Statistics:
Visits: 1,094 Votes: 0 Fame Riser |
Fame Rank
N/A
Fame Riser
|
|||||||||||
Importanta alimentatiei pentru sportivi
Q: | Intreaba despre Importanta alimentatiei pentru sportivi |
În activitatea sportivă, alimentaţia raţională este unul din factorii care contribuie la realizarea performanţelor. Nerespectarea ei compromite de multe ori rezultatele scontate. Pentru înţelegerea fenomenului, vom oferi câteva noţiuni de igiena alimentaţiei.
Alimentul este produsul care, introdus în organism, contribuie la menţinerea proceselor vitale, asigurând creşterea şi refacerea celulelor, precum şi desfăşurarea activităţilor în condiţii optime, fără a fi dăunător sănătăţii.
Alimentele sunt alcătuite din factori nutritivi, substanţe numite trofine. Acestea sunt bine definite din punct de vedere chimic şi sunt indispensabile vieţii omului: protidele (proteinele sau albumin ele), lipidele şi glucidele (hidrocarbonatele, zaharurile).
Privind rolul pe care îl îndeplinesc în organism, alimentele se împart în' două grupe: energetice sau calorice şi protectoare sau de întreţinere. Din prima grupă fac parte glucidele şi lipidele.
Proteinele fac parte din a doua grupă care la rândul ei poate fi divizată în două şi anume:
- alimente cu rol plastic (de refacere) în care intră pe lângă protide şi unele săruri minerale ca: Na, Ca, P, CI, K, etc;
- alimente cu rol catalitic (de reglare a unor reacţii chimice din organism) în care intră vitaminele, unele minerale ca: Fe, Co, I, etc şi apa.
Prin digestie înţelegem procesul ce se petrece la nivelul aparatului digestiv (gură, stomac, intestine) unde alimentele sunt descompuse sub influenţa fermenţilor digestivi, mai întâi, în substanţele din care sunt constituite (protide, lipide, glucide, săruri) şi apoi în elemente componente simple sub care sunt absorbite la nivelul mucoasei intestinale: protidele sub formă de aminoacizi (din cei 23 — 25 mai cunoscuţi, 10 sunt mai importanţi: lizina, triptofanul, fenilanina, metianina, cistina, leucina, izoleucina, treonina, tirozina şi valina); lipidele sub formă de acizi graşi (din care 3—4 esenţiali, oleic, linoleic, linolenic, arahidronic, din totalulde 1B - 20 cunoscuţi), iar glucidele sub formă de monozaharide (glucoza, fructoză, galactoză).
Sub aspectul importanţei, substanţele alimentare mai pot fi divizate în:
- esenţiale, ce trebuie procurate din mediul extern, pentru că în organism nu pot fi elaborate pe măsura necesităţilor;
- neesenţiale, sintetizate în organism pe seama altor trofine cum sunt majoritatea glucidelor, acizilor graşi şi aminoacizilor.
După absorbţie, substanţele nutritive trec în circulaţie şi ajung în celule, unde sunt metabolizate.
sursa imaginii - freedigitalphotos.net
Alimentul este produsul care, introdus în organism, contribuie la menţinerea proceselor vitale, asigurând creşterea şi refacerea celulelor, precum şi desfăşurarea activităţilor în condiţii optime, fără a fi dăunător sănătăţii.
Alimentele sunt alcătuite din factori nutritivi, substanţe numite trofine. Acestea sunt bine definite din punct de vedere chimic şi sunt indispensabile vieţii omului: protidele (proteinele sau albumin ele), lipidele şi glucidele (hidrocarbonatele, zaharurile).
Privind rolul pe care îl îndeplinesc în organism, alimentele se împart în' două grupe: energetice sau calorice şi protectoare sau de întreţinere. Din prima grupă fac parte glucidele şi lipidele.
Proteinele fac parte din a doua grupă care la rândul ei poate fi divizată în două şi anume:
- alimente cu rol plastic (de refacere) în care intră pe lângă protide şi unele săruri minerale ca: Na, Ca, P, CI, K, etc;
- alimente cu rol catalitic (de reglare a unor reacţii chimice din organism) în care intră vitaminele, unele minerale ca: Fe, Co, I, etc şi apa.
Prin digestie înţelegem procesul ce se petrece la nivelul aparatului digestiv (gură, stomac, intestine) unde alimentele sunt descompuse sub influenţa fermenţilor digestivi, mai întâi, în substanţele din care sunt constituite (protide, lipide, glucide, săruri) şi apoi în elemente componente simple sub care sunt absorbite la nivelul mucoasei intestinale: protidele sub formă de aminoacizi (din cei 23 — 25 mai cunoscuţi, 10 sunt mai importanţi: lizina, triptofanul, fenilanina, metianina, cistina, leucina, izoleucina, treonina, tirozina şi valina); lipidele sub formă de acizi graşi (din care 3—4 esenţiali, oleic, linoleic, linolenic, arahidronic, din totalulde 1B - 20 cunoscuţi), iar glucidele sub formă de monozaharide (glucoza, fructoză, galactoză).
Sub aspectul importanţei, substanţele alimentare mai pot fi divizate în:
- esenţiale, ce trebuie procurate din mediul extern, pentru că în organism nu pot fi elaborate pe măsura necesităţilor;
- neesenţiale, sintetizate în organism pe seama altor trofine cum sunt majoritatea glucidelor, acizilor graşi şi aminoacizilor.
După absorbţie, substanţele nutritive trec în circulaţie şi ajung în celule, unde sunt metabolizate.
sursa imaginii - freedigitalphotos.net
Tag-uri: alimentatie, sanatate, regim |
- Exercitiile prin care un sportiv isi poate dezvolta viteza (6784 visits)
- Exercitiul fizic (6542 visits)
- Dezvoltarea fizica (4404 visits)
- Clasificarea deprinderilor motrice (3739 visits)
- Forta si factorii care o influenteaza (3405 visits)
- Pregatirea fizica a sportivului (3263 visits)
- Clasificarea exercitiilor fizice (3230 visits)
- Recuperarea organismului dupa efortul sportiv (3004 visits)
- Volumul efortului in antrenamentul sportiv (2871 visits)
- Pregatirea tehnica a sportivului de performanta (2831 visits)
- Importanta igienei echipamentului, a salilor sportive si a obiectelor sportive (2801 visits)
- Motricitatea (2703 visits)
- Intensitatea efortului in timpul antrenamentului sportiv (2675 visits)
- Priceperile motrice (2572 visits)
- Viteza (2298 visits)
- Qigong - sportul preluat de la asiatici
- Pilates
- Yoga
- Aparitia hockey-ului pe gheata
- Pregatirea tehnica a sportivului de performanta
- Clasificarea exercitiilor fizice
- Educatia fizica si calitatile motrice
- Sportul in conceptia marilor filosofi
- Sportul si importanta sa straveche
- Rooney a parasit Campionatul Mondial din Germania pe usa din dos
- Paul Scholes, foarte apreciat de specialisti
- Rio Ferdinand: Din Postura De Capitan In Postura De Spectator
- Vidic-un model de devotament
- Cel mai bun fundas stanga din lume in numai 2 ani si jumatate
- Exercitiile prin care un sportiv isi poate dezvolta viteza
- Qigong - sportul preluat de la asiatici
- Sportul in conceptia marilor filosofi
- Caracteristicile fortei sportive
- Efectele devastatoare pe care fumatul si alcoolul le poate produce sportivilor
- Cum putem acorda primul ajutor in caz de leziuni ale oaselor sau ale tesuturilor moi
- Importanta igienei echipamentului, a salilor sportive si a obiectelor sportive
- Specificitatea antrenamentului sportiv
Categorie: Sport - ( Sport - Archiva)
Data Adaugarii: 03 March '08
Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :