FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,627
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Referat despre comicul din operele literare

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   continent   ape   geografie   poet   morometii   omor   investigatie   personaj   crima   otrava  

All Tags

Famous Forum

 

Referat despre comicul din operele literare

 Q:   Intreaba despre Referat despre comicul din operele literare       
Referat despre comicul din operele literare Comicul este '' o categorie estetica ce desemneaza un fenomen care provoaca rasul si care nu pericliteaza existenta celor implicati ''. Aceasta categorie estetica nu exista in afara umanului deoarece unele aspecte din natura sunt comice numai in masura in care amintesc aspecte asemanatoare din viata oamenilor. Sfera comicului ( desi el provoaca rasul ) este mai ingusta decat cea a notiunii de ras, deoarece aceasta din urma poate fi provocat si de stari fiziologice sau psihice ( nervozitate, bucurii ).

Comicul are la baza contrastul dintre frumos si urat, dintre esenta si aprenta, dintre valoare si non-valoare, dintre scop si mijloace, dintre vechi si nou, dintre viu si mecanic, dintre intentia de realizare si rezultatul lui.

Din punctul de vedere al surselor, principalele tipuri de c omic sunt :
de situatie ( obtinut prin relatarea unor intamplari, a unor situatii nefiresti in care se afla personaje ),
de moravuri ( realizat prin infatisarea unor aspecte familiale, sociale, politice, care constituie o abatere de la moralitate ),
de caracter ( izvorat din comportarea personajelor, din atitudinea lor si din ipostazele in care acestea sunt prezentate ) si din limbaj si din nume ( realizat prin felul de a se exprima al personajelor - ticuri verbale, nonsensuri, paronime, pleonasme, tautologii etc ).

Formele principale ale comicului sunt umorul, ironia, satira, sarcasmul si grotescul.

Umorul este forma comicului care presupune bunavointa, simpatie si intelegerea superioara fata de moravuri sau mici defecte de care se rade. Acestea sunt vazute ca rezultand din limitele firesti ale conditiei umane.

Umorul presupune o dispozitie aplecata spre gluma, disimulata sub o aparenta de seriozitate. Ii este proprie, pe langa larga intelegere omeneasca, si o oarecare compasiune, nefiindu-i specifica niciodata sanctionarea drastica si negarea toatala. In functie de tonalitatea sa afectiva umorul poate avea forme diferite : stenic, vesel ( jovial ), dar si negru, absurd si tragic.

Ironia este o forma a comicului care consta in contrastul dintre ceea ce spune aparent un enunt si sensul lui adevarat pe care cititorul sau ascultatorul il descifreaza din context. Ea exprima contrariul a ceea ce pare ca vrea sa comunice, o iritare, o nemultumire determinate de inversarea unui raport natural, normal, moral. Cel ce foloseste ironia este insetat de ordine, de dreptate si in fata contrariului, resimte dorinta de a rade cu dispret de manifestarea erorii, a nefirescului.

Prin ironie se realizeaza persiflarea, zeflemeaua, batjocura infatisate in forme de expunere disimulate, opuse celor gandite.


Tag-uri: comic, ras, categorie estetica



Categorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 09 April '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :