FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 7,605
Votes: 1
Fame Riser
          
Fame Rank
3
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Cum se fixeaza si se leaga arcurile folosite in lucrarile de tapiterie

Tag-uri Populare


casa   gospodarie   aparate   reparatii   curent   lemn   curatenie   murdarie   invitati   petrecere   educatie   tratament   ingrijire   boli   job   sfat   vopsea   individ   relatii   dragoste   vin   interactiune   dorinta   sapun   social   carpa   antilopa   lumina   benzi de albire   aluminiu   bronz   importanta prezentului   dinti   solutii   imagine   stomatolog  

All Tags

Famous Forum

 

Cum se fixeaza si se leaga arcurile folosite in lucrarile de tapiterie

 Q:   Intreaba despre Cum se fixeaza si se leaga arcurile folosite in lucrarile de tapiterie       
Cum se fixeaza si se leaga arcurile folosite in lucrarile de tapiterie Punerea în operă a arcurilor se realizează prin două operaţii tehnologice distincte şi anume, fixarea arcurilor pe suport si legarea arcurilorintre ele cu ajutorul sforilor, pentru formarea sistemului elastic al obiectului de mobilă.

Fixarea arcurilor se face în mod diferit, în funcţie de suportul adoptat la obiectul de mobilă, pentru aşezarea arcurilor. Astfel, la obiectele de mobilă de dormit se folosesc ca suport traverse din sc îndură de lemn, iar la scaune, fotolii şi altele, se folosesc ca suport, elemente de susţinere din benzi metalice, sarme de oţel sau din chingi textile.

Fixarea arcurilor pe suport de lemn se realizează prin baterea scoabelor pe prima spiră aşezată pe traversa de lemn, după ce în preal abil s-a aplicat de-a lungul traversei bucăţi de sfoară, de stofă, de panză, prinse de lemn cu ţinte, pentru amortizarea zgomotelor ce se pot produce de arcuri, în timpul folosirii obiectului de mobilă. Fiecare arc se fixează pe traversa de lemn cu 2 — 4 scoabe, în funcţie de diametrul arcului şi de lăţimea traversei.

Fixarea arcurilor pe suport din benzi metalice se realizează prin împletirea primei spire a arcului cu benzile peste care se aşază şi prin legarea lor cu sarmă.
Fixarea arcurilor pe suport din sarmă de oţel se realizează prin simpla legare cu sfoară sau cu sarmă moale, a primei spire a arcului cu sarmele de oţel respective.
Fixarea arcurilor pe suportul din chingi textile se realizează prin aşezarea arcului la încrucişarea a două chingi şi prin coaserea primei spire a arcului, de aceste chingi, cu o sfoară din fire de canepă răsucită. Coaserea se face în 4 ; 6 şi 8 locuri, in funcţie de mărimea arcului, astfel ca pe faţa superioară a chingii sfoara să prindă arcul, iar pe partea inferioară a chingii, sfoara să treacă de la un loc la alt loc de prindere a arcului .

înainte de aşezarea şi fixarea arcurilor pe suport, este necesar să se procedeze la sortarea şi pregătirea arcurilor, la verificarea atentă a integrităţii şi rezistenţei elementelor de susţinere şi apoi să se însemneze poziţia de fixare a arcurilor.
Sortarea arcurilor constă în alegerea acelora care sunt din acelaşi tip, de aceeaşi dimensiune, îndepărtandu-se cele cu defecte sau neconforme, iar pregătirea arcurilor constă din apropierea sau depărtarea spirelor, pentru ca arcurile să fie aduse la aceeaşi înălţime.

Aşezarea arcurilor pe suport pentru fixarea lor, indiferent de natura şi construcţia lui, se face astfel ca poziţia nodurilor de pe spirele arcurilor să fie întotdeauna pe diagonală, faţă de direcţia elementelor de susţinere . De asemenea, se va avea în vedere, ca distanţa dintre randurile arcurilor din apropierea marginilor suportului sa fie mici în comparaţie cu cele de la mijloc, deoarece eforturile sint mai mari şi mai frecvente spre marginea suportului în timpul folosirii obiectului de mobilă.

Legarea arcurilor este o operaţie tehnologică determinantă, prin care se asigură o bună rigidizare şi o formă uniformă şi regulată a întregului sistem elastic al obiectului de mobilă, operaţie ce se realizează cu ajutorul unor sfori de canepă sau in, care se fixează pe spirele arcului cu diferite tipuri de noduri. Odată cu legarea arcurilor, se asigură şi tensiunea iniţială, necesară menţinerii lor în poziţie verticală cand sunt supuse la eforturi, precum şi stabilitatea arcurilor într-o poziţie fixă, ca urmare a legăturilor executate pe mai multe direcţii (longitudinal, transversal, în diagonală, între arcuri etc.).

a. Tipurile de noduri pentru legarea arcurilor. înainte dea se trece la legarea arcurilor, cu diferite tipuri de noduri de fixare, se procedează la pregătirea sforilor, respectiv la croirea lor, care constă din măsurarea lungimilor necesare pe direcţiile în care se face legarea arcurilor, la care se mai adaugă o jumătate din lungime, necesară pentru executarea nodurilor.

Nodurile cele mai frecvent folosite la legarea arcurilor sunt :
-Nodul simplu , care se realizează printr-o înfăşurare a sforii în jurul arcului, capătul sforii trecand întotdeauna spre dreapta sforii întinse. Pentru aceasta, cu o mană se ţine spira arcului, iar cu cealaltă mană se întinde sfoara în partea opusă a spirei, pentru a se executa acelaşi nod simplu. Cu acest tip de nod se reglează poziţia arcului, după ce s-a legat întregul rand de arcuri.
-Nodul cu înfăşurare sau nodul înfăşurat , care se realizează ca la nodul simplu, cu deosebirea că, după înfăşurare, sfoara în loc să fie dusă înainte, se trece peste sfoara întinsă şi apoi pe sub spira arcului.
-Nodul cu înfăşurare dublă care se realizează prin adăugarea unei înfăşurări simple, simetrică cu cea precedentă.Prin nodul înfăşurat şi prin cel cu înfăşurare dublă se obţine o fixare mai rezistentă a arcului în comparaţie cu nodul simplu.
-Nodul obişnuit, respectiv nodul complet , care se realizează ca în cazul nodului înfăşurat, cu deosebirea că după înfăşurare capătul sforii se introduce în bucla formată în jurul sarmei arcului.
Pentru a se obţine o legătură corect stransă, cu o mană se ţine partea întinsă a sforii, iar cu celaltă se introduce capătul liber în buclă, după care se trage tare de acest capăt al sforii.
-Nodul dublu, care se realizează în cazul cand se leagă sfoara a doua cu prima sfoară, în scopul legării definitive a arcului şi în cazul în care se face înnădirea sforilor pentru legarea arcurilor.

b. Procedee de legarea arcurilor. Ca procedee de legarea arcurilor folosite la lucrările de tapiţerie sunt cele cu legătura în diagonală, cunoscută sub denumirea de procedeul german şi cele cu legătura longitudinală, cunoscută sub denumirea de procedeul francez , care se realizează astfel:

1) La legătura în diagonală , arcurile fixate pe suport sunt legate longitudinal şi transversal cu cate două sfori, trecute peste mijlocul arcurilor, după care sunt legate în diagonală cu o singură sfoară.

2) La legătura longitudinală , arcurile fixate pe suport sunt legate longitudinal şi transversal, tot cu cate două sfori, după care se execută o legătură între arcuri, longitudinal şi transversal, cu o singură sfoară.
Legarea arcurilor cu sfoară, indiferent de procedeul ales, se face mai întai pe lăţimea obiectului de tapiţat, apoi în lungime şi pe diagonală.
După. pregătirea sforilor de legare şi după alegerea procedeului de legare se poate trece la legarea propriu-zisă a arcurilor.

Legarea arcurilor se începe dintr-o parte a ramei sistemului elastic, cu prima sfoară de legare (1). Sfoara se fixează pe marginea de lemn a ramei, cu un cui poziţionat în axul fiecărui rand de arcuri, în jurul cuiului făcandu-se un nod înfăşurat cu capătul sforii, după care cuiul este bătut cu ciocanul, pentru ancorarea solidă a sforii. Cu celălalt capăt al sforii, după ce ea a fost întinsă, se face primul nod complet, prin înfăşurarea sforii pe spira a 3-a a arcului, dinspre margine, după care sfoara se trece la spira a 4-a a aceluiaşi arc, făcandu-se un nod simplu, diametral opus celui făcut la spira a 3-a. Apoi, sfoara se trece la cel de al doilea arc, făcandu-se un nod simplu la penultima spiră şi apoi un nod diametral opus la ultima spiră a aceluiaşi arc. Cu aceeaşi sfoară se continuă legarea arcurilor următoare, făcandu-se cate două diametral opuse, numai pe ultimele spire ale arcurilor, pană se ajunge la penultimul arc, dinspre marginea ramei opusă celei de la care s-a început legarea. Se continuă operaţia de legare a penultimului şi ultimului arc, în mod invers ca la începutul legării, sfoara coborand gradat pe spire, după care capătul ei se fixează cu nod înfăşurat pe cui bătut în ramă cu ciocanul.

La legarea arcurilor, la prima legătură de la primul arc şi ultima legătură de la ultimul arc executate pe spire, se folosesc noduri obişnuite (complete), iar la legăturile de la restul spirelor se folosesc noduri simple, pentru a se da posibilitatea de aliniere şi poziţionare corectă a arcurilor.
După legarea arcurilor cu prima sfoară se trece la legarea dublei respectiv, la legarea cu cea de a doua sfoară (2), folosindu-se în acest caz nodul dublu , pentru fixarea definitivă a poziţiei arcurilor. La primul şi ultimul arc din acelaşi rand de arcuri, legarea celei de a doua sfori se face pe a 4-a spiră şi apoi pe ultima spiră, diametral opus celei anterioare.
Legarea transversală a arcurilor fiind terminată, se trece în mod asemănător la legarea longitudinală şi apoi la legarea în diagonală sau intre arcuri, în funcţie de procedeul ales.

c. Fixarea ramei elastice de cant. La anumite obiecte de mobilă, cum sunt canapelele, fotoliile, divanele etc., se prevede prin construcţie o ramă elastică, pentru crearea unui confort la aşezare şi odihnă, prin realizarea unei elasticităţi a cantului de la obiectul de mobilă.
Rama elastică este executată dintr-o sarmă de oţel arc, de aceeaşi grosime cu cea a arcurilor, la dimensiunile corespunzătoare a cantului mobilierului respectiv. în lipsa sarmei de oţel arc, se poate folosi sarma rezultată de la desfăşurarea mai multor arcuri care au rezultat de la sortarea lor.
Fixarea ramei elastice pentru formarea cantului se face prin legarea acesteia de fiecare arc în parte, situat la marginea sistemului elastic, margine ce urmează să devină o muchie elastică, legarea făcandu-se, fie cu ajutorul unei sfori special tăiate în acest scop, fie cu capetele sforilor rămase libere de la legarea arcurilor (3).


sursa imaginii http://freshome.com


Tag-uri: casa, aparate, curent, reparatii, gospodarie, lemn



Categorie: Sfaturi Utile  - ( Sfaturi Utile - Archiva)

Data Adaugarii: 17 February '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :