FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 66,350
Votes: 63
Fame Riser
          
Fame Rank
7.1
Fame Riser
create pool

Articole

Intrebari despre Povestirea pe scurt la Harap-Alb

- cum clasifici pe harap alb,raportand fortele raului si binelui by adrian

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   ape   continent   geografie   poet   morometii   investigatie   omor   crima   otrava   personaj  

All Tags

Famous Forum

 

Povestirea pe scurt la Harap-Alb

 Q:        
Povestirea pe scurt la Harap-Alb Verde imparat, care stapanea la cealalta margine a pamantului, ii scrie fratelui sau, craiul, sa i-l trimita pe cel mai destoinic dintre feciorii sai pentru a-l lasa urmas la tron, imparatul Verde neavand decat fete (motivul imparatului fara urmasi). Craiul ii supune pe cei trei feciori ai sai, inainte ca acestia sa plece la drum, la o proba a curajului si-i asteapta imbracat intr-o piele de urs sub un pod. Cei doi fii mai mari se intorc speriati acasa. Mezinul insa, care o miluise pe Sfanta Duminica cu un banut cand ii aparuse in ipostaza unei batrane cersetoare, este sfatuit de aceasta sa ia hainele, armele si calul nazdravan al tatalui sau din tinerete si sa plece la drum.

Cu ajutorul calului nazdravan, feciorul craiului trece podul pazit de asa-zisul urs (motivul superioritatii mez inului). inainte de a pleca la drum, craiul il sfatuieste sa nu aiba de-a face cu omul span si cu omul ros (motivul interdictiei). Ajungand intr-o padure fara iesire, tanarul tocmeste ca sluga un span (motivul incalcarii interdictiei). Spanul il ademeneste pe fiul craiului sa intre intr-o fantana ca sa se racoreasca, il inchide acolo, il obliga sa faca schimb de identitati, ii da numele de Harap-Alb si il pune sa jure pe palos ca i se va supune pana cand va muri si iar va invia (motivul supunerii prin viclesug).

La curtea imparatului Verde, Spanul il supune pe Harap-Alb la trei probe: sa aduca salatile din Gradina Ursului, sa aduca pielea cerbului batuta cu pietre scumpe si sa o peteasca pe fiica imparatului Ros. Harap-Alb trece primele doua probe cu ajutorul Sfintei Duminici si al calului nazdravan. Cea de-a treia proba este mai complicata si, pentru a o duce la bun sfarsit, eroul are nevoie de mai multe ajutoare: albinele si furnicile, pe care fiul craiului le salveaza la randul lui, dar si de niste fiinte fabuloase - Gerila, Flamanzila, Setila, Ochila si Pasari-Lati-Lungila.

Dupa trecerea mai multor incercari, fiica imparatului Ros accepta sa-l urmeze pe Harap-Alb. Pe drum, cei doi se indragostesc. Cand ajung la curtea imparatului Verde, farmazoana dezvaluie faptul ca Harap-Alb este adevaratul nepot al imparatului. Spanul ii taie capul lui Harap-Alb, eliberandu-l de juramant, iar fata imparatului Ros il invie cu ajutorul obiectelor magice. Spanul este pedepsit, fiind ucis de calul cel nazdravan. Harap-Alb se casatoreste cu fiica imparatului Ros si urmeaza la tron unchiului sau.


Tag-uri: harap-alb, feciori, fete, verde imparatCategorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 13 October '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :