FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,100
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Importanta alimentatiei pentru sportivi

Tag-uri Populare


fotbal   efort   antrenament   muschi   antrenor   forta   performanta   manchester united   exercitii   organism   atacant   viteza   anglia   psihic   putere   medic   real madrid   intindere   articulatii   sanatate   pregatire   corp   premier league   mijlocas   accidente   masaj   exercitiu   odihna   respiratie   relaxare   fotbalist   precautie   fracturi   diversitate   alimentatie   medicamentatie  

All Tags

Famous Forum

 

Importanta alimentatiei pentru sportivi

 Q:   Intreaba despre Importanta alimentatiei pentru sportivi       
Importanta alimentatiei pentru sportivi În activitatea sportivă, alimentaţia raţională este unul din factorii care contribuie la realizarea performanţelor. Nerespectarea ei compromite de multe ori rezultatele scontate. Pentru înţelegerea fenomenului, vom oferi câteva noţiuni de igiena alimentaţiei.

Alimentul este produsul care, introdus în organism, contribuie la menţinerea proceselor vitale, asigurând creşterea şi refacerea celulelor, precum şi desfăşurarea activităţilor în condiţii optime, fără a fi dăunător sănătăţii.

Alimentele sunt alcătuite din factori nutritivi, substanţe numite trofine. Acestea sunt bine definite din punct de vedere chimic şi sunt indispensabile vieţii omului: protidele (proteinele sau albumin ele), lipidele şi glucidele (hidrocarbonatele, zaharurile).

Privind rolul pe care îl îndeplinesc în organism, alimentele se împart în' două grupe: energetice sau calorice şi protectoare sau de întreţinere. Din prima grupă fac parte glucidele şi lipidele.

Proteinele fac parte din a doua grupă care la rândul ei poate fi divizată în două şi anume:

- alimente cu rol plastic (de refacere) în care intră pe lângă protide şi unele săruri minerale ca: Na, Ca, P, CI, K, etc;

- alimente cu rol catalitic (de reglare a unor reacţii chimice din organism) în care intră vitaminele, unele minerale ca: Fe, Co, I, etc şi apa.

Prin digestie înţelegem procesul ce se petrece la nivelul aparatului digestiv (gură, stomac, intestine) unde alimentele sunt descompuse sub influenţa fermenţilor digestivi, mai întâi, în substanţele din care sunt constituite (protide, lipide, glucide, săruri) şi apoi în elemente componente simple sub care sunt absorbite la nivelul mucoasei intestinale: protidele sub formă de aminoacizi (din cei 23 — 25 mai cunoscuţi, 10 sunt mai importanţi: lizina, triptofanul, fenilanina, metianina, cistina, leucina, izoleucina, treonina, tirozina şi valina); lipidele sub formă de acizi graşi (din care 3—4 esenţiali, oleic, linoleic, linolenic, arahidronic, din totalulde 1B - 20 cunoscuţi), iar glucidele sub formă de monozaharide (glucoza, fructoză, galactoză).

Sub aspectul importanţei, substanţele alimentare mai pot fi divizate în:

- esenţiale, ce trebuie procurate din mediul extern, pentru că în organism nu pot fi elaborate pe măsura necesităţilor;

- neesenţiale, sintetizate în organism pe seama altor trofine cum sunt majoritatea glucidelor, acizilor graşi şi aminoacizilor.

După absorbţie, substanţele nutritive trec în circulaţie şi ajung în celule, unde sunt metabolizate.

sursa imaginii - freedigitalphotos.net


Tag-uri: alimentatie, sanatate, regim



Categorie: Sport  - ( Sport - Archiva)

Data Adaugarii: 03 March '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :