Yves Klein. Se apropie foarte mult de dadaism. Se caracterizeaza prin intoarcerea la realitate, evitatarea figurativului, tehnica “decolajului” si introducerea obiectelor de uz cotidian in opera de arta.

LAND ART Apare prin anii ’70 ca o prelungire a Nouveau realisme-ului in afara atelierului, direct in natura. Se lucreaza in echipe mari, complexe si cu multi specialisti. Realizate in locuri inaccesibile publicului lucrarile Land Art-ului sunt prezentate/expuse cu ajutorul documentelor: fotografii, planuri, filme. Nici sculptura in aer liber, nici arta ecologica sau de mediu, Land Art este inainte de toate expresia unei incercari de simbioza intre natura si om si problema locului lui in univers. Artistul reinoada relatia cu dimensiunea mitului, a imaginarului si a timpului.

OP ART si ARTA CINETICA anii ’60 Limitele dintre Op Art si Arta Cinetica sunt destul de vagi pentru ca aceste doua forme de arta au o mostenire comuna, iar pretentiile si intentiile sunt identice. Totusi, in arta cinetica artistul ajunge sa abandoneze limitele, prea inguste, ale picturii, in timp ce Op Art le mai respecta inca, ba chiar le da un nou sens.

MINIMALISMUL anii ’60 Miscare artistica in care opera de arta este redusa la trasaturile sale esentiale. Se inspira din Bauhaus, constructivism, De Stije si de la Constantin Brancusi. Minimalismul este geometric, cu forme cubice, eradicat de metafore, repetitiv, si foloseste materiale industriale. Se considera ca a aparut ca realctie impotriva picturalismului si expresionismului abstract.

ARTA BRUTA. ‘anii ’70-’80 Termenul de “outsider art” a fost patentat de criticul Roger Cardinal in 1972 si este un sinonim pentru stitul creeat de Jean Dubuffet. Arta din afara barierelor culturale oficiale.

COBRA (Copenhaga, Buruxelles, Amsterdam). Miscare artistica care s-a format in 1948 si s-a dizolvat in 1991. Se bazeaza pe experimente, interdisciplinaritate, anti-elitism, libertate si spontaneitate, cautarea primitivismului. Nu au scris manifeste.
sursa imaginii : malaspina.edu


Tag-uri: arta, renastere, naturalism, baroc, curente artistice



Categorie: Diverse  - ( Diverse - Archiva)

Data Adaugarii: 07 March '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :