FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,027
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Modul de administrare al apei minerale

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Modul de administrare al apei minerale

 Q:   Intreaba despre Modul de administrare al apei minerale       
Modul de administrare al apei minerale în prescrierea curei hidrominerale trebuie să ţinand seama de următoarele :
- starea morfo-funcţională a aparatului urinar;
- tratamentele făcute anterior pentru litiază urinară (conservator, urologic sau chirurgical) ;
-bolile asociate litiazei urinare : digestivo-metabolice, cardiovasculare, reumatismale etc. ;
-contraindicaţiile generale pentru tratament balnear şi specifice bolilor de rinichi pentru crenoterapie.

Cura de diureză trebuie adaptată la posibilită de eliminare urinară a bolnavului. Este dificil de stabili o cantitate fixă de apă minerală care trebuie ingerată în scopul obţinerii unui volum urinar care combată hiperconcentrarea urinei. Acest lucru se datoreaza faptului că raportul între cantita tea de lichid ingerată şi cantitatea urinei eliminată nu este fix, variind în funcţie de pierderile de apă extrareni (respiraţie, perspiraţie insensibilă, materii fecale), climat (căldura atmosferică din anotimpul respectiv, starea higrometrică a aerului), de alimentaţie, precum şi eforturile fizice pe care le face bolnavul.

La bolnavii cu funcţionalitate bună renală, card vasculară şi digestivo-metabolică, cantitatea de apa minerală folosită trebuie să fie suficient de mare pentru a asigura o diureză de 2 000—2 500 ml/zi. Acea se poate realiza cu 2 400—2 800 ml/zi apă minerala ceea ce înseamnă, pentru un bolnav de 70 kg, aproximativ 35—40 ml/kilocorp/zi.

Administrarea apei minerale se poate face da mai multe metode ÅŸi anume :
a) Administrarea în 3 prize pe zi. Se recomanda bolnavului 1 500—2 000 ml apă minerală/zi ; restul pană la 2 400—2 800 ml lichide/zi completandu-se prin ceaiul, supa, apa potabilă etc., pe care le consuma bolnavul în cursul zilei. Cantitatea de apă minerala care trebuie ingerată într-o zi (1 500—2 000 ml) fragmentează în 3 prize: dimineaţa şi seara ci 500—600 ml, iar la pranz 300—500 ml cu o oră şi jumătate înainte de mesele principale.
Această metodă are avantajul că poate mobiliza nisipul şi calculii mici, favorizand eliminarea loiv Are insă si următoarele neajunsuri : produce creşteri ale Misiunii arteriale şi chiar accidente vasculare cerebrale la hipertensivi şi realizează varfuri de poliurie şi oligurie. S-a observat că pot apărea oligurii persistente după ingestii masive de/lichide, favorizand concentrarea urinei şi tendinţa la precipitarea sărurilor.

b) Cura de şoc constă în administrarea unei cantitati mari de apă minerală, 800—1 000 ml, cu 1—2 ore înainte de mesele principale, de 3 ori pe zi, pană la un total de 2 400—3 000 ml zilnic sau de trei ori pe saptămană.
Se indică această metodă la bolnavii la care urmărim eliminarea unor concreţiuni sau calculi mici, mobilizabili. Bolnavul trebuie, în prealabil, bine investigat privind funcţia renală, cardiovasculară şi digesto- metabolică.

c) Cura de diureză cu doze fractionate constă în fragmentarea cantităţii totale, de 1 500—2000 ml/zi,in cantităţi mici, de 200—300.ml/doză, administrate la intervale de 2—3 ore în cursul zilei, obligatoriu seara înainte de culcare şi facultativ noaptea, dacă bolnavul se trezeşte din somn. Faţă de orarul meselor principale, apa minerală se va ingera cu o oră înainte şi la două ore după masă.
Experienţa personală, de peste un sfert de veac, a dus la convingerea că această metodă are următoarele avantaje : evită apariţia de varfuri de hipervolemie cu poliurie urmate de hipovolemie cu oligurie, deci de diluţie şi concentrare a urinei, realizand o diureză cvasiconstantă ; evită creşterile intempestive ale tensiunii arteriale, previne concentrarea urinei nocturne şi favorizează eliminarea nisipului şi a microcalculilor. Opiniem pentru această metodă pe care recomandăm în efectuarea unei crenoterapii corecte.

Durata curei hidrominerale, de 18—21 zile, aşa cum se obişnuieşte, specialistii o consideră prea scurtă ; în lucrari efectuate de acestia în colaborare cu Clinica de Urologie Bucureşti s-a arătat că dezechilibrul electrolitic sange şi urină, frecvent întalnit în litiaza urinară, se normalizează decat după 30 de zile de cură cu apa minerală şi s-a propus prelungirea crenoterapie 30 de zile.
Recomandăm, dacă este posibil, ca bolnavul să două cure hidrominerale pe an, una în staţiunea balneară şi alta la domiciliu, la interval de 6 luni.
Cura cu ape minerale la domiciliu se recomand acelora care, din anumite motive, nu o pot face într-o staţiune balneară de profil sau acelora care fac doua cure pe an : una în staţiunea balneară şi alta la domiciliu.

Comerţul nostru de stat a lărgit în ultima vreme foarte mult varietatea apelor minerale îmbuteliat care sunt indicate ca ape de masă sau medicinale, piaţa internă sau externă. Procesul tehnologic de imbuteliere şi conservare a apelor minerale asigură menţinerea calităţii lor terapeutice; cercetările ştiinţifice efectuate au demonstrat că „viaţa" unei ape mineri îmbuteliate ar fi de 5—6 luni, de unde si obligaţia de a nota pe sticlă data îmbutelierii pentru orice a. minerală şi, îndeosebi, pentru cea medicinală. Deci, in anumite limite de timp, variabile după natura apelor minerale, elementele chimice conţinute se menţin în apele minerale îmbuteliate şi transportate.
Apele minerale îmbuteliate trebuie păstrate la temperatură de +15°C, ferite de lumină (în special de razele solare) şi în camere uscate şi ventilate.

In litiaza urinară se folosesc următoarele ape îmbuteliate existente în comerţul nostru de stat :
-ape carbogazoase, bicarbonatate mixte : Biborţeni, Buziaş, Zizin;
-ape alcaline carbogazoase : Bodoc, MalnaÅŸ, Tinca ;
-ape carbogazoase simple : Borsec, Boholţ, Perla Caşin ;
-ape sulfuroase, clorurate mixte : Căciulata 1. Cura hidrominerală la domiciliu o recomandăm să se facă după metoda dozelor fractionate menţionată mai sus.
Bolnavii care fac cura hidrominerală la domiciliu trebuie mai întai să fie examinaţi de un medic specialist şi să ţină seama de contraindicaţiile crenoterapiei.
sursa imaginii http://www.faqs.org


Tag-uri: apa, minerale, cura, tratament, boala, natural



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 03 March '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :