FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 6,466
Votes: 5
Fame Riser
          
Fame Rank
8.2
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Referat despre pastel

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   continent   ape   geografie   poet   morometii   omor   investigatie   personaj   crima   otrava  

All Tags

Famous Forum

 

Referat despre pastel

 Q:   Intreaba despre Referat despre pastel       
Referat despre pastel Denumirea pastelului provine din cuvantul de origine italiana pastello cu semnificatia de '' pasta '', '' creion colorat '' sau frantuzescul pastel. Initial, termenul a denumit un procedeu de pictura bazat pe efecte de culoare ale unor creioane colorate moi sau un tip de tablou realizat in acest fel.

Acest termen este folosit la noi pentru prima data de catre Vasile Alecsandri, care este totodata si creatorul acestei specii lirice in literatura romana ciclul Pasteluri [ 1868 - 1869 ], poeziile fiind publicate mai intai in revista '' Convorbiri literare ''.

Pastelul este o specie a liricii peisagiste in care se descrie un colt din natura, poetul exprimandu-si propriile sentimente in stransa cu aspectele infatisate. Aspectele din natura pot fii peisaje de mari sau mici dimensiuni, un element al naturii [ detaliu al unui anumit cadru natural mai larg sau un fenomen natural ], poetii scotand in evidenta notele caracteristice ficarui aspect descris.

Alteori, pastelurile pot sa descrie aspectele din viata plantelor si al animalelor, transformarile din natura datorita ciclurilor anotimpurilor sau muncile agricole specifice fiecarui anotimp, teme intalnite in pastelurile lui Vasile Alecsandri, George Cosbuc, Ion Pillat s.a.

Modul de expunere predominanta este descrierea, iar cand poetul zugraveste un peisaj de dimensiuni impresionante, infatisand fenomenele in succesiunea lor, pastelul dobandeste caracteristicile unui tablou in versuri.

Aspectele zugravite si sentimentele scriitorilor sunt puse in evidenta prin intermediul imaginilor artistice, predominante fiind cele vizuale, locul culorilor din pictura fiind luat de figurile de stil, intre care epitetele cromatice ocupa un loc privilegiat.

In literatura universala pastelul este impus de parnasianism, curentul literar care transpune in poezie tehnica artelor plastice, solicitand intens imaginea vizuala.In secolul al XX-lea, se observa faptul ca pastelul nu se mai manifesta atat de pregnant ca specie de sine statatoare, deoarece in lirica au loc mutatii majore care duc la subiectivizarea accentuata a pastelului care, din aceasta cauza, dobandeste note originale, nemaintalnite pana acum.

In literatura romana, elementele de pastel se intalnesc chiar si in poeziile lui Vasile Carlova sau ale lui Ion Heliade Radulescu, in poeziile Inserare si Zburatorul. Scriu apoi pasteluri propriu-zise Vasile Alecsandri, Duiliu Zamfirescu, George Cosbuc, St. O. Iosif, Ion pillat, iar la poeti ca Tudor Arghezi, George Bacovia, Lucian Blaga, Vasile Voiculescu s.a. se observa un proces pronuntat de subiectivizarea a descrierii unor elemente din natura, incat incadrarea creatiilor acestora in categoria pastelului este discutabila.

De aceea, pastelurile propriu-zise sunt acele creatii lirice culte in versuri, in care autorul descrie un tablou din natura, o priveliste, un fenomen al naturii, exprima si propriile sentimente prin intermediul imaginilor artistice realizate cu ajutorul unor figuri de stil.

In aceste creatii, sentimentele sunt exprimate discret si moderat, fara o interiorizare profunde si o transpunere in plan afectiv a tuturor simbolurilor [ semnificatiilor ] elementelor din natura, totul rezumandu-se la aspectul pictural al descrierii.


Tag-uri: pastel, pastello, referat



Categorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 08 April '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :