FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,290
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Factorii care se opun procesului de cristalizare in litiaza urinara

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Factorii care se opun procesului de cristalizare in litiaza urinara

 Q:   Intreaba despre Factorii care se opun procesului de cristalizare in litiaza urinara       
Factorii care se opun procesului de cristalizare in litiaza urinara Factorii care se opun procesului de cristalizare- s-a semnalat, mai de mult, prezenţa în urina normală a unor substanţe chimice cu acţiune antilitiazică, care se opun procesului de cristalizare. Insuficienţa acestora, favorizează formarea calculului, independent de prezenţa unui nucleu de cristalizare. în cele ce urmează menţionăm unii din factorii antilitiazici :

-substanţe chelatoare care fac ionii biologici inactivi. Printre acestea se întalnesc următoarele : cifratul, excretat normal în urină formează un complex chimic cu calculul, făcandu-l inactiv. Diminuarea citraturiei, întalnită adesea la litiazici, s-ar datora unei infecţii urinare sau insuficienţei renale. Neuman arăta că cifratul ar avea şi ac ţiune solubilizantă asupra hidroxiapatitei. Magneziul are acţiune chelatoare şi solubilizantă asupra oxalaţilor. Produşii acidului salicilic (aspirina sau salicilamida) eliminandu-se prin urină sub formă de acid glicuronic, favorizează solubilitatea fosfatului şi carbonatului de calciu şi împiedică astfel precipitarea lor sub formă de cristale. Gelurile de aluminiu (hidroxid sau carbonat bazic de aluminiu), administrate pe cale orală, produc scăderea fosfatului. Aceste geluri, împreună cu fosfatul de calciu; formează fosfat de aluminiu insolubil, care nu se poate absorbi prin mucoasa intestinală, eliminandu-se pe cale digestivă. Wolframatul de sodiu ar avea acţiune în litiaza urică. Se ştie că xantinoxidaza (enzimă care transformă xantina în acid uric) conţine în molecula sa molibden. Aceasta din urmă poate fi cantat de wolframatul de sodiu, ducand la inactivarea xantinoxidazei.

- Substanţe inhibitoare ale cristalizării. Printre acestea menţionăm coloizii de protecţie. In urină există două tipuri de coloizi : unii numiţi fiziologici, liofili, care au o activitate coloidală crescută şi se găsesc în cantităţi mici în anumite stări fiziologice în care litiaza urinară nu se produce (sarcină), şi alţii patologici, liofobi, care îşi pierd capacitatea protectoare contribuind la formarea calculilor. Coloizii de protecţie au menirea de a menţine în stare de soluţie cristaloizii din urină. Tensiunea superficială a urinei, a cărei valoare normală este de 66—69 dyne, ar avea şi ea un rol şi este influenţată de activitatea coloidală. Cu cat aceasta din urmă este mai mare, cu atat tensiunea superficială este mai mică, ea depinzand, nu de cantitatea coloizilor, ci, mai ales, de suprafaţa totală pe care aceştia o oferă. Există un raport direct între tensiunea superficială şi concentraţia urinei : cu cat concentraţia în săruri a urinei este mai mare, cu atat şi tensiunea superficială este mai mare. La litiazici, creşterea tensiunii superficiale ajunge la 73 dyne, iar scăderea ei constituie un indiciu al reducerii potenţialului litogen.

-Existenţa unei activităţi de inhibiţie a mineralizării în urina normală. Experimental, Thomas, Bird şi Tomita au incubat cartilajele provenite de la şobolani rahitici într-o soluţie salină conţinand calciu şi fosfor în cantitate identică cu urina normală şi acestea sc calcifică foarte bine. Au introdus, apoi, astfel de utilaje în urina indivizilor normali chiar la o concentraţie crescută de calciu şi fosfor şi au observat că ele nu se calcifică, pe cand în urina bolnavilor de litiază urinară se produce mineralizarea cartilajelor chiar dacă concentraţia calciului şi fosforului nu sunt crescute. Din aceste experienţe autorii au tras concluzia că în urina normală există principii inhibitoare ale mineralizării, care nu se găsesc în aceea a bolnavilor de litiază renală. Fleisch şi Bisaz au arătat că cel mai important principiu ar fi pirofosfatul anorganic care inhibă in vitro formarea cristalelor de oxalaţi, de fostfati şi a carbonatapatitei. S-a observat că pirofosfatul din urină ar fi, în mod normal, de 0,5—8 mg0/00 şi scade foarte mult la bolnavii de litiază oxalică şi fosfatică.
sursa imaginii http://images.medicinenet.com


Tag-uri: apa, minerale, cura, tratament, boala, natural



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 03 March '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :