— Cojile de cartofi curăţă mecanic sticlele şi au avantajul că nu zgîrie. Tot aşa de bine se spală sticlele cu apă în care se adaugă zeamă de lămaie, spirt sau amoniac, după care se limpezeşte cu apă curată.
— Sticlele care au conţinut ulei se curăţă bine cu rumeguş de lemn sau cu detergenţi după care se limpezesc foarte bine.
— Cojile de ou, cenuşa, sticla pisată, boabele de porumb şi nisipul se întrebuinţează numai la sticle de calitate inferioară, pe celelalte le zgarie.
— Drojdia de cafea, introdusă într-o sticlă de cristal, peste care se mai adaugă puţin oţet cu apă (în părţi egale) curăţă şi dă un luciu strălucitor.
— Cristalele mai fine se freacă şi cu scrobeală alb
astră legată într-o carpa udă, după care se limpezesc în apă curată şi se şterg cu piele de căprioară.
— Paharele se spală cu apă caldă, şi se freacă cu o hartie mai poroasă, care le va oferi un luciu frumos.
— Sticlele ochelarilor se curăţă cu o hartie sugativă pe care se varsă cateva picături de alcool, apoi se şterg cu o piele de căprioară.
Curăţirea şi întreţinerea obiectelor din metal
Curăţirea metalelor se face cu dizolvanţii materiilor grase (alcool, terebentină, săpun, carbonat de sodiu) şi prafuri (cretă, pastă de dinţi, praful provenit din reducerea în pudră a cioburilor de farfurii, sticle, coji de ouă, cărămidă, tix, piatra ponce, nisip).
- Cromul poate fi curatat in felul urmator: tăiaţi o lămâie în două jumătăţi. Ştergeţi cromul cu acestea.
- Curatarea alamei se face cu ajutorul pipirigului. Pipirigul este o plantă excelentă pentru curăţarea metalului, deoarece are un conţinut ridicat de silkaţi. Frecaţi metalul cu planta proaspătă sau preparaţi un ceai concentrat din aceasta şi cufundaţi metalul în el. Pentru a prepara ceaiul, adăugaţi 4 căni cu pipirig la 4 căni cu apă şi fierbeţi. Aşteptaţi o noapte, apoi cufundaţi metalul în ceai.
— Arămurile vor fi lucitoare şi răman mai mult timp curate dacă se adaugă puţină terebentină în praful cu care se freacă.
— Obiectele din cupru se spală cu o soluţie din 25 g sare de bucătărie şi 50 ml oţet de 9°, apoi cu praf de cretă. Se lustruiesc cu«o bucată de molton sau flanelă.
— Nichelul se freacă cu o carpa udă presărată cu funingine apoi se şterge bine cu săpun şi se freacă cu hartie pentru a i se da lustru.
Părţile nichelate (sau cromate) se ung de mai multe ori şi cu un amestec compus din 250 ml spirt şi 10 ml acid sulfuric, după care, se spală cu apă, cu spirt şi se şterg cu o carpa moale.
-O placa de semineu patata de muste se curata cu o carpa moale imbibata in apa si sapun, apoi cu alta, inmuiata in alcool concentrat. Se da lustru cu o bucata de flanel. Bronzul aurit se curata cu bere fermentata sau cu vin alb clocotit.
— Lama cuţitului inoxidabil se spală cu apă şi sodă, se limpezeşte şi se şterge imediat.
— Tacâmurile de alpaca se pot freca cu : pastă de dinţi, praf de cretă, scrum de ţigară, tix, praf de nisip fin, după care se spală cu apă curată şi se usucă imediat.
— Tacâmurile de argint se curăţă cu pastă de dinţi.
— patina obiectului trebuie intotdeauna pastrata - aerul "antic" adauga intotdeauna personalitate. Un bronz vechi va fi curatat cu o perie moale si cu apa cu sapun, apoi clatit si uscat la sec (pe un calorifer); obiectul incalzit va fi uns cu ceara de albine fierbinte. Dupa racirea completa, excesul de ceara se inlatura cu peria, iar obiectul se lustruieste cu o carpa de lana. Mobilierul din bronz poate fi "patinat" in mai multe feluri: un pasaj rapid printr-o solutie alcalina ii da un reflex negru-albastrui; carbonatul de amoniu il innegreste complet. "Patina" astfel obtinuta se completeaza cu o ceruire usoara si cu o lustruire superficiala care va face reliefurile sa luceasca discret. Suportii din bronz pentru bustenii din semineu pot fi curatati prin frecare cu o carpa imbibata cu petrol; se lasa sa se usuce si se lustruieste cu piele intoarsa.
— Cuţitele foarte bine ascuţite nu se înmoaie niciodată în apă fierbinte, deoarece nu mai taie bine.
— Petele negre de pe tacamuri se pot scoate cu apă în care s-au fiert coji de cartofi sau în care s-a adăugat amoniac.
Cuţitele ruginite se ţin în petrol timp de 24 ore după care se freacă cu un praf de curăţat. Alt procedeu : — se înmoaie în ulei apoi se freacă cu puţin oţet cald şi se clătesc cu apă.