FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 661
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Relatia dintre bolnavul de diabet si familia sa

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Relatia dintre bolnavul de diabet si familia sa

 Q:   Intreaba despre Relatia dintre bolnavul de diabet si familia sa       
Relatia dintre bolnavul de diabet si familia sa Bolnavul diabetic rămâne şi în epoca modernă un bolnav particular, care necesită o înţelegere deosebită din partea societăţii, familiei şi medicului. Pentru că lucrarea de faţă este destinată în primul rând familiei, vom insista puţin asupra acestei probleme.

Cu toate diferenţele care există de la individ la individ şi de la o familie la alta, se pot face totuşi unele comentarii cu caracter general,. Astfel, discutând unele aspecte concrete, materiale ale relaţiilor dintre bolnavul diabetic şi restul familiei, pe primul plan trebuie pusă probabil chestiunea dietei: cei mai mulţi din bolnavi iau masa în familie şi sprijinul acesteia în realizarea regimului zilnic este capital. Copilul sau tânărul diabetic va mânca ceea ce îi vor prepara mama sau buni ca ş.a.m.d. Aceste persoane ajung — şi trebuie să ajungă! — la cunoaşterea aprofundată a realizării. in practică a prescripţiilor dietetice.

Unii membri din familie ajută adesea şi la restul programului de îngrijire: injecţii cu insulina, administrarea altor medicamente sau proceduri, ajutor în realizarea unor analize de control etc.

Membrii de familie (ca şi alte persoane din apropierea bolnavului) au datoria să cunoască complicaţiile şi accidentele pe care le poate suferi un diabetic. Astfel, este esenţială sesizarea unei hipoglicemii severe, când pacientul, nu mai este pe deplin conştient; într-o asemenea situaţie o intervenţie de maximă urgenţă (administrarea de glucide concentrate!) este de însemnătate hotărâtoare.

In sfârşit, familia poate exercita o deosebită influenţă în ceea ce priveşte organizarea vieţii personale a diabeticului (opţiuni de studii şi de profesie, sprijin financiar, program de muncă şi odihnă şi multe altele).

Din punct de vedere moral-afectiv, ar fi numeroase lucruri de subliniat. Se cere înainte de toate ca familia, ca şi bolnavul însuşi, să înţeleagă şi să accepte cu calm existenţa inexorabilă a bolii. Aceasta este realitatea: o dată ce a apărut, diabetul nu se vindecă în stadiul actual al ştiinţei (eventualitate care poate deveni cândva realizabilă).

Cert este următorul lucru: buna îngrijire poate asigura diabeticului o viaţă foarte apropiată de aceea a omului normal şi — hai să spunem şi asta — îi va permite să aştepte în condiţii de securitate realizările viitoare ale ştiinţei medicale. Aşadar este necesară şi justificată o atmosferă optimistă şi trebuie combătute exagerările, dramatizarea situaţiei. Considerăm de asemenea că nu-şi are rostul ascunderea existenţei bolii faţă de prieteni şi colegi (ca să nu mai vorbim faţă de o viitoare familie, în cazul celor care intenţionează să se căsătorească).

Diabetul nu este un stigmat şi nu implică nimic ruşinos. Invers, nici minimalizarea nu trebuie încurajată: a neglija rigorile regimului alimentar şi ale restului terapiei sau a neglija controalele periodice echivalează cu împingerea spre prăpastie. Toată familia trebuie să aibă o atitudine clară şi consecventă în această direcţie.

Un diabetic trebuie —prin natura bolii lui — să fie o persoană ordonată; îl obligă la aceasta programul de tratament, orarul meselor etc. Părinţii unui copil şi adolescent care au făcut diabet au un rol deosebit în călăuzirea acestuia pe calea ordinei şi disciplinei.

Şi încă un aspect: un mediu familial sănătos, principial va ajuta enorm la respingerea influenţelor negative şi a eventualelor încercări de a înlocui mijloacele terapeutice ştiinţifice cu unele empirice (după cum am arătat şi în subcapitolul despre alimentaţie, există încă numeroase persoane care îşi închipuie, că se pricep să trateze bolile mai bine chiar decât medicii specialişti, folosind tot felul de mijloace de convingere — unele incorecte şi agresive —cu care pot reuşi să „păcălească" pe cei naivi sau creduli), înainte de a încheia această scurtă prezentare a diabetului, trebuie să înfăţişăm cititorilor câteva noutăţi şi perspective terapeutice.

S-au realizat şi sunt. în uz preparate insulinice de înaltă puritate (cum sunt cele denumite „Monocomponent") şi chiar preparate insulinice de tip uman. Se fac cercetări intense asupra transplantului de pancreas (mai exact al unor fragmente producătoare de insulina); de asemenea se experimentează diferite tipuri de „pompe" automate pentru introducerea continuă a insulinei şi se testează realizarea unui veritabil pancreas artificial. Unele rezultate obţinute prin intermediul imunologiei şi geneticii lasă să se întrevadă posibilităţi excepţionale de tratament şi profilaxie, care ţintesc însăşi esenţa acestei boli

Aspecte ale relaţiei dintre bolnavul de diabet şi familia sa

Aspecte concret-materiale
— menţinerea dietei prescrise de medic
— ajutor în tratament
— ajutor cu privire la celelalte măsuri de îngrijire
— cunoaşterea complicaţiilor bolii şi a unor intervenţii de primă urgenţă
— ajutor în organizarea vieţii personale

Aspecte moral-afective
— înţelegerea şi acceptarea calmă a situaţiei
— atmosferă de optimism (prudent)
— încurajarea disciplinei
— evitarea tendinţelor de minimalizare a bolii (şi mai ales a prescripţiilor terapeutice)
— evitarea tendinţelor de exagerare (de ;,dramatizare")
preîntâmpinarea influenţelor nefaste, fermitate faţă de empirism

Sursa Imaginii - freeschoolclipart.com


Tag-uri: zahar, insulina, regimCategorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 19 February '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :