FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,837
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Despre variola

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Despre variola

 Q:   Intreaba despre Despre variola       
Despre variola Variola este o boala acuta grava a omului, caracterizata printr-o mare contagiozitate, febra si o eruptie de vezicule caracteristice pe piele care dupa vindecare lasa cicatrice. imbolnavirile in masa de variola sunt citate din antichitate (China, India). Mai tarziu, aceasta infectie s-a raspandit si in alte tari, unde a dat epidemii pustiitoare.

Variola in secolul al XVIII-lea era socotita in Europa ca boala cea mai frecventa, care provoca milioane de morti.

Agentul patogen al variolei, descoperit de savantul german E. Paschen, in anul 1906, este un virus.

Omul este foarte receptiv la variola. Izvorul de infectie este bolnavul de variola, de la care virusul se poate transmite omului sanatos pe diferite cai: aerogen, prin intermediul diferitelor obiecte din jurul bolnavului, prin contactul direct cu bolnavul (atingerea bolnavului).

In mediul extern, virusul rezista bine la uscaciune si temperatura joasa. El se gaseste la bolnav in sange, in continutul eruptiei cutanate, in crustele veziculelor variolice de pe piele si mucoase si patrunde prin mucoasa cailor respiratorii, prin pielea lezata si prin peretii intestinului.

Omul bolnav de variola este contagios pentru cei din jur in tot cursul bolii si in perioada de vindecare (pana la caderea crustelor). Izbucnirile de variola au loc deseori in perioada de iarna. Oamenii sunt receptivi fata de variola la orice varsta, dar cel mai mult in copilarie.

Incubatia este de 8-14 zile. Invazia este acuta, cu ridicarea temperaturii pana la 39-40° (se mentine de obicei 3-4 zile), durere mare de cap, slabiciune, curbatura.

Uneori apare angina catarala. In perioada initiala a bolii, pe piele si in primul rand pe obraz si pe extremitati apare de multe ori o eruptie sub forma de pete care dispare dupa 2-3 zile.

Perioada de stare

In a 4-a - a 5-a zi de boala, pe piele si pe mucoasele ochiului, gurii, faringelui, nasului, apar vezicule cu lichid clar, care apoi se transforma in vezicule cu puroi (pustule), acoperind tot corpul bolnavului.

Aceasta este perioada cea mai grea: temperatura se ridica din nou, pulsul se accelereaza, bolnavul delireaza; sunt frecvente crizele de furie.

Din pustulele distruse se scurge pe piele puroi. Bolnavul are insomnie, dureri generale, dureri la inghitit si respiratie dificila, salivatie, retentie de fecale si urina.

In ziua a 10-a - a 13-a de boala incepe uscarea eruptiei, apoi in a 20-a - a 30-a zi are loc caderea crustelor, cu formarea in locul lor de cicatrice care persista toata viata. Durerile diminueaza si scad, starea subiectiva se imbunatateste.

Pe langa forma tipica de boala descrisa mai sunt si altele, usoare (varioloid - care se intalneste la cei vaccinati recent, la care s-a pastrat imunitatea dar intr-o masura slaba) si forme grave (variola confluenta, cand veziculele sunt foarte numeroase si se contopesc intre ele; variola neagra sau hemoragica, cand se produc hemoragii la nivelul veziculelor care capata o culoare violet-inchis).

Eruptia veziculara pe cornee sau pe iris poate duce la leucom sau cecitate.

Tratamentul consta in administrarea timpurie de gammaglobuline; o mare importanta o are ingrijirea generala a bolnavului.

In ultimul timp se folosesc antibiotice (penicilina, aureomicina, teramicina), dupa administrarea carora se observa formarea mai redusa de puroi in vezicule, scurtarea perioadei de vindecare, diminuarea mortalitatii.

Internarea este obligatorie in spitalele de boli contagioase, cu regim de izolare stricta. In perioada de boala se urmareste ca bolnavul sa nu-si rupa crustele de pe veziculele purulente pe cale de uscare. Iesirea bolnavilor din spital se face dupa vindecarea deplina si caderea crustelor, dar nu inainte de 40 de zile de la imbolnavire.

Nu exista o imunitate naturala la variola. in profilaxie, o mare importanta o are vaccinarea . In cazul aparitiei unui caz nou de variola sau banuit de variola, se iau urmatoarele masuri: se izoleaza imediat bolnavul; mijlocul de transport folosit de el se dezinfecteaza; persoanele care au venit in contact cu el intra in carantina pentru 14 zile din momentul izolarii bolnavului; se face dezinfectia incaperii unde s-a aflat bolnavul (mobila, obiectele, lenjeria).


Tag-uri: variola, vebra, infectie



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 02 May '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :