FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,598
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Despre tetanos

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Despre tetanos

 Q:   Intreaba despre Despre tetanos       
Despre tetanos Tetanosul este o boala acuta infectioasa produsa de toxina bacilului tetanic, caracterizata prin contractii puternice ale musculaturii corpului. Bacilul tetanic se gaseste ca saprofit in intestinul erbivorelor, de unde este eliminat pe sol prin materiile fecale. Pe sol, bacilii tetaniei produc spori (forme de viata care rezista timp indelungat in conditii neprielnice).

Sporii patrund in organismul omului de obicei printr-o plaga murdarita cu pamant.

In special in mediul rural, pamantul contine spori de bacili ai tetaniei. Daca in plaga sunt conditii prielnice de dezvoltare (adica anaerobioza, deoarece bacilul tetanic se dezvolta numai in lipsa aerului), sporii dau nastere la bacilii tetaniei care apoi se inmultesc. Conditii bune de anaerobioza se gasesc in plagile profunde, cu tesutu ri mortificate, anfractuoase, cu infectii secundare cu alti microbi.

Intr-o astfel de plaga, bacilii tetaniei se inmultesc, dar ei raman la nivelul plagii (poarta de intrare); aici, ei produc o substanta toxica (otrava), numita toxina tetanica, care se raspandeste in tot organismul si se fixeaza pe sistemul nervos central, producand toate simptomele bolii.

Incubatia este in medie de 7-14 zile. Primul semn de boala este trismusul, adica contractura (intepenirea) muschilor masticatori: bolnavul nu mai poate deschide gura sau o deschide foarte putin, nu mai poate mesteca si are greutate la inghitit,

In zilele urmatoare, contractia se intinde si la ceilalti muschi, se generalizeaza. Timpul de generalizare a contractiei poate fi de cateva ore, la cazurile grave, sau de cateva zile la cazurile obisnuite.

De obicei, cei mai contractati sunt muschii cefii si ai spatelui (muschii santurilor vertebrale), ceea ce face ca bolnavul sa aiba in pat o pozitie speciala, numita opistotonus, adica se sprijina in cap si calcaie, corpul facand un usor arc deschis in jos.

Din cauza contractiei diafragmului si a celorlalti muschi respiratori, bolnavul are greutate in respiratie, greutate accentuata uneori si de faptul ca secretiile produse pe trahee si bronhii nu pot fi expectorate, astupand in parte caile respiratorii.

In afara de aceasta contractia continua (numita contractie tonica), bolnavul mai are foarte des contractii paroxistice: din cand in cand, in formele grave, la intervale foarte scurte, bolnavii au contractii bruste si foarte puternice ale intregii musculaturi.

Acestea dureaza cateva secunde, uneori chiar cateva minute. In cursul unei astfel de crize paroxistice, bolnavul nu poate respira de loc, deoarece toti muschii respiratori sunt contractati la maximum. Bolnavul poate astfel muri prin asfixie in cursul unei contractii care dureaza cateva minute.

Tetanosul este o boala grava, care da o mortalitate de aproximativ 50% chiar la cazurile tratate. In formele care se vindeca, boala dureaza de obicei 3-4 saptamani, contractia scazand treptat.

Boala nu este contagioasa, de la om la om. Calea de transmitere a bolii este pamantul, care contine spori de tetanos. Poarta de intrare este de obicei o plaga accidentala murdarita cu pamant, dar poate fi si uterul cu ocazia unei nasteri asistate de o persoana necalificata, in conditii neigienice, sau cu ocazia unei tentative de avort criminal, cand se introduc in uter diferite obiecte murdare.

Tetanosul uterin este foarte grav, aproape intotdeauna mortal. O alta poarta de intrare care produce la fel un tetanos foarte grav, mortal aproape intotdeauna, este cordonul ombilical al nou-nascutului. Tetanosul nou-nascutului se produce, de asemenea, cand nasterea a fost facuta in conditii neigienice, in afara de maternitati sau case de nastere, cu asistenta unei persoane necalificate.

Tratament:

ser antitetanic injectat cat mai repede la inceputul bolii. Acesta neutralizeaza, toxina tetanica din sangele bolnavului. Se administreaza si medicamente sedative care micsoreaza contractiile. Penicilina actioneaza asupra bacililor tetanici.

Este obligatoriu si tratamentul chirurgical al plagii: indepartarea corpilor straini, a tesuturilor mortificate, curatirea plagii pana la tesut sanatos, introducerea de apa oxigenata in plaga.

Ingrijirea bolnavului se face in spital in camere ferite de zgomot, in semiintuneric, lumina si zgomotele agravand contractiile. Alimentatia se face cu grija si numai cu alimente lichide (lapte, supa, ceai), deoarece bolnavul are greutate la inghitit si se poate asfixia cu un aliment solid patruns pe trahee.

In unele cazuri grave este necesara traheotomia pentru indepartarea secretiilor care astupa caile respiratorii.

Vaccinarea antitetanica a populatiei este mijlocul cel mai eficace pentru profilaxia acestei boli

Evitarea avorturilor criminale, ca si evitarea nasterilor in afara maternitatilor si caselor de nastere, sunt masuri pentru profilaxia tetanosului uterin si a nou-nascutului.

Profilaxia tetanosului in cazul unei plagi:
la o plaga curata nemurdarita cu pamant sau praf, mai ales in mediul urban, se fac toaleta chirurgicala a plagii si se aplica pansament steril. In caz de plaga murdarita cu pamant, mai ales in mediul rural, se face cu grija o toaleta chirurgicala corecta, se indeparteaza tesuturile mortificate, corpii straini, se spala plaga cu apa oxigenata, se panseaza steril fara a se face sutura, se administreaza penicilina si ser antitetanic la persoanele nevaccinate; la persoanele sigur vaccinate, in loc de ser antitetanic se face numai anatoxina tetanica.


Tag-uri: tetanos, boala acuta, tetanie



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 30 April '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :