FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,809
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Aliajele beriliului

Tag-uri Populare


anatomie   oase   corp   muschi   picioare   brate   fier   aliaj   metal   otel   omor   otrava   investigatie   crima   hormoni   medicina   plamani   organism   sange   nas   cercetare   cultura   cunostinte   inspiratie   china   faringe   yang   yin   soare   energie   glande endocrine   secretie   reproducere   respiratie   tesuturi   aer  

All Tags

Famous Forum

 

Aliajele beriliului

 Q:   Intreaba despre Aliajele beriliului       
Aliajele beriliului O largă răspandire o are beriliul în metalurgie pentru obţinerea unor aliaje speciale, dintre care cele mai uzuale sunt aliajele de cupru-beriliu, denumite şi bronzuri cu beriliu. în mod frecvent, conţinutul de beriliu în aceste aliaje variază între 1,6 şi 2,0%, iar uneori pe langă beriliu se mai adaugi 0,18-0,30% cobalt. Un bronz cu beriliu care contine 2,0% Be şi 0,30% Co posedă o înaltă rezistenţă de rupere la tracţiune (100-120 daN/mm2), similară otelurilor speciale. De asemenea, aliajul mai are limita de elasticitate ridicată (80-90 daN/mm2) şi o remarcabilă rezistenţă la oboseală. Ca urmare, bronzurile cu beriliu sunt folosite la fabricarea diverselor tipuri de resorturi (destinate maşinilor de calculat, instrumentelor barometrice, regulatoarelor de presiune etc.), membranelor metalice sau pentru prducerea sculelor antiscanteie (ciocane, chei, cleşti, burghie etc.), utilizate în mine sau în medii explozive.

O altă categorie de aliaje ale beriliului o formează aliajele nichel-beriliu care conţin 1,9-2,7% Be. Pe langă beriliu aceste aliaje mai pot avea : Cr, Mn sau C. Comparativ cu bronzurile de beriliu, aliajele nichel-beriliu sunt superioare din punct de vedere al rezistenţei de rupere la tracţiune şi la oboseală. De asemenea, sunt mai dure şi nu se corodează nici la temperaturi mai ridicate. Din acest motiv sunt folosite la fabricarea pieselor cu rezistenţă şi duritate ridicată, combinată cu o bună rezistenţă la coroziune şi uzură (la turbine, pompe, perforatoare de mină, în industria aviatică etc).

în final, mai menţionăm şi utilizarea oxidului de beriliu pentru fabricarea aparatelor electrice, a tuburilor catodice sau pentru confecţionarea creuzetelor ceramice. Creuzetele ceramice din oxid de beriliu rezistă destul de bine chiar şi la temperaturi de 2 000°C.

La manipularea beriliului în cadrul diverselor operaţii de prelucrare, trebuie să se ia o serie de măsuri preventive, deoarece beriliul este toxic. Intoxicaţiile au loc prin inhalarea în special a unor compuşi volatili ai beriliului, cum ar fi fluorurile sau oxidul de beriliu. Boala la care dă naştere se numeşte beriloză şi este analoagă cu silicoza.


Tag-uri: metal, aliaj, fier, otel



Categorie: Stiinta si Tehnica  - ( Stiinta si Tehnica - Archiva)

Data Adaugarii: 09 October '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :