FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 4,433
Votes: 6
Fame Riser
          
Fame Rank
9.5
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Pasa Hassan - Demonstrarea ca este o balada culta

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   ape   continent   geografie   poet   morometii   investigatie   omor   crima   otrava   personaj  

All Tags

Famous Forum

 

Pasa Hassan - Demonstrarea ca este o balada culta

 Q:   Intreaba despre Pasa Hassan - Demonstrarea ca este o balada culta       
Pasa Hassan - Demonstrarea ca este o balada culta Introducere:

George Cosbuc, scriitor de marca al literaturii romane imprezioneza prin varietatea de teme si motive literare abordate in operele sale.

Opera literara epica, in versuri in acre se prezinta o intamplare ci caracter istoric la care participa personaje exemplare prezentate in antiteza, "Pasa Hassan" este una din creatiile reprezentative ale scriitorului.

Cuprins:

Autorul,care este diferit de narator, isi exprima sentimentele in mod direct, imprimand textuluiun stil obiectiv.

Actiunea afiseaza o intamplare cu caracter istoric. Autorul folosind ca modalitate de expunere principala evocarea perioadei domniei lui Mihai Viteazul si anume, episodul luptei de la Calugareni contra cotropitorilor turci .

Firul epic se desfasoara in etape, ce se consti tuie in momentele subiectului. In expozitiune se prezinta saptiul: campul de lupta, si timpul, sugerat indirect prin numele personajelor atestate documentar, ce se dezvaluie treptat. Prin ochii lui Hassan se dezvaluie imaginea campului de lupta, romanii avandu-l in frunte pe Mihai Viteazul, acestia infaptuind impreuna minuni de vitejie.

Intriga o reprezinta zarirea de catre domnitorul roman a lui Hassan si provocarea acestuia la o confruntare directa .Se evidentiaza acum spiritul de sacrificiu si demnitatea lui Mihai, prin antiteza cu lasitatea cotropitorului turc ce sta departe de campul de lupta si fuge din fata infruntarii directe .

In desfasurarea actiunii se prezinta fuga lui Hassan spaimei pe care o resimte din cauza vitejiei si impetuozitatii domnitorului roman. Frica il determina pe Hassan sa ii contureze lui Mihai un portret hiperbolizant, in care toate trasaturile domnitorului sunt evidentiate cu ajutorul metaforei: "Salbatecul voda e-n zale si fier/ Si zalele-I zuruie crunte/ Ggantica poarta o cupola pe frunte/ Si voda-I un tunet rasufletul ger/ Si barda din stanga-I ajunge la cer/ Si voda-i un munte.

In deznodamant, conducatorul turc reuseste sa ajunga in tabara turceasca scapand de urmarirea lui Mihai, fiind aparat de bei, ce ii dau dreptate pentru fuga lui.

Personajele acestei opere literare sunt prezentate in antiteza, trasaturile lor fiind hiperbolizante. Mihai Viteazul este simbolul libertatii al luptei pentru unitate nationala, principala sa trasatura de caracter fiind patriotismul. El capata insusiri ale eroilor legendari in ochii ingroziti ai pasei, care da dovada de lasitate in ciuda faptuluica vroia sa cotropeasca Tara Romaneasca.

Personajele colective armata romana si cea turca, au rolul de a evidentia vitejia si curajul domnitorului roman care spulbera pe turci si isi conduce ostenii spre victorie.

Modalitatea de expunere principala este naratiunea, care se imbina armonios cu descrierea si adresarea directa

Elemntele de prozodie: masura de 11-9-12-6, rima imbratisata., strofa sextina si ritm trohaic; contribuie si ele la conturarea imaginii de asamblu al textului.

Incheiere:

In concluzie, prezentand caracteristicele desfasurate mai sus, opera "Pasa Hassan" este o balada. Deoarece are autor, este balada culta.


Tag-uri: referat, george cosbuc, demonstratie, bac, baladaCategorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 06 December '12


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :