FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,161
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Apilarnilul

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Apilarnilul

 Q:   Intreaba despre Apilarnilul       
Apilarnilul Apilarnilul reprezinta unul dintre cele mai importante produse pe care albinele ni le ofera. El mai este denumit in Moldova „lapte de buhai” sau „jintita”. Este un produs natural, biologic activ, cu perspective mai recente de utilizare în scopul sănătăţii omului (din 1930), rezultat din operaţiunea de omogenizare prin triturare şi filtrare a larvelor de trântor, recoltate într-un anumit stadiu larvar şi anume cu o zi înainte de căpăcirea celulelor, cu întreg conţinutul lor nutritiv aflat în aceste celule la data recoltării, indicată de tehnologia de producţie intensivă a apilarnilului (în a 10-a zi de la depunerea oului sau în a 7-a zi de stadiu larvar pentru larvele de trîntor). Pentru valorif icarea comercială eficientă, ca şi din raţiuni şi considerente strict apicole, se urmăreşte numai apilarnilul obţinut din celulele fagurilor conţinând larve de trântor, hrănite în mod diferenţiat de albinele doici în stadiul lor larvar. In hrana larvară se găseşte aportul mierii, al polenului, al păsturii, al propolisului şi al secreţiilor glandulare ale albinelor doici.

Pâna la îndeplinirea operaţiei de recoltare a larvelor de trântor, în celulele acestora din faguri se adună cel puţin 4 rânduri de învelişuri abandonate, formate din ţesuturi proteice care cuprind celule epidermice rezultate din năpârlire şi care se recoltează o dată cu hrana aflată în celulă.

In ziua a 7-a de stadiu larvar — când are loc recoltarea — larva de trântor are o greutate de 250—300 mg. Organismul ei conţine elemente diferenţiate ale principalelor organe şi structuri funcţionale aflate în curs de dezvoltare şi definitivare. Schiţele viitoarelor organe identificate deja în stadiul embrionar se dezvoltă şi se completează larvar, ele constituind „schemele" tuturor organelor.

De pildă, la trântor testiculele apar în primele 3 ore după ieşirea embrionului din ou, ca pâna în ziua a 7-a de viaţă larvară organele sexuale să fie atât de dezvoltate, incât să ocupe cea mai mare parte din corpul larvei, iar când se căpăceşte celula (în ziua a 8-a de stadiu larvar), organul de reproducere masculin este aproape format ca structură, inclusiv cele două vezicule seminale care îndeplinesc funcţiile unei glande ce secretă lichidul spermatic în care plutesc cele peste 10 milioane de spermatozoizi.

Sub tegumentul larvei se află acumulată rezerva interioară de materii nutritive care compun corpul gras. De asemenea, în corpul larvei ce se recoltează, se află o importantă cantitate de hemolimfă, incomparabil mai bogată în substanţe nutritive şi energetice decât cea a altor insecte sau chiar a animalelor, inclusiv sângele omului. De pildă, s-a stabilit că în larvele de albină se află de 9 ori mai mult magneziu decât în sângele uman, iar fosforul este de asemenea superior cantitativ.

— Caracteristicile organoleptice ale apilarnilului: aspectul produsului după recoltare este neomogen, fiind constituit din larve înglobate într-un lichid lăptos.

După triturare (mixare) produsul devine omogen, lăptos, onctuos. Culoarea lichidului şi larvelor este uşor gălbuie, cu tendinţa ca în timp să capete nuanţă spre cenuşiu. Gustul este uşor astringent, fără senzaţii dezagreabile. Impurităţi: la examenul microscopic al produsului triturat şi centrifugat s-au observat detritusuri celulare şi celule de polen. Pentru obţinerea substanţei active standardizate, apilarnilul triturat şi filtrat se liofilizează, utilizându-se şi prezentându-se apoi ca pulbere.

— Proprietăţi fizico-biochimice ale apUarnUului liofilizat: pH 6,2, apă 6%, substanţă uscată 94% din care azot total 5,83 g'/oo, azot aminic 0,94g°/00, proteine totale 36,44 g%, amino-acizi liberi 5,85 g% de produs; glucide total 20,96 g%, lipide 21,60 g%, cenuşă 3,6 g %, substanţe neidentificate 11,67 g%; structura glucidică a produsului: glucoza 3,65 g%, fructoză 15,50 g%, zaharoză 3,65 g%.

Apilarnilul brut-proaspăt, triturat şi filtrat conţine:

— Săruri minerale: calciu 14,00 mg%, magneziu 2,00 mg%, fosfor 199,00 mg%> fier 3,23 mg%, cupru 1,10 mg%, mangan 4,49 mg%, zinc 5,54 mg%, sodiu 38,00 mg%, potasiu 0,50 mg%.

— Vitamine: Vitamina A (0,54 Ui/g), betacaroten (provitamina A 0,426 mg%, xantofilă (0,297 mg%); Vitamina Bt sub limita de dozare; vitamina B6 (0,739 mg%); vitamina PP acid nicotinic (15,9 mg%), colina (442,8 mg%).

— Aminoacizi: Uzină 0,75 g%, histidină 0,33 g%, arginină 0,5 k g%, acid aspargic 1,5 g%, treonină 0,41 g%, serină 0,46 g%, glicină 0,84 g%, alanină 0.66 g%, valină 0,68 g%, metionină 0,31 g%, izoleucină 0,56 g%, leucină 0,95 g%, tirozină 0,45 g%, fenilalanină 0,46 g% (total 11,4 g% aminoacizi).

Pentru obţinerea acestor rezultate s-au făcut mai multe determinări pentru apilarnil provenit din larve de matcă, apilarnil din larve de albină, apilarnil din larve de trântor recoltate in diverse perioade ale sezonului apicol. De asemenea, s-au făcut determinări pentru apilarnil în stare liofilizată, toate aceste analize fiind raportate la probe analizate de lăptişor de matcă şi la indicii acestui produs prevăzuţi în caietul de sarcini al lăptişorului de matcă.

în acest fel s-a reuşit să se întocmească o documentaţie absolut concludentă în ceea ce priveşte compoziţia apilarnilului.

Din cele relatate rezultă că apilarnilul are caracteristici organoleptice şi proprietăţi fizico-biochimice foarte apropiate de ale lăptişorului de matcă. Ţinând seama de acest criteriu de referinţă, ca şi de rezultatele experienţelor şi testărilor pe animale, apilarnilul are multiple posibilităţi de folosire în alimentaţia umană şi animală, precum şi în industria farmaceutică, în apiterapie şi cosmetică.

Astfel, în concordanţă cu rezultatul cercetărilor şi testărilor clinice s-a stabilit că apilarnilul sub formă de drajeuri este un complex de substanţe naturale, obţinut din extract total liofilizat din larve de trîntor, cu proprietăţi biostimulante asupra metabolismului general. Se foloseşte în scop terapeutic şi pentru stimularea factorilor naturali de apărare a organismului uman.

Factorii biostimulatori naturali, conţinuţi în apilarnil, sunt bogaţi în precursori ai hormonilor sexuali.

Apilarnilul sub formă de drajeuri, ca energostimulant şi ca activator biologic are următoarele indicaţii: în debilitate fizică generală, în astenii, în stări de denutriţie, convalescenţă postoperatorie, osteoporoză, pubertate întârziată, climacteriu, astenie sexuală, surmenaj fizic şi intelectual, în îmbătrânirea prematură şi exagerată, precum şi în stări care necesită tonice şi trofice generale, benefice metabolismului.

Apilarnilprop drajeuri, conţinînd pe lângă apilarnil liofilizat şi propolis acţionează sinergie cu componentele din propolis (flavone, enzime, uleiuri
volatile, esteri ai acizilor aromatici etc.) are o acţiune mai extinsă în folosire. De aceea, pe lângă indicaţiile arătate pentru apilarnil datorită principiilor active din propolis, apilarniLprop acţionează în diferite afecţiuni bucale ca antiseptic şi decongestiv, antimicrobian, cicatrizant, anestezic local. Stimulează procesele de regenerare celulară; se utilizează în stomatite, gingivite, parodontopatii marginale cronice. Drajeurile apilarnilprop sunt bine tolerate şi eficiente în tratamentul inflamaţiilor acute, subacute şi cronice laringo-traheo-bronşice. Controlul prelungit cu mucoasa bucală şi faringiană, resorbţia lentă a conţinutului, asigură efectele terapeutice locale şi generale.

In glosodinie reduce fenomenele inflamatorii locale. Substanţele cicatrizante şi antiseptice din propolis acţionează favorabil în boala ulceroasă, gastrite, colite şi enterocolite, formând o peliculă protectoare.


Tag-uri: albine, sanatate, natural, polen



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 21 October '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :