FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 6,305
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Cum scapam de pete

Tag-uri Populare


casa   gospodarie   aparate   reparatii   curent   lemn   curatenie   murdarie   invitati   petrecere   educatie   tratament   ingrijire   boli   job   sfat   vopsea   individ   relatii   dragoste   vin   interactiune   dorinta   sapun   social   carpa   antilopa   lumina   benzi de albire   aluminiu   bronz   importanta prezentului   dinti   solutii   imagine   stomatolog  

All Tags

Famous Forum

 

Cum scapam de pete

 Q:   Intreaba despre Cum scapam de pete       
Cum scapam de pete Produsele textile care sunt murdare sau pătate (pe suprafeţe mai mari sau mai mici), trebuie tratate cu anumite substanţe chimice, în scopul înlăturării lor, fără ca fibra sau colorantul să sufere. In raport cu natura petelor se întrebuinţează o serie întreagă de substanţe, care reacţionează chimic cu murdăria din pată, dizolvand-o sau facand-o incoloră. Ţinand seama de toate aceste date se consideră că, pentru a efectua o înlăturare corectă, este necesar să se ţină cont atat de natura petei, cat şi a materialului textil, pentru a putea face o alegere cit mai corespunzătoare a procedeului de lucru.

Petele se scot înainte de a se efectua spălarea produselor respective. Petele de vin, cer neală şi sange se fixează în fibra textilă atunci cand se supun fierberii. înainte de a se proceda la scoaterea petelor de pe produsele pătate, acestea se vor scutura şi peria foarte bine de praf.

Petele de grăsime, care sunt şi cele mai frecvente, se scot uşor cu pudră de talc, indiferent de culoarea şi natura ţesăturii (de lană, bumbac, sintetic). Imediat ce s-a produs pata, se procedează la înlăturarea ei astfel: se aşează porţiunea pătată peste un şerveţel, se presară pudră de talc şi se acoperă cu un alt şerveţel sau o hartie sugativă, peste care se aplică o greutate. După cateva ore se ridică şerveţelul, se scutură şi se perie bine pata. Petele de grasime proaspete se scot prin punerea de pasta de dinti pe pata, se lasa sa se usuce, apoi se freaca cu o perie sau se pune pe pata faina sau amidon pina se absoarbe grasimea, se freaca pata bine lasa 1 ora, apoi se spala cu detergent si apa.

O pată mai veche se scoate cu benzină sau cu neofalină. Deoarece aceste
substanţe sunt inflamabile, este bine ca această operaţie să se facă în plin aer.

Dacă se lucrează în casă trebuie avut în vedere să nu fie nici un foc aprins, nici un chibrit, şi să se lucreze cu ferestrele deschise larg.

Se pregătesc toate cele necesare : masa acoperită cu o pătură peste care se aşează o panză albă, un lighenaş sau castron pentru benzină, carpe de şters, perie.

Se perie stofa bine de praf şi se scutură, se însăilează pata de jur-împrejur cu aţă albă şi se aşează pe masă, iar sub pată se pune o carpa împăturită, care va primi pata.

Cu un tampon înmuiat în benzină, se şterge pata printr-o mişcare circulară, începand de la margine spre centru, insistand mai mult asupra petei. Carpa pusă sub pată se va schimba imediat ce se va murdări.

Cand s-a terminat cu frecatul, pentru a nu rămane un cerc alb-gălbui (unde s-a şters cu benzină), se presară pudră de talc, care se lasă pană cand cade singură (2-3 ore) după care se scutură bine cu peria.

Aceleaşi pete de pe ţesăturile de bumbac se curăţă spălandu-le cu apă caldă şi săpun, la care s-a adăugat puţină sodă. Pentru mătase se întrebuinţează eterul. Petele de ulei(de floarea soarelui sau de masline) de pe haine se pot scoate mult mai usor daca se toarna niste detergent de vase pe pata, se lasa la inmuiat cateva zeci de minute si apoi se spala la masina. Daca nu avut succes total din prima operatie, repetati procedeul si a doua oara garantat nu veti mai avea urma de pata.

Petele de grăsime de pe catifea, cand sunt proaspete, se pot scoate numai cu miez cald de paine albă.

Esenţa minerală sau amoniacul folosite tot pentru pete de grăsime se întrebuinţează (diluate în apă) numai pentru stofele care suportă apă şi care vor fi şterse în întregime, insistand bineînţeles mai mult asupra petelor conturate cu aţă.

Petele de vopsea pot fi îndepărtate uşor, imediat după producerea lor. Pentru aceasta, porţiunea de material pătat se va aşeza peste un şervet îndoit în 2-3 şi se freacă cu un petec din acelaşi material înmuiat în terebentină sau petrol.
în cazul că pata este mai veche şi uscată, poate fi înlăturată aplicand peste ea un strat de unt sau altă grăsime care se poate întinde cu lama unui cuţit. Se lasă să acţioneze cea 15-20 minute, timp după care se îndepărtează grăsimea. Dacă pata nu a dispărut se repetă operaţia din nou, iar în final se freacă cu neofalină sau esenţă de terebentină şi pudră de talc.

Petele de unsoare de maşină se scot cu benzină sau cu apă în care au fost fierţi cartofi.

Petele de untdelemn de pe stofele de lană şi mătăsuri se curăţă dacă se scot imediat cu benzină şi pudră de talc aşa cum s-a recomandat la petele de grăsime. Pe ţesăturile de bumbac şi mai ales pe feţele de masă şi şervete aceste pete se scot cu apă rece şi săpun. Dacă nu s-a observat pata şi s-a pus materialul la fiert, rămane o pată galbenă. In acest caz materialul se freacă din nou cu apă rece şi săpun, apoi se pune la fiert şi se limpezeşte.

Petele de lumanare se pot scoate aşezand materialul pătat între două sugative sau hartie. Cu un fier de călcat, bine încins, se trece pe deasupra hartiei - căldura dizolvă ceara care va fi absorbită de hartie. Se schimbă hartia pană nu mai apare nici o pată de grăsime. Dacă pata a pătruns în ţesătură se scoate cu alcool sau neofalină.

Petele lăsate de grăsimea părului pe gulerele hainelor şi rochiilor se freacă cu peria sau cu o carpa înmuiată într-o soluţie preparată dintr-o lingură amoniac amestecat cu 5 linguri apă. La sfarşit se strange spuma şi se şterge cu o carpa îmbibată cu apă curată.

Petele de noroi se lasă să se usuce, după care se freacă şi se perie bine. Dacă pata persistă atunci ţesăturile din bumbac se curăţă cu apă şi săpun, iar ţesăturile care nu suportă acţiunea apei se şterg cu o perie muiată în apă cu amoniac sau oţet. Gălbenuşul de ou scoate foarte bine pata care nu a ieşit numai cu apă.

sursa imaginii freeschoolclipart.com


Tag-uri: noroi, grasime, vopsea



Categorie: Sfaturi Utile  - ( Sfaturi Utile - Archiva)

Data Adaugarii: 26 January '12


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :