FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 4,502
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Inlaturarea petelor nedorite

Tag-uri Populare


casa   gospodarie   aparate   reparatii   curent   lemn   curatenie   murdarie   invitati   petrecere   educatie   tratament   ingrijire   boli   job   sfat   vopsea   individ   relatii   dragoste   vin   interactiune   dorinta   sapun   social   carpa   antilopa   lumina   benzi de albire   aluminiu   bronz   importanta prezentului   dinti   solutii   imagine   stomatolog  

All Tags

Famous Forum

 

Inlaturarea petelor nedorite

 Q:   Intreaba despre Inlaturarea petelor nedorite       
Inlaturarea petelor nedorite Petele de sange, atunci cand sunt proaspete, dispar, dacă se înmoaie mai întai în apă rece, unde se ţin 1-2 ore, după care se freacă cu apă şi săpun şi se limpezesc. Nu se întrebuinţează de la început apa fierbinte care coagulează sangele, fixandu-l pe ţesătură, astfel încat petele nu mai pot fi scoase decat foarte greu. Aceste pete se mai pot scoate cu solutie de sare de lamaie sau apa oxigenata, apoi se clatesc cu apa rece, dupa curatarea petei se spala cu apa calda si mult detergent. Nu se foloseste niciodata pe o pata de sange apa calda, ea fixand pata pe material.
Petele de rugina se inmoaie in lapte crud 30 minute si apoi se intind la soare inca 1 ora, apoi se baga la masina de spalat.

Petele mai vechi de pe mătase se înlătură cu o pastă preparată din a midon de cartofi cu apă rece. Se întinde pasta pe locul pătat, se lasă să se usuce, după care se perie. Eventualele urme de amidon se freacă cu o carpa uscată, apoi cu una umedă şi se calcă pe dos.

Petele de pe stofe se scot cu apă rece, în care s-a adăugat amoniac (o linguriţă la un pahar cu apă). Se freacă bine locul pătat cu o carpa înmuiată în această soluţie.
Petele de sirop, miere, dulceaţă, albumina se şterg uşor cu apă rece sau puţin călduţă.

Petele produse de sucul fructelor se scot cu apă fierbinte după care ţesăturile lavabile se limpezesc cu apă rece.

Petele de ou şi lapte de pe ţesăturile uşoare se scot prin frecare cu săpun şi cu apă rece sau călduţă. Pentru stofe se întrebuinţează neofalină sau apă peste care se presară praf de scrobeală albă. Pata mai veche dispare cu soluţie diluată de amoniac.

Petele de var se scot cu o soluţie compusă din două părţi apă şi una piatră acră; se limpezesc cu apă rece. Hainele colorate pătate cu var se curăţă cu oţet, apoi se clătesc bine.

Petele de cafea sau ciocolată dispar dacă se spală imediat cu apă şi puţin săpun. Stofele fine se şterg cu o periuţă pe care s-a pus puţin alcool sau un gălbenuş de ou cu puţină apă caldă. Petele de cafea, ceai, sange, iarba se pot scoate usor de pe tesaturile de in, bumbac, canepa, daca le frecam cu apa oxigenata. Sau prin spalarea cu apa calda, la care se adauga 20 ml amoniac si doua linguri de orice detergent.

Petele de vin de pe ţesături lavabile şi lină dispar, dacă se presară imediat (pe deasupra) sare de masă umedă şi se lasă 20-30 minute. Se clăteşte cu apă apoi se înmoaie în lapte călduţ după care se limpezeşte din nou cu apă. Petele mai vechi de pe obiecte colorate se scot cu o soluţie compusă din o lingură glicerina amestecată cu un albuş de ou. Se lasă substanţa cateva ore peste pată apoi se spală cu apa caldă.

Petele de fructe, atunci cand sunt proaspete, se îndepărtează dacă se spală locul pătat cu apă fierbinte şi săpun; se înmoaie în lapte, iar după cateva ore se spală din nou cu apă. Petele de fructe de pe ţesăturile de mătase se scot folosind un amestec de spirt alb şi apă, în părţi egale.

Petele de cireşe şi vişine se curăţă cu lapte dulce în Care s-a pus sare de bucătărie: se înmoaie partea pătată şi se ţine o oră, după care se limpezeşte cu apă caldă şi apoi rece. Pentru aceleaşi pete se poate folosi o soluţie formată dintr-o linguriţă apă oxigenată la 1/4 litru apă, în care se lasă 30 minute şi apoi se limpezeşte.

Petele de cerneală de pe ţesăturile de bumbac se presară cu sare şi se înmoaie în lapte fierbinte. Această operaţie se repetă pană ce laptele nu se mai colorează, apoi se clăteşte cu apă caldă.

Petele de pe stofe se umezesc cu zeamă de lămaie la care s-a adăugat şi puţină sare, se înmoaie în lapte fierbinte şi apoi se clătesc.

Petele de pe covoarele persane se şterg cu zeamă de lămaie sau cu lapte fierbinte, după care se clătesc. Pentru petele de cerneală se mai foloseşte şi preparatul special ,,Pic" ce se găseşte în pliculeţe la magazin.

Petele de iarbă dispar dacă se curăţă imediat cu apă caldă şi sapun. La o pată mai veche se foloseşte apă cu amoniac, iar materialele fine se şterg cu un tampon muiat în spirt, după care se clătesc bine cu apă.

Petele de mucegai atunci cand sunt proaspete se spală cu apă şi săpun şi se limpezesc. Se mai foloseşte o pastă preparată din apă şi făină de apret care se întinde peste pată şi se expune la soare. După uscare se scutură şi se spală. Se mai poate folosi şi o soluţie din oţet cu sare (părţi egale) după care se întinde la soare.

Petele de rugină se freacă cu zeamă de lămaie, fierbine. Se usucă apoi ţesătura cu fierul încins, care se trece de cateva ori şi peste o carpa albă curată şi se limpezeşte cu apă rece. Tot aşa de eficace este şi spirtul cald. Pentru a încălzi spirtul se introduce castronaşul cu spirt într-un vas cu apă fiartă.

Petele de transpiraţie se scot cu o soluţie din amoniac şi apă în părţi egale. Petele mai vechi se scot cu acid oxalic amestecat cu apă (în părţi egale) după care materialul se limpezeşte bine.

Petele de guma de mestecat se pot indeparta prin punerea partii cu guma in apa rece. Se rade cat se poate cu cutitul, apoi se curata urma petei si ceea ce a ramas din guma cu un solvent, alcool medicinal de exemplu, pana ultimele urme ies.

Petele de tinctura de iod se curăţă dacă se înmoaie pata în lapte clocotit sau se şterge cu spirt cald. Se mai poate aşeza pata între două carpe umede peste care se trece cu fierul de călcat. Pata dispare după cateva minute.

Luciul, care apare la purtat pe fuste, pantaloni, îmbrăcăminte în general de culori închise, dispare dacă se freacă cu o soluţie de cafea neagră călduţă. Se curăţă apoi cafeaua cu apă caldă şi se calcă cu o carpa umedă (la aburi).

Lenjeria din fire de bumbac se poate albi cu decolorant, produs ce se găseşte în comerţ. O altă metodă folosită din vechime este de a se expune lenjeria umedă la soare. Inainte de a se usca bine rufele se udă din nou. Se repetă operaţia de cateva ori. Acelaşi rezultat se obţine şi prin expunerea lenjeriei în timpul iernii afară la ger. Petele îngălbenite din rufărie se spală cu lapte acru sau cu zer, apoi cu apă caldă şi săpun. Se limpezesc în apă rece. Culorile ţesăturilor din bumbac se menţin dacă acestea se înmoaie în apă rece în care s-a dizolvat sare sau puţin oţet.

sursa imaginii freeschoolclipart.com


Tag-uri: sange, cafea, vin



Categorie: Sfaturi Utile  - ( Sfaturi Utile - Archiva)

Data Adaugarii: 03 November '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :