FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 2,359
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Povestea lui Harap-Alb - Rezumat

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   continent   ape   geografie   poet   morometii   omor   investigatie   personaj   crima   otrava  

All Tags

Famous Forum

 

Povestea lui Harap-Alb - Rezumat

 Q:   Intreaba despre Povestea lui Harap-Alb - Rezumat       
Povestea lui Harap-Alb - Rezumat Arta Narativa

Constatam ca arta narativa la Creanga in acest basm se caracterizeaza prin 3 trasaturi :
- Ritm rapid: dat de lipsa descrierilor, a digresiunilor, conferind astfel un ritm alert povestirii.
- Individualizarea actiunilor inseamna ca spre deosebire de basmul popular unde accentul cadea pe actiune, la Creanga accentul cade pe detalii, pe particularizari. Acest lucru individualizeaza personajele. Imparatul Rosu cauta prin cearsafuri sa vada ce l-a piscat, Harap-Alb se loveste cu mana peste gura, se plange, loveste calul cu capastrul in cap.
- Dramatizarea prin dialog. Dialogul aici are dubla functie ca si in teatru, adica ajuta la caracterizarea personajelor dar si la dezvoltarea actiunii.

Fantasticul

In basmul popular fantasticul este antropomorfizat, a dica personajele se comporta ca niste fiinte umane, dar autorul nu face precizari de natura psihica, sociala. In basmul cult pe langa aceasta dimensiune de umanizare apare o diferentiere la nivel fizic si moral, personajele au un comportament, o psihologie, o mentalitate si un limbaj ce trimite spre locul natal al lui Nica, spre Humulesti, adica se comporta taraneste si vorbesc moldoveneste.

Comicul

Particularitatea esentiala a basmului Harap-Alb este comicul. Cele mai importante surse ale comicului sunt:
- Exprimarea mucalita; frazele incep intr-un fel si se termina intr-un mod surprinzator.
- Cronici ("Imparatul Ros era vestit pentru bunatatea lui cea neauzita si nepomenita")
- Caracterizari (Gerila, Setila)
- Apelative comice
- Diminutive cu sens augmentativ (buzisoare, bauturica)

Eruditia paremiologica

Prin faptul ca Ion Creanga foloseste exprimarea locutionara (proverbe si zicatori) este intraductibil in alte limbi; de asemenea folosirea acestor expresii trimite la o intelepciune populara, la scoala vietii; de aceea mezinul este pacalit la inceput pentru ca era "boboc la trebi de aistea".

Limbajul

Limbajul folosit de Ion Creanga este unul popular, regional. Ca o alta trasatura sunt exprimarile afective (dativul etic ‘ni, ti’). "Si calul unde mi ti-l lua odata pe span si zbura cu el pana in inaltul cerului".

Problematica basmului

Dincolo de trasaturi populare si culte s-au gasit in povestea lui Harap-Alb si filoane (surse) mitologice astfel incat Harap-Alb seamana cu Hercule prin muncile pe care le face.


Tag-uri: basm, rezumat



Categorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 16 May '12


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :