FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,003
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Cateva dintre cele mai vechi societati stiintifice medicale

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Cateva dintre cele mai vechi societati stiintifice medicale

 Q:   Intreaba despre Cateva dintre cele mai vechi societati stiintifice medicale       
Cateva dintre cele mai vechi societati stiintifice medicale Cea mai veche asociatie stiintifica romaneasca este Societatea de medici si naturalisti din lasi, infiintata in 1832-1833, sub conducerea doctorilor Iacob Czihac si Mihai Zotta. De-a lungul deceniilor, activitatea acestui for stiintific a capatat amploare, concretizandu-se in sedinte de comunicari, editare de periodice, organizarea unui muzeu, corespondenta cu savantii straini.

in 1857 s-a constituit la Bucuresti Societatea medicala stiintifica, sub patronajul lui N. Kretzulescu si sub conducerea efectiva a lui C. Davila.

Reuniunile societatii erau consacrate mai ales prezentarii de cazuri clinice si discutarii acestora. De mentionat ca, incepand din 1863, admiterea de noi membri se facea pe baza unei cereri insotite de un memoriu stiintific original.

O activitate merituoasa a desfasurat si Societatea medico-chirurgicala, infiintata in 1869 si devenita in 1877 Societatea stiintelor medicale. Viitorii profesori C.I.Istrati si N. Manolescu au fost initiatorii Societatii studentilor in medicina din Bucuresti, intemeiata in 1875, prima noastra asociatie studenteasca.

In preajma anului 1900 sunt fondate Societatea anatomica si Societatea de chirurgie, indiciu al progreselor inregistrate in aceste ramuri stiintifice. In anii urmatori continua infiintarea de societati profilate pe diferite specialitati, cum au fost cea de oftalmologie si cea de otorinolaringologie.

In 1833 se infiintase la Cluj Societatea medicala din Transilvania, pentru ca in 1920 sa se constituie Societatea stiintelor medicale din Cluj, la care au activat intens membrii corpului didactic al Facultatii de medicina din acel oras.

In scopul concentrarii tuturor fortelor stiintifice, capabile sa sprijine pe plan teoretic si practic crearea sistemului socialist de sanatate publica in tara noastra a fost infiintata, in 1949, Societatea stiintelor medicale.

Sectiile acesteia, amplificandu-si treptat cercul de preocupari si recrutand un numar de membrii din ce in ce mai insemnat, s-au transformat in societati stiintifice, astfel ca in aprilie 1962 a fost adoptat statutul Uniunii societatilor de stiinte medicale.

Uniunea grupeaza 30 de societati, a caror activitate se axeaza pe problematica diverselor ramuri ale medicinei.

Pe langa acestea existau 20 de sectii ale Uniunii, profilate pe alte specialitati clinice sau tehnice (alergologie, anesteziologie, biofizica, cinematografie medicala, electroencefalograme, genetica, reumatologie etc).

In cadrul Uniunii functiona o societate de farmacie. De mentionat ca nu numai corpul medical, dar si personalul sanitar mediu desfasura o munca de informare si chiar de cercetare stiintifica indrumata de o societate afiliata si ea la Uniune, Uniunea avea filiale in toate resedintele de regiune, ca si in alte centre medicale importante. Filiala din Iasi se numea "Societate de medici si naturalisti",


Tag-uri: societati, medicina, iasi



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 28 April '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :